Tak dla siebie i potomności piszmy jak nam na jakim terenie wyszły buraki w danym roku. Może da to jakiś obraz zbiorów i wpływu na nie czynników niezależnych od nas oraz coś tam komuś podpowie, aby miało to jakiś sens proponuję podawać lokalizację, typ gleby, przedplon, nawożenie i uśrednione warunki pogodowe, termin kopania i odbioru.
Buraki Ojca tym roku:
- plon 57.5 tony na czysto po potrąceniach,
- polaryzacja 18.77%,
- azot 10,52 mmol/1kg,
- sód 1,68mmol/1kg,
- potas 33,28mmol/1kg
Gleba IVa-IVb trochę IIIa, położenie południowo-wschodnia część woj. Kuj-Pom., przedplon peluszka na ziarno, nawożenie 300kg Polifoski 6 przedsiewnie, 200 l/ha RSM 32% przedsiewnie, posiewnie 200kg saletry w fazie 4-5 liści . Siew w mulcz z gorczycy, dobre warunki w czasie wschodów i dalszego rozwoju. Ochrona przeciwko szkodnikom 3 razy w czasie wegetacji, przeciwko chorobom grzybowym 3 razy w trakcie wegetacji, ochrona herbicydowa 2 razy powschodowo Benatal maxpro, targa, kosynier. Razem z zabiegami ochrony podawane nawozy dolistne, z każdym zabiegiem siarczan magnezu raz podane Asahi po przypaleniu Betanalem maxpro.
Kopane 02.10.2012 odbiór 07.10.2012
Wg. mnie poszło za mało NPK, taka była jednak oszczędna wola seniora
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.