przez MECHANIZATOR » Śr, 16 kwietnia 2014, 07:09
Cześć - powoli finalizujemy nasze rozważania odnośnie grubera - jak wcześniej pisałem szukaliśmy maszyny 4 metrowej, przyczepianej składanej hydraulicznie do transportu z zabezpieczeniem NON-STOP, z wałem odpowiednim na nasze słabo-średnie gleby oraz taki który przygotuje nam pole bezpośrednio pod siew bezorkowy.
Zebrałem oferty na (kolejność alfabetyczna):
Amazone - Cenius 4002-2T z wałem Tandemowym [+92,5 %]
Horsch - Terrano 4 FX z wałem Roll Flex [+68,2 %]
Kongskilde - Delta Flex 4000 HT z wałem rurowym 550 mm [+32,2%]
Kockerling - Quadro 400 z wałem STS [+86,8%]
Kuhn - Cultimer 4000 L z wałem T-Liner [+84,7%]
Kverneland - CTC-400 z wałem podwójnym rurowy 400 mm + strunowy 400 mm [+108,4%]
Lemken - Karat 9/400 KUA - z wałem DRF 400 [+92,2%]
Lemken - Karat 9/400 KUTA - z wałem DRF 400 [+72,1%]
Pottinger - Synkro 4030 Nova T z podwójnym wałem rurowym 540 + 420 mm [+56,2%]
Uniagroup - Cross 4H z wałem rurowym
Vogel&Noot - Terra Flex 400 Hydro z wałem Terra Pack II 600 mm [+79,0 %]
Żeby było sprawiedliwiej to wszystkie miały policzoną cenę z przednimi kołami podporowymi i z bocznymi podcinaczami bo nie każdy ma to w standardzie - w nawiasach kwadratowych podałem o ile procentowo każdy z nich jest droższy od Crossa z Unii który netto w tym wyposażeniu kosztuje około 63000 zł. Nie mogę podać konkretnych cen bo obowiązuje mnie tajemnica :/
Zrobiłem sobie małe porównanie wg takich zasad:
Podziałka zębów im mniejsza tym lepiej
Szerokość podcinaczy - gdzieś czytałem ze najlepiej jak są o 10-15% szersze od podziałki wtedy podcinają całą szerokość i w dodatku nie są za szerokie co mogło by powodować większy opór
Prześwit pod ramą - im większy tym lepiej
Odległość belek - im większa tym lepiej
Ciężar - z tym mam problem im cięższy tym lepiej czy może do pewnego stopnia ? też gdzieś czytałem jakieś porównanie że najlepiej jeśli ma 900-1000 kg/m szerokości roboczej
Wał - do zamierzonego zadania najlepiej wypada taki właśnie podwójny rurowy + strunowy
Przejrzałem tez co kto ma w standardzie a co jest za dopłatą - no i oczywiście ostatni paramter cena
Po zrobieniu takiej analizy wyszło że najlepiej celować w Amazone, Kvernelanda, Lemkena, i Pottingera z tym że ten ostatni jest o ok. 10 000 zł netto tańszy od tego Karata 9/400 KUTA o prawie identycznych parametrach (podziałka, odległości belek, ciężar, podcinacze itp.) pytanie więc czy warto wydać tyle kasy więcej na Lemkena czy Pottinger da radę.
Powiedzcie moze na co jeszcze zwrócić uwagę ?