Ogłoszenie



Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez maksiu » Cz, 9 stycznia 2014, 16:16

Siema,
co sądzicie o takim pomyśle? Niby mój kręci okej w ciągu dnia latem, ale z rana czasem potrafi wyskakiwać. Kręcę i - prawdopodobnie gdy napięcie na akumulatorach spadnie za bardzo - bendix się cofa i słychać tylko "wrrrr" jak się wkręca na obroty. Próbuję ponownie i znowu po chwili wyskakuje. I tak aż nie odpali albo odpuszczę.
Na jesieni czyściłem kombajn, to żeby go odpalić robiłem chyba z 5 podejść. Ładowałem akumulatory i próbowałem odpalić. Olej gęsty, zimno, kilka razy obrócił i wyskakiwał.
I wtedy zacząłem się poważnie zastanawiać, czy nie założyć takiego rozrusznika. Koszt to ok. 450 zł, ale wydaje mi się odpalanie byłoby znacznie łatwiejsze.

Co o tym sądzicie?
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 493
Obrazki: 162
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez andrzej2110 » Cz, 9 stycznia 2014, 16:53

Wyskakuje podczas kręcenia??? Sprawdź wieniec. Miałem na wiosnę to samo w ciapku. Wał robił 1 obrót i wyskakiwał rozrusznik. Okazało się ze na wieńcu wyrobiło kilka zębów.
Avatar użytkownika
andrzej2110
Administrator
 
Posty: 589
Obrazki: 112
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:22

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez bobytempelton » Cz, 9 stycznia 2014, 19:49

Wyjmij rozrusznik i go dobrze sprawdź, spawdź luzy na tulejkach, szczotki i izolatory na komutatorze, wywal sprzęgło jednokierunkowe tzw. bendiks i zregeneruj reszte jak trzeba, przy okazji sprawdź ten wieniec, ten silnik potrzebuje jednego obrotu silnika by zapalił, te nowe szybkoobrotowe rozruszniki to badziew.
Ja nieraz miałem 2 akumulatory z samochodów osobowych i palił.
bobytempelton
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 100
Obrazki: 57
Dołączył(a): Pt, 6 grudnia 2013, 17:52
Lokalizacja: Swiętokrzyskie Opatów
Numer GG: 33860696

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez maksiu » Cz, 9 stycznia 2014, 20:08

Mój też latem pali na jeden obrót, jedynie rano potrzebuje chwili bo paliwo się cofa i nie możemy tego wyeliminować. No i jesienią jak było zimno to wiadomo, na tknięcie nie załapie.
Rozrusznik wyjmowałem jesienią i wyglądał całkiem dobrze, bez luzów. Z resztą nie jeździ on długo, bo włożyliśmy go może ze dwa lata temu zamiast innego, słabszego.
Ten ma 4,5 kW chyba nabite, stary miał 3,8 albo 3,9 no i już obudowę powoli wycierał.

A mi chodziło o szybkoobrotowy, bo widzę jak NH pali, nawet zimą na dotyk i to bez świec. Ale tam jest obrót, odpaliłem go na słabym akumulatorze, na którym zetor już nie palił. I tak przekreślony już prawie dostanie drugie życie ;)
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 493
Obrazki: 162
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez andrzej2110 » Cz, 9 stycznia 2014, 20:25

Mi ciapek na ciepłym silniku też palił na pierwszym obrocie i wtedy nie było problemu. Problem było odpalić za pierwszym razem na zimnym.
Wykręć rozrusznik i zobacz czy wieniec dobry jest.
Avatar użytkownika
andrzej2110
Administrator
 
Posty: 589
Obrazki: 112
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:22

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez kris19911 » Cz, 9 stycznia 2014, 20:29

@ maksiu a jesteś pewien ze on się cofa? Tak samo myślałem w ciągniku, a okazało się że bendix nie cofał się tylko zwyczajnie przepuszczał, po wymianie uciążliwe czekanie na "szczęśliwy strzał" zniknęło na dobre.
kris19911
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 131
Obrazki: 177
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 23:53
Lokalizacja: Świętokrzyskie/Małopolskie
Numer GG: 7841694

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez maksiu » Cz, 9 stycznia 2014, 20:37

@kris takie są moje odczucia z kabiny ;) Kręci kręci i nagle wrrrrrrr ale nie słychać żadnego chrobotania czy coś, żeby np. szlifowało czy przeskakiwało. Ot jakby puścił rozrusznik poza silnikiem, a przynajmniej tak mi się wydaje ;)
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 493
Obrazki: 162
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez andrzej2110 » Cz, 9 stycznia 2014, 20:41

Gdyby nie cofał to by odpalał i potem rozrusznik by wył. Tu właśnie za szybko cofa :D
Avatar użytkownika
andrzej2110
Administrator
 
Posty: 589
Obrazki: 112
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:22

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez Arek » Pt, 31 stycznia 2014, 20:50

maksiu napisał(a):Mój też latem pali na jeden obrót, jedynie rano potrzebuje chwili bo paliwo się cofa i nie możemy tego wyeliminować. No i jesienią jak było zimno to wiadomo, na tknięcie nie załapie.
Rozrusznik wyjmowałem jesienią i wyglądał całkiem dobrze, bez luzów. Z resztą nie jeździ on długo, bo włożyliśmy go może ze dwa lata temu zamiast innego, słabszego.
Ten ma 4,5 kW chyba nabite, stary miał 3,8 albo 3,9 no i już obudowę powoli wycierał.

A mi chodziło o szybkoobrotowy, bo widzę jak NH pali, nawet zimą na dotyk i to bez świec. Ale tam jest obrót, odpaliłem go na słabym akumulatorze, na którym zetor już nie palił. I tak przekreślony już prawie dostanie drugie życie ;)


Ale w NH zapewne masz boscha na przekładni planetarnej. A te chińczyki co są teraz wszędzie dostępne szybko się rozpadają.
Lepiej zregeneruj stary rozrusznik i będzie lepiej służył niż nowy z przekładnia. Rozrusznik z przekładnią może warto tylko na zime na duże mrozy.
Arek
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 225
Obrazki: 159
Dołączył(a): Pt, 22 czerwca 2012, 21:45
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 374896

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez Mariusz x » Pt, 31 stycznia 2014, 23:09

Jeśli rozrusznik w Bizonie jest sprawny to nie ma nic piękniejszego niż jego dźwięk. Bizon ma instalację 24 V stąd tez nie ma nigdy problemów z odpalaniem. Rozruszniki z przekładnią to sposób na wyciągnięcia kasy od rolników. Elektryka to dla większości czarna magia, ludzie myślą, że jak coś ma przekładnie to pobiera mniejszy prąd. Tak samo jak silnik jednofazowy zużywa mniej energii niż silnik trójfazowy tej samej mocy:).
Mariusz x
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 130
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 22:57

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez zorzyk » So, 1 lutego 2014, 02:23

Tu się mylisz, szybkoobrotowy pobiera mniejszy prąd. Jednak nie widzę potrzeby zmiany takiego rozrusznika. Zimą w ciężarówkach dawały radę, a latem w kombajnie powinno być bez problemów. Wcześniej opisane objawy jego pracy, to raczej przepuszczanie sprzęgiełka rozrusznika.
zorzyk
Zaczynający przygodę
 
Posty: 91
Obrazki: 1
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 07:03
Lokalizacja: podlaskie, Białystok oraz gmina Milejczyce

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez Mariusz x » So, 1 lutego 2014, 07:31

Pobiera mniejszy prąd przy tej samej mocy? Sprzedawcy tak mówią, ale nikt nie potrafi tego uzasadnić(nie chodzi mi o jakiś opis ale obliczenia pokazujące dlaczego ma pobierać mniejszy prąd).
Mariusz x
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 130
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 22:57

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez zorzyk » So, 1 lutego 2014, 11:31

już o tym dyskutowaliśmy i w ostatniej odpowiedzi elektrotechnika jest wszystko
http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2822 ... ozrusznik/
zorzyk
Zaczynający przygodę
 
Posty: 91
Obrazki: 1
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 07:03
Lokalizacja: podlaskie, Białystok oraz gmina Milejczyce

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez Mariusz x » So, 1 lutego 2014, 13:03

Od tego czasu sporo czytałem i mogę stwierdzić, że to bzdura:)
Mariusz x
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 130
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 22:57

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez zorzyk » So, 1 lutego 2014, 18:40

Jakim cudem z tego samego prądu rozrusznik szybkoobrotowy potrafi szybciej i bez zająknięcia zakręcić wałem. Najbardziej widoczne to jest we władymircu, w którym fabryczny rozrusznik bez odprężnika ma wielkie problemy "przełamać kompresję" i w tych samych warunkach rozrusznik o podobnej mocy nie potrzebuje uruchomiania odprężnika i kręci wałem znacznie szybciej. Czyżby stał się cud.
zorzyk
Zaczynający przygodę
 
Posty: 91
Obrazki: 1
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 07:03
Lokalizacja: podlaskie, Białystok oraz gmina Milejczyce

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez Mariusz x » So, 1 lutego 2014, 19:39

Fabryczny z tego co wiem ma zbyt małą moc dlatego są z nim problemy.
A tutaj masz dane z aukcji rozrusznika szybkoobrotowego: 2,8 kW / 55 Nm przy 5127 obr/min / 12V / 161A.
12*161=1932 a podają 2800W- to jest właśnie cud. Ogólnie parametry podawane na aukcjach są chyba wymyślane, ale skoro ktoś to łyknie to czemu nie.
Mariusz x
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 130
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 22:57

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez zorzyk » So, 1 lutego 2014, 20:19

zorzyk
Zaczynający przygodę
 
Posty: 91
Obrazki: 1
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 07:03
Lokalizacja: podlaskie, Białystok oraz gmina Milejczyce

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez Mariusz x » So, 1 lutego 2014, 20:34

Szkoda, że nie podali prądu znamionowego na stronie. Swoją drogą 2,7 kW przy 1500 rpm daje 13 Nm a nie 55 jak podają. 55 osiąga pewnie w stanie zwarcia.
Mariusz x
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 130
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 22:57

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez zorzyk » So, 1 lutego 2014, 21:58

Pewnie moc podają dla silnika, a obroty i moment na kole zębatym po zredukowaniu. Gdzieś wyczytałem że całkowite przełozenie rozrusznika planetarnego wynosi 5, szukam przełożenia tych z normalna przekładnią. Tu na samym końcu kolega podał dane z pomiarów przy rozruchu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2 ... l#12996816
zorzyk
Zaczynający przygodę
 
Posty: 91
Obrazki: 1
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 07:03
Lokalizacja: podlaskie, Białystok oraz gmina Milejczyce

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez andrzej2110 » So, 1 lutego 2014, 22:12

Przecież zwykły nie ma przekładni.
Avatar użytkownika
andrzej2110
Administrator
 
Posty: 589
Obrazki: 112
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:22

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez zorzyk » So, 1 lutego 2014, 22:16

Nie ma i pracuje przy obrotach ok1,5tys. Wysokoobrotowe maja kilka tysięcy obr i dlatego mają przekładnię planetarną lub walcową. Może twój nie cofa sprzęgiełka, tylko sprzęgiełko przepuszcza, troche obciażenia i niewielka rozszerzalność ukazuje wade sprzęgła kierunkowego - taki mój domysł.
zorzyk
Zaczynający przygodę
 
Posty: 91
Obrazki: 1
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 07:03
Lokalizacja: podlaskie, Białystok oraz gmina Milejczyce

Re: Rozrusznik szybkoobrotowy (z przekładnią) do Bizona (Andorii)

Postprzez bobytempelton » N, 2 lutego 2014, 00:26

Ajjj .... przy powolnym starcie (zima , akumulator)oba zjedzą tyle samo, oba muszą ruszyć od zera i na rozruch pobierą tyle samo na kW , ale w pełnej pracy planetarnny szybkoobrotowy ma przewagę bo faktycznie przy dużych obrotach pobiera mniej prądu, ale jest słabiej zrobiony i częściej pada... normalny rozrusznik nie ustępuje mu na krok jeżeli jest dobry i ma prąd z akumulatora dobrego, rozrusznik planetarny to tylko do turbo diesla, do wolnossącego to wydatek w błoto, rozrusznikiem nie poprawisz odpalania silnika...
bobytempelton
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 100
Obrazki: 57
Dołączył(a): Pt, 6 grudnia 2013, 17:52
Lokalizacja: Swiętokrzyskie Opatów
Numer GG: 33860696


Powrót do Bizon

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość