przez luki91 » Pn, 9 listopada 2015, 16:34
Zawsze najpierw zalewamy alkoholem. Potem zlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem. Po rozpuszczeniu zlewamy syrop i łączymy go z wcześniej pozyskanym nalewem, do pożądanego poziomu słodyczy.
Taka kolejność daje nam pewność, że owoce nie zaczną fermentować, a i straty alkoholu są najmniejsze.
@hania78, mój przepis:
3 kg wiśni
750g cukru
1200ml alkoholu 79% (1l spirytusu 95% + 0,2l wody)
200ml alkoholu 47% ( 100ml spirytusu 95% + 100ml wody)
Wykonanie:
Porcja mieści się w słoiku 4,25l. Wiśnie wydrylować, wrzucić do słoja, zalać alkoholem, odstawić na 6 tygodni. Potem zlać nalew i dodać 200ml wódki 47%. Owoce zasypać cukrem do czasu aż się rozpuści. Następnie połączyć nalew z syropem. Przefiltrować, odstawić na kilka miesięcy. Zakładając 600ml soku w 1kg owoców nalewka ma 28,5%.