MieszkoI napisał(a):Ciekawe, ale jest to udowodnione, bo wydaje mi się to trochę nielogiczne, bo cały czas piszecie o tym, że przy pomocy agregatów wielobelkowych możecie równomiernie mieszać ziemię i rozprowadzać materię organiczną w warstwie tych 20-30 cm czyli głębokości ich pracy . Problem ten pewnie dotyczy gleb mineralnych lekkich najbardziej, bo gleby organiczne raczej nie będą podlegały temu problemowi.
Jako ciekawostkę mogę napisać, że kolega redek na polu gdzie stosuje PRP na polu od 3 lat stwierdził, że warstwa próchniczna zwiększyła się do ok 50 cm, gdzie kontrola miała ok 30 cm.
brzozak2 napisał(a):jest jedna powazna wada, ze wyplyca sie w ten sposob profil gleby i trzeba sie zastanowic jak temu przeciwdzialac, zeby nie obudzic sie z reka w nocniku.
po ilus tam latach stosowania zamiast zyznej wartwy 30 cm, mamy bardzo zyzna warstwe, ale 10 cm.
nhcr napisał(a):MieszkoI napisał(a):Ciekawe, ale jest to udowodnione, bo wydaje mi się to trochę nielogiczne, bo cały czas piszecie o tym, że przy pomocy agregatów wielobelkowych możecie równomiernie mieszać ziemię i rozprowadzać materię organiczną w warstwie tych 20-30 cm czyli głębokości ich pracy . Problem ten pewnie dotyczy gleb mineralnych lekkich najbardziej, bo gleby organiczne raczej nie będą podlegały temu problemowi.
Jako ciekawostkę mogę napisać, że kolega redek na polu gdzie stosuje PRP na polu od 3 lat stwierdził, że warstwa próchniczna zwiększyła się do ok 50 cm, gdzie kontrola miała ok 30 cm.
Jak, by podczas uprawiania na głębokość 30 cm miał skrzydełka, to by to lepiej wymieszał, a tak warstwa gleby między miejscami przejścia łapy kultywatora nie zostaje wymieszana, bo niema czym. Uprawa z skrzydełkami byłaby nie ekonomiczna więc tym sposobem nie umieszczamy materii na taką głębokość. Jedyne wyjście to grubery typu mashio attila lub strom terraland.
brzozak2 napisał(a):@Bobek, a co ma nawozenie do miazszosci gleby? nie rozumiem, tez co ma ST go tego.
zadnym narzedziem oprocz pluga nie umiescimy tak gleboko takiej ilosci materii organicznej. co z tego, ze agregaty mieszaja gleboko jak ponizej 10 cm trafia 10% MO.
bobek napisał(a):Co to jest miąższość wg. Ciebie?
Powrót do Uprawa i ochrona roślin.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość