Moja nowa propozycja wątki w których będziemy opisywać tylko doświadczenia z odmianami danego gatunku. Treść proponuję dość zwartą i tylko o odmianach bez wchodzenia w dyskusje... Może tak według wzorca? Jeżeli coś pominę piszcie.
Zacznę tak bo dziś kosiłem:
Odmiana wielorzędowa Maybirt - lubi ochronę fungicydową, toleruje wilgotną glebę plon wyrównany na mozaikach 3-4 klasa, stanowisko suche i wilgotne.
Odmiana wielorzędowa Wendy - siew w tej samej obsadzie na tej samej wilgotnej działce nie lubi nadmiaru wilgoci(dużo rzadszy od Maybrit ), plon około 25 % niższy. Pole na którym były razem Wendy i Maybrit było wiosną podmokłe i średnia pola o ponad tonę niższa niż na polu gdzie były Zzoom i Maybrit
Odmiana wielorzędowa Zzoom - siew według zaleceń producenta nasion, gleba dość zwięzła. Wykształcił najbardziej wyrównane ziarno spośród trzech odmian w tym roku, dość rzadki i niski ale stał cały bez miejsc leżących. Mimo jeszcze żywej słomy ziarno 10.5-12 % wilgotności. Problemem są odrosty których jest dużo więcej niż w pozostałych odmianach. Plon delikatnie niższy od Maybrit- jakieś 5 %. W mojej ocenie kombajn miał w nim najlżej lecz to pewnie podyktowane najmniejszą ilością słomy.
Dodatkowo dodam że oba pola o podobnej strukturze i zasobności na polu gdzie plony były lepsze była rozsiana dodatkowo wiosną sól potasowa 100kg na ha.