Zakiszacze bakteryjne, kwasy organiczne, stabilizatory kiszonek

Zakiszacze bakteryjne, kwasy organiczne, stabilizatory kiszonek

Postprzez cubiedoo » So, 4 stycznia 2014, 22:44

@rolstudent

Tak trochę odchodząc od tematu, jakie stosujesz inokulanty na kiszonkę z kukurydzy, sianokiszonkę z traw i lucerny, tzn jakie firmy i konkretne zakiszacze ;) jakbyś jeszcze ceny napisał. :)
Ostatnio edytowano N, 5 stycznia 2014, 13:23 przez gonzo, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Wydzieliłem nowy wątek ponieważ to duży oddzielny temat.
cubiedoo
Zaczynający przygodę
 
Posty: 17
Obrazki: 6
Dołączył(a): Śr, 7 sierpnia 2013, 23:21
Lokalizacja: Polska

Zakiszacze bakteryjne, kwasy organiczne, stabilizatory kiszonek

Postprzez rolstudent » N, 5 stycznia 2014, 12:35

Generalnie to sporo używamy lallemand, ale zdarza się i pionieer a na pierwszy pokos w tamtym roku i em zakiszacz.
rolstudent
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 286
Obrazki: 20
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 21:11

Re: Zakiszacze bakteryjne, kwasy organiczne, stabilizatory kiszonek

Postprzez cubiedoo » N, 5 stycznia 2014, 20:09

Kto sprzedaje Lallemand'a w Polsce?

Ja w tym roku na kukurydzę dałem MAIZE-ALL z Alltechu, koszt 1330 netto za kilogram zakiszacza czyli koszt na 1 tonę to 2,67 netto. Na lucernę ostatni pokos SIL-ALL też z Alltechu, koszt na tonę 3,46 netto. Ten SILL-ALL stosował dr Lach na lucernę zbieraną po 2 tygodniach deszczu i dał sobie radę ;)

EM zakiszacz stosowałem na 2 i 3 pokos lucerny- bez rewelacji delikatnie ujmując.

PS: Jeśli ktoś szuka taniego aplikatora, to Schaumann ma fajną pompkę z włącznikiem zasilaną na + i - :)
cubiedoo
Zaczynający przygodę
 
Posty: 17
Obrazki: 6
Dołączył(a): Śr, 7 sierpnia 2013, 23:21
Lokalizacja: Polska

Re: Zakiszacze bakteryjne, kwasy organiczne, stabilizatory kiszonek

Postprzez rolstudent » Pn, 6 stycznia 2014, 08:42

Lallemand'a w Polsce dystrybucje blatina i amolmerol, koszt to 100 ton 330 zł na kukurydzy,
em 20 litrów 100 zł czyli tona 5 zł
rolstudent
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 286
Obrazki: 20
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 21:11


Powrót do Żywienie