Co to za publikacje?, dt to inaczej kwintal czyli 100 kg. Plon ziarna z ha w tym roku dochodzi do 17 t/ha czyli 170dt. Całej masy czyli łodyga + kolba(osadka, plewy ziarno) nie uzyskasz raczej więcej w polskich warunkach niż 60 t/ha czyli 600dt/ha. Może się zdarzyć rekordowy rok ale plon zielonki o zawartości SM(suchej masy) 35-40 % oscylujący na poziomie 50t/ha należy uznać za bdb wynik. Oczywiście koszona powyżej 2 kolanka tak aby uniknąć zbierania grzybów które się w jego okolicy lokują oraz ziemi. Kiszonka ma wartość tym większą im więcej ziarna

jak chcesz masę proponuje sorgo, suc
rosorgo, są to takie "kukurydze bez kolby" Jeżeli zbierzesz kukurydze na ziarno to łodyga będzie sucha i zagrzybiona, marne szanse zrobić z tego kiszonkę. Małe szanse na ubicie a więc tym samym usunięcie tlenu, dodatek wody średnio pomaga bo to nie sok roślinny.
Pomysł radzę zarzucić choćby z powodu zbioru, jak to niby zrobić?
Może i możliwe jest osiągnięcie 80 ton zielonki z ha ale pod dwoma warunkami siew nie 80-100tyś roślin na ha(ja na zieloną masę-kiszonka na biogaz, siałem w tym roku na słabej ziemi 75-78 tyś roślin /ha) a ze 200 tyś i SM 20-25% , niestety taka kiszonka ma marne parametry bo kolby a tym samym ziarna nie będzie a sok z kopca/ silosu,pryzmy wycieknie zabierając jeszcze dużo wartościowych składników, będzie to miało mało cukrów a tym samym energii w rezultacie co powoduje bezsensowność wg. mnie siania takiej kukurydzy.
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.