Ogłoszenie

Zimowe spotkanie FPR 2020 w dniach 27-29.11.2020 r. na Podlasiu, zaglądajcie do tematu i zapisujcie się !

https://fpr.com.pl/viewtopic.php?f=159&t=3745&view=unread#unread

Druga ważna sprawa, nieszczęsna ustawa 5 dla zwierząt
Proszę o dyskusję: https://fpr.com.pl/viewtopic.php?f=119&t=3753


Silos BIN

Jak w temacie, wszystko o budowie, rozbudowie i wyposażeniu miejsc przebywania naszych"milusińskich"

Silos BIN

Postprzez kostek183 » So, 25 kwietnia 2020, 09:36

Silosy płaskodenne typu BIN.
Szukam informacji na temat takich silosów.
Jakie firmy polecacie, jaki był koszt pojedynczego.
Chce zamontować pięć silosów o pojemności 50-60 ton. Zasyp za pomocą przenośnika ssąco-tłoczącego. Pobieranie mobilną mieszalnią pasz więc jakiś otwór do pobierania z zaworem na samym dnie.
Ile lat można użytkować taki silos? Czy są wymagane pozwolenia żeby postawić pięć takich w rzędzie? Odległość od granicy sąsiedniej działki? Co warto dołożyć do nich?
Zboże, kukurydza, rzepak, soja będą przyjeżdżały bezpośrednio w żniwa i będą zasypane pod korek. Czy takie silosy trzeba jakoś zabezpieczać gazem by towar wytrzymał cały rok?
kostek183
Zaczynający przygodę
 
Posty: 34
Obrazki: 46
Dołączył(a): Wt, 14 sierpnia 2012, 14:29
Lokalizacja: Kurpie

Re: Silos BIN

Postprzez lukaczmarek » So, 25 kwietnia 2020, 12:19

Zasypywanie ssąco tłoczącą dmuchawą daj se spokój, rób normalne przenośniki.
Pozwolenia na budowę normalnie jak na każdy budynek nawet na 1 silos.
Silos kilkadziesiąt lat wytrzyma, gazować nie ma potrzeby, tylko trzeba kontrolować zboze
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 616
Obrazki: 307
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618

Re: Silos BIN

Postprzez kostek183 » So, 25 kwietnia 2020, 20:35

Czemu darować sobie ssąco-tłoczący? Nie znam się na tym i mówię od razu więc chciał bym jakieś obfite informacje, zalety i wady każdego systemu.
Kontrolować? Wiem że można zamontować termometry w różnych miejscach i dmuchawy/nawiew. Ale wciąż potrzebuje więcej podpowiedzi
kostek183
Zaczynający przygodę
 
Posty: 34
Obrazki: 46
Dołączył(a): Wt, 14 sierpnia 2012, 14:29
Lokalizacja: Kurpie

Re: Silos BIN

Postprzez Stasiek_84 » So, 25 kwietnia 2020, 20:45

na takie to długa żmijka i przez korek sypać jeśli nie chcesz bawić się w podajniki i redlery, ssąco tłoczącą zestarzejesz się zanim załadujesz silos.
Bez pozwolenia to tylko mały silos paszowy da rade zmieścić.
BINy 100 po 25 latach nadal stoją i nic im nie dolega, poza tym w którym było zagotowane zboże.
Do wybierania ssawką kanał awaryjny wystarczy.
Avatar użytkownika
Stasiek_84
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 162
Obrazki: 47
Dołączył(a): Wt, 29 stycznia 2013, 10:51
Lokalizacja: Warmia i mazury, powiat Olsztyn
Numer GG: 1561556

Re: Silos BIN

Postprzez lukaczmarek » N, 26 kwietnia 2020, 20:42

Darować sobie bo takim przenośnikiem te silosy to będziesz 2 tygodnie zasypywał
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 616
Obrazki: 307
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618


Powrót do Budynki inwentarskie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość