Rolnik_z_Podkarpacia napisał(a):Panowie mam do was pytanie czym różnią się poszczególne klasy E, S itp. jakie wymogi trzeba spełniać na poszczególną klasę ??
Klasy określa PN-A-82001/A1.
Szczegóły określa Rozporządzenie Komisji (WE) 1249/2008
Trzoda chlewna:
1. Klasa S- o zawartości mięsa w tuszy 60% i więcej - rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków oznaczania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych.
2. Klasa E- o zawartości mięsa w tuszy 55%, ale mniej niż 60%,
3. Klasa U- o zawartości mięsa w tuszy 50%, ale mniej niż 55%,
4. Klasa R- o zawartości mięsa w tuszy 45%, ale mniej niż 50%,
5. Klasa O- o zawartości mięsa w tuszy 40%, ale mniej niż 45%,
6. Klasa P- o zawartości mięsa w tuszy mniej niż 40%,