Witam! Mam do Was pytanie odnośnie dotacji. Moja sytuacja przedstawia się tak, że posiadam gospodarstwo rolne razem z rodzicami 70ha, uprawiamy głównie zboże ale mamy też rzepak. Jakie propozycje? Pozdrawiam
Żeby coś doradzić musimy wiedzieć w jakim kierunku chcesz się rozwijać oraz co jest ci potrzebne w gospodarstwie a co już masz. Do tego ile masz kasy na wkład własny.
Powiem tak, nie stracę. Nie mam dobrego sprzętu, czasem jest tak że muszę od sąsiadów pożyczać a w takim okresie jak teraz to wiadomo sami potrzebują. Więc wynajmujemy a jest to koszt ok 200zł na dzień+ paliwo. Mieć swój porządny ciągnik to chyba praca idzie sprawniej i bez dodatkowych kosztów.
Ja również poszukuje dotacji na rozwój mojego gospodarstwa. Interesują mnie zwłaszcza dotację do upraw ekologicznych. Czy jest dużo wymogów do spełnienia aby takie dotację otrzymać ?
Generalnie te gospodarstwa ekologiczne bym odradza jest u mnie kilka ich pierwszy problem to rosnące zachwaszczenie na polach bank nasion jest myślę na 20-30 lat kolejne brak wydajności na wysokim poziomie, i cena skupu niektórych produktów taka sam jak dostają inni rolnicy
Ja tylko dodam, że te specjalne punkty do oddziały regionalne i biura powiatowe ARiMR. Warto spróbować, teraz są duże udogodnienia dla młodych rolników, zazwyczaj jest tak, że przy rozpatrywaniu wniosków o dofinansowanie młody rolnik dostaje automatycznie kilka punktów więcej i jest wyżej na liście osób zakwalifikowanych do refundacji.
Witam. Jak już wszyscy pewnie wiedza, że od marca rusza niby składanie wniosków na młodego rolnika i na modernizajcę gospodarstw rolnych. Byliśmy porozmawiać o wnioskach w jednym z pobliskich punktów sprzedaży maszyn i Pan twierdził że każda maszyna w tym naborze na modernizację będzie posiadała punkty i jest lista maszyn z daną punktacją niestety nie chciał nam jej udostępnić, i tu Moje pytanie do profesjonalnych czy ktoś ma możliwość zdobycia takiej listy i udostępnienia jej, bo chcieliśmy się rozejrzeć czy wgl jest sens składać wniosek jesli maszyny które nas interesują są mało punktowane i szanse będą niewielkie.