Mtz82ts- wskaźnik temperatury wody nie działa. Drugi problem-wypięta wsuwka elektryczna pod panelem.

Gniotsja nie łamiotsja

Mtz82ts- wskaźnik temperatury wody nie działa. Drugi problem-wypięta wsuwka elektryczna pod panelem.

Postprzez Lukasz_88 » Pt, 21 lutego 2020, 13:41

Witam,

proszę o wsparcie w dwóch tematach.

1. Zauważyłem wypiętą wsuwkę elektryczną pod panelem wskaźników. Zdjęcie w załączniku-ciemny zielony idzie na panel lampek kontrolnych (na ten moduł sprawdzający poprawność działania kontrolek(?), jasny zielony idzie do kontrolki "1". Ona własnie przy przekręceniu kluczyka się nie zapala, czy ta kontrolka powinna się świecić tylko przy przekręceniu kluczyka na pierwszą pozycję? Gdzie podpiąć tę wsuwkę? Na zdjęciu w miejscu "2" jest taki punkt gdzie mogła być podpięta ale jak tam podłączę to nic się nie dzieje.

2. Przestał działac mi wskaźnik temp wody (po uruchomieniu ciągnika przeskakiwał na maxa). Myślałem że to wskaźnik albo czujnik ale je wymieniłem i nic, albo wskazuje na max albo teraz po przekręceniu stacyjki spada poniżej skali i po nagrzaniu silnika nic się nie zmienia.

- sprawdzałem masę i jest ok (na czujniku patrzyłem pomiędzy obudową wskaźnika a wsuwką i pokazuje 0.7 - trochę dużo chyba? powinno być koło 0.1)

-nowy przewód od czujnika i nic

-dodatkowa masa na obudowę wskaźnika to wtedy na zimnym wskazówka idzie na max

Na zdjęciu widać jak mam podłączone przewody:

-czerwony idzie na czujnik (masa)

-niebieski-rozdwaja się na wskaźnik poziomu paliwa (lewa str i wskaźnik ciśnienia (masa)

-szary idzie na kontrolki, drugi na wskaźnik paliwa - (na tych jest napięcie)

Jak to powinno być prawidłowo podłączone? Jaka jest różnica pomiędzy czujnikiem TM100 a TM100A i TM100B - tylko tym że jeden jest na wsuwkę a drugi ze śrubką czy z punktu widzenia poprawności wskazania wskaźnika ma to znaczenie. 

Przeglądałem forum, było kilka informacji ale żadnej konkretnej nie widziałem. W grę nie wchodzi żadne podginanie wskazówki, a oporniki szeregowo z czujnikiem? Jaką będę miał pewność że wskaźnik dobrze pokazuje a nie plus minus 10 stopni bo źle jest wyskalowany. Chyba że ktoś mi podpowie krok po kroku jak to zrobić żeby pokazywał faktyczną temp.

Proszę o wsparcie. Z góry dziękuję
Załączniki
20200220_181638v3.jpg
Wypięta wsuwka elektryczna
20200220_181638v3.jpg (25.43 KiB) Przeglądane 5870 razy
20200220_181203v3.jpg
Wskaźnik temperatury wody
20200220_181203v3.jpg (23.71 KiB) Przeglądane 5870 razy
Lukasz_88
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 21 lutego 2020, 13:27
Lokalizacja: Pabianice

Powrót do MTZ, Belarus, Jumz, Władymirec

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości