Suszarnie Ziarna

Suszarnia do kukurydzy

Postprzez gospodarzbenek » Wt, 27 listopada 2012, 21:58

Panowie jaka suszarnie do kukurydzy polecacie, bo ceny są powalające z tego co już się orientowałem.
Ostatnio edytowano Wt, 27 listopada 2012, 22:32 przez maksiu, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówki, interpunkcja.
gospodarzbenek
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 27 listopada 2012, 21:53

Re: Susarznia do kukurydzy

Postprzez zyrafa » Wt, 27 listopada 2012, 22:15

Pytasz o nowe czy używane?
zyrafa
Zaczynający przygodę
 
Posty: 77
Obrazki: 23
Dołączył(a): Pn, 6 sierpnia 2012, 21:51

Suszarnie Ziarna

Postprzez Guzik » N, 6 stycznia 2013, 17:46

Jakie są lepsze suszarnie ziarna.
Stojące czy przewoźne co powiecie na temat tych suszarni ?
Na co trzeba zwracać uwagę przy wyborze suszarni ?
jakie polecacie firmy i które są lepsze do kukurydzy a które do zbóż i rzepaków ?
Na jaki rodzaj paliwa jest najlepiej korzystna ?
Temat uważam jako ogólny obecnie nie jestem zainteresowany kupnem ale z czasem coś będzie trzeba myśleć.
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 289
Obrazki: 110
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 14:11
Lokalizacja: Powiat Gdański
Numer GG: 33067550

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez Siwy7406 » N, 6 stycznia 2013, 18:15

Dobrze, że założyłeś ten temat pewnie jest nas więcej z takimi dylematami bo jak wydac takie pieniądze to warto byłoby wydać je mądrze kupując odpowiednie urządzenie.
Co do przewoźnych zdaje mi się, że maja trochę małą wydajność poza tym cena wyższa od stacjonarnych.
Ostatnio edytowano N, 6 stycznia 2013, 20:41 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
Avatar użytkownika
Siwy7406
Zasłużony dla forum
 
Posty: 237
Obrazki: 252
Dołączył(a): So, 14 lipca 2012, 19:11
Lokalizacja: warm.-mazurskie/Bartoszyce/Maszewy
Numer GG: 43494331

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez zyrafa » N, 6 stycznia 2013, 18:17

Siwy, zestawienie suszarni zrobiłem w exelu. Podaj adres email to wyślę. Albo niech ktoś mi powie jak można wstawić do komenta grafikę która nie pochodzi z galerii, ponieważ nie chcę jej zaśmiecać lub dokument exela. Ale jak pisałem w temacie budowa silosów, zestawienie jest mało rzeczowe, ponieważ dane czerpałem ze str. producentów a oni nie ustalali ich w takich samych czy nawet podobnych warunkach.
Ostatnio edytowano N, 6 stycznia 2013, 18:32 przez zyrafa, łącznie edytowano 2 razy
zyrafa
Zaczynający przygodę
 
Posty: 77
Obrazki: 23
Dołączył(a): Pn, 6 sierpnia 2012, 21:51

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez Siwy7406 » N, 6 stycznia 2013, 18:23

Mój adres e-mail sturlis_krzysztof@op.pl. Grafikę dodasz w pełnym edytorze/dodaj załącznik nie wciskając dodaj plik tylko wyslij.
Ostatnio edytowano N, 6 stycznia 2013, 20:38 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
Avatar użytkownika
Siwy7406
Zasłużony dla forum
 
Posty: 237
Obrazki: 252
Dołączył(a): So, 14 lipca 2012, 19:11
Lokalizacja: warm.-mazurskie/Bartoszyce/Maszewy
Numer GG: 43494331

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez zyrafa » N, 6 stycznia 2013, 18:30

SU-3 i M-810 bardzo podobne. Zasyp około 13m3.
Ale już SU-5 vs M-810 plus jakieś nieporozumienie. Niby zasyp podobny z małą przewagą dla drzewicz a jednak wydajność różni się o prawie 100% przy rzepaku i zbożu.
Czy ta większa moc cieplna SU-5 powoduje taki wzrost wydajności?

Drzewicz - dane z uwzględnieniem czasu na rozładunek i chłodzenie
Agremo - dane w pracy ciągłej bez przerwy na rozładunek i chłodzenie w czasie doby.
Dane zaczerpnięte ze str. www obu producentów.

Dzięki Siwy za podpowiedź jak wstawić grafikę.
Załączniki
zestawienie suszarni.jpg
zestawienie suszarni.jpg (98.12 KiB) Przeglądane 12766 razy
zyrafa
Zaczynający przygodę
 
Posty: 77
Obrazki: 23
Dołączył(a): Pn, 6 sierpnia 2012, 21:51

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez Siwy7406 » N, 6 stycznia 2013, 18:46

Myślę, że z wyników Agremo trzeba by pomniejszyc o jakieś 15-20% by uzyskać wynik dla pracy porcjowej. Rozladunek 12t to około 1/2h, czas chłodzenia myślę że też nie dłuższy przy tych wydajnościach wentylatorów. Myślę po nad to, że chłodzenie odbywa się także podczas wyładunku. Biorąc powyższe pod uwagę to suszarnia z agremo ma korzystniejsze wydajności i cenę.

Planując zakup i montaż suszarni na tak niedużą gospodarkę 100ha z zasiewami zboża, rzepak, strączkowe warto jest inwestować w system suszenia ciągłego czy może porcjowy wystarczy?
Ostatnio edytowano N, 6 stycznia 2013, 20:40 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówki, ortografia
Avatar użytkownika
Siwy7406
Zasłużony dla forum
 
Posty: 237
Obrazki: 252
Dołączył(a): So, 14 lipca 2012, 19:11
Lokalizacja: warm.-mazurskie/Bartoszyce/Maszewy
Numer GG: 43494331

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez zyrafa » N, 6 stycznia 2013, 19:07

Siwy nie myślałeś czasem aby zakupić nieduży lejowy silos (30t), z blachy perforowanej lub nawet zwykłej tylko aby w środku miał perforowaną rurę, usytuowaną od dołu do góry około 60 cm średnicy (na allegro często się takie zdarzają w cenie 4000 - 7000 zł), zakupić w celu wyeliminowania chłodzenia ziarna przez suszarnię tylko aby ten używany silos to robił?
Coś mi się obiło o uszy że chłodzić musi się 3 godz.? To prawda?
zyrafa
Zaczynający przygodę
 
Posty: 77
Obrazki: 23
Dołączył(a): Pn, 6 sierpnia 2012, 21:51

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez Siwy7406 » N, 6 stycznia 2013, 19:17

Szczerze nie mam o tym pojęcia. Swoją droga chłodzenia ziarna mogę dokonać w silosie binowskim przecież tam jest podłoga przystoswana do tej czynności.
Avatar użytkownika
Siwy7406
Zasłużony dla forum
 
Posty: 237
Obrazki: 252
Dołączył(a): So, 14 lipca 2012, 19:11
Lokalizacja: warm.-mazurskie/Bartoszyce/Maszewy
Numer GG: 43494331

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez zyrafa » N, 6 stycznia 2013, 19:29

No tak, ale gdy silos będzie zapełniony np w 70%. To kolejne 10 t które właśnie wsypiesz na samej górze raczej trudniej będzie schłodzić niż w oddzielnym małym silosie tylko do tego służącym. Tak mi się wydaje. Kto ma doświadczenie z tym niech mnie poprawi albo potwierdzi.
zyrafa
Zaczynający przygodę
 
Posty: 77
Obrazki: 23
Dołączył(a): Pn, 6 sierpnia 2012, 21:51

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez lukaczmarek » N, 6 stycznia 2013, 19:33

W przyszłym tygodniu będę miał wycenę z firmy feerum to podzielę się informacjami na ten temat.
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 594
Obrazki: 296
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez Siwy7406 » N, 6 stycznia 2013, 19:34

Ostatnie tony można i w suszarni schłodzić toć pole nie jest z gumy kiedyś skosić trzeba skonczyć. Wychłodzone ziarno można zresztą przemieszczać między silosami no nie. Dosypując je do pełna.
Avatar użytkownika
Siwy7406
Zasłużony dla forum
 
Posty: 237
Obrazki: 252
Dołączył(a): So, 14 lipca 2012, 19:11
Lokalizacja: warm.-mazurskie/Bartoszyce/Maszewy
Numer GG: 43494331

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez bobek » Pn, 7 stycznia 2013, 08:47

W nadmuchowe suszarnie bym nie inwestował. :) Tylko wyciągowa i to z odzyskiem ciepła. ;) Sama suszarnia jest droższa, ale suszy efektywniej i taniej. :P

Znajomy czasami studzi zboże w suszarni bez odpalania pieca. :D
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 675
Obrazki: 195
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez zyrafa » Pn, 7 stycznia 2013, 13:24

Bobek, Twój znajomy jaką suszarnię ma Drzewicza? I jeszcze jedno, nie pomyśl sobie żebym podważał Twoją opinię, tylko tak po prostu zapytam ;) , skąd wiesz że wyciągowa suszarnia jest znacznie lepsza od nadmuchowej?
Projekt który umieściłeś w galerii zawiera także suszarnię. Jaki jest jej symbol i ile może taka kosztować?

Siwy7406 napisał(a):Ostatnie tony można i w suszarni schłodzić toć pole nie jest z gumy kiedyś skosić trzeba skonczyć. Wychłodzone ziarno można zresztą przemieszczać między silosami no nie. Dosypując je do pełna.


To zupełnie inaczej będziesz miał to rozplanowane niż ja. U mnie podczas zbioru QQ dwa silosy z trzech mają być zapełnione innym zbożem, a do magazynowania QQ chcę mieć przeznaczony jeden. Więc w moim przypadku odpada przesypywanie QQ między nowymi silosami, nie będzie takiej możliwości.
Ostatnio edytowano Pn, 7 stycznia 2013, 21:17 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
zyrafa
Zaczynający przygodę
 
Posty: 77
Obrazki: 23
Dołączył(a): Pn, 6 sierpnia 2012, 21:51

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez bobek » Pn, 7 stycznia 2013, 14:57

Ten co chłodzi bez palnika ma Tornum TS, a drugi ma Drzewicza M810.

Suszarnia nadmuchowa, czyli w komorze mamy nadciśnienie, ma mniejszą zdolność wymiany powietrza w kolumnie. Ciepłe powietrze jest wdmuchiwane i rozprasza się, na skutek oporów przepływu ciepłe powietrze słabo dociera do przeciwległego końca kolumny.Przy braku cyrkulacji zasyp suszarni suszy się nierównomiernie i po prostu trzeba uważać, żeby nie przegrzać nasion przy wlocie powietrza. Jeżeli suszarnia ma wbudowana podłogę lub ruszt i co jakiś czas zasyp się wymiesza to suszenie jest bardziej równomierne.

Przy wyciągowej wentylator wytwarza podciśnienie w kolumnie i zaciąga ciepłe powietrze, dzięki temu ogrzane powietrze równomierniej przechodzi przez kolumnę i łatwiej pokonuje opór stawiany przez nasiona. Dodatkowo skuteczniej wyciągając wilgotne powietrze zgromadzone po przeciwnej stronie palnika. W przypadku takiej suszarni cyrkulację można robić w większych odstępach czasu, a to przekłada się na mniejsze uszkodzenia.

Rozmawiałem ze znajomymi, którzy mają różnego rodzaju suszarnie, poza tym sami producenci suszarni o tym mówili.

Suszarnia z projektu to ASP4 za 85 tysięcy netto.
Za Tornum TS 2-6-3 z piecem, palnikiem chcieli 120 tysięcy netto. Za TE 2-6-2 z piecem, palnikiem chcieli 90 tysięcy netto.
Agremo za SU3 chciało 80 tysięcy netto.

W Tornum TS podłoga jest na klapy, więc szybko się opróżnia. Dla odmiany Araj ma ruchomy ruszt zachodzący na siebie i suszarnia wolno się opróżnia.
Ostatnio edytowano Pn, 7 stycznia 2013, 21:18 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia. literówka
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 675
Obrazki: 195
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez MieszkoI » Śr, 9 stycznia 2013, 12:04

Nie znam się na suszarniach za bardzo, ale czy jeśli dobrze rozumiem to w suszarniach nadmuchowych materiał nie jest poruszany w suszarni tylko tak jak go wsypaliśmy tak leży do końca cyklu?
Mój wujek ma małą suszarnię stacjonarną chyba 5 m3 jest w niej właśnie ruchoma podłoga dzięki, której materiał jest stale przemieszczany i może krążyć po suszarni co wydatnie przyspiesza proces suszenia.
MieszkoI
Zaczynający przygodę
 
Posty: 65
Obrazki: 41
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 22:47

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez bobek » Śr, 9 stycznia 2013, 13:55

@MieszkoI to zależy od budowy suszarni. Często jednak jest tak, że suszarnia nadmuchowa nie ma podłogi, głównie ze względu na cenę. Do cyrkulacji dołóż jeszcze wentylator wyciągowy i wydajność wzrasta. :D
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 675
Obrazki: 195
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez farmermf » Śr, 9 stycznia 2013, 15:39

Dobra dobra, ale trzeba jeszcze brac pod uwagę zapotrzebowanie na moc. Nie u każdego mozna puścić 25kw, a chyba stacjonarne maja mniejsze zapotrzebowanie na prąda?
Avatar użytkownika
farmermf
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 170
Obrazki: 2
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 20:49

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez Guzik » Śr, 9 stycznia 2013, 16:50

Kwestia jeszcze kto jakie ma zabezpieczenie :)
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 289
Obrazki: 110
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 14:11
Lokalizacja: Powiat Gdański
Numer GG: 33067550

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez bobek » Śr, 9 stycznia 2013, 16:53

W obiegówce, czyli najpopularniejszej suszarni przewoźnej, połowę potrzebnej mocy pochłania pionowy ślimak. Taka porcjowa 15 m3 wyciągowa z cyrkulacją z kubełkiem pobiera 12 kW, gdzie obiegówka o tej pojemności potrzebuje 35 kW.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 675
Obrazki: 195
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez gospodar180 » Cz, 10 stycznia 2013, 12:55

Składasz podanie o podłączenie lini przemysłowej o takiej i takiej mocy.
Zakład elektryczny całe przyłącze nie ważne czy 100 czy 500m pokrywa ze swojej kieszeni Ty tylko płacisz za skrzynkę.
Tylko trzeba się liczyć ,że tutaj jest już inna stawka.
Co do Suszarni Co powiecie ;
Drzewicz M 810Plus na olej opałowy z wymiennikiem i kubełkiem montażem, transportem po prostu wszystko za 88 netto.
Avatar użytkownika
gospodar180
Zaczynający przygodę
 
Posty: 51
Obrazki: 496
Dołączył(a): Cz, 14 czerwca 2012, 11:56
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Numer GG: 7492020

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez Guzik » Cz, 10 stycznia 2013, 14:22

A jakie jest najtańsze paliwo do napędzania suszarni ??
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 289
Obrazki: 110
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 14:11
Lokalizacja: Powiat Gdański
Numer GG: 33067550

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez Siwy7406 » Cz, 10 stycznia 2013, 15:18

Ja jak cos to będę skłaniał się ku gazowi skroplonemu tanszy od oleju i palnik żywotniejszy.
Avatar użytkownika
Siwy7406
Zasłużony dla forum
 
Posty: 237
Obrazki: 252
Dołączył(a): So, 14 lipca 2012, 19:11
Lokalizacja: warm.-mazurskie/Bartoszyce/Maszewy
Numer GG: 43494331

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez bobek » Cz, 10 stycznia 2013, 17:43

Do suszenia zboża i rzepaku Drzewicz wystarczy. ;)

@Guzik paliwo stałe typu drewno, słoma itd.

Nam kazali płacić za przyłącze, wiec sobie darowaliśmy.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 675
Obrazki: 195
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez gospodar180 » Cz, 10 stycznia 2013, 20:37

A w qq nie da rady??????
U mnie ciągnęli jakieś 100m kabel w ziemi i zapłaciliśmy jedynie za skrzynkę.
Avatar użytkownika
gospodar180
Zaczynający przygodę
 
Posty: 51
Obrazki: 496
Dołączył(a): Cz, 14 czerwca 2012, 11:56
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Numer GG: 7492020

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez bobek » Cz, 10 stycznia 2013, 22:03

Da radę, ale suszenie będzie mniej efektywne. :)
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 675
Obrazki: 195
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Suszarnia do kukurydzy

Postprzez farmer12 » Pt, 11 stycznia 2013, 12:13

jak suszarnia to tylko drzewicza
polecam bo sam posiadam :D
farmer12
 

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez bobek » Pt, 11 stycznia 2013, 12:22

Pozwoliłem sobie połączyć tematy o suszarniach, żeby nie powielać postów. :)
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 675
Obrazki: 195
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez farmer12 » Pt, 11 stycznia 2013, 12:53

a ile masz zamiar ton wysuszyc ?
farmer12
 

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez gospodar180 » Pt, 11 stycznia 2013, 14:33

Jeżeli mowa o samej qqurydzy w najgorszym wypadku 10 ha
Avatar użytkownika
gospodar180
Zaczynający przygodę
 
Posty: 51
Obrazki: 496
Dołączył(a): Cz, 14 czerwca 2012, 11:56
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Numer GG: 7492020

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez farmer12 » Pt, 11 stycznia 2013, 14:51

a wszystkiego ile masz do suszenia ?
farmer12
 

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez jarekw » Pt, 18 stycznia 2013, 21:46

bobek napisał(a):Do suszenia zboża i rzepaku Drzewicz wystarczy. ;)

@Guzik paliwo stałe typu drewno, słoma itd.

Nam kazali płacić za przyłącze, wiec sobie darowaliśmy.



W tej chwili decydowac się na opalanie suszarni biomasą, niezależnie od tego pod jaką postacią, to raczej strzelanie sobie w kolano. W tej chwili tona peletu kosztuje tyle co tona węgla. Słoma, uwzględniając jej wartośc, koszty zbioru i przechowania na cele grzewcze to pewnie wyjdzie tak samo jak gaz, czy nawet olej. Na słomę było warto 5 lat temu, gdy słomę za darmo dawali z pola. Teraz sytuacja wygląda zupełnie inaczej. W moich stronach na hasło "słoma do sprzedania z pola" ustawiają się wręcz kolejki krowiarzy, prawie licytacja. Prasują, zabierają z pola i płacą gotówką - jeżeli już ktoś tak bardzo chce słomę z pola wywieźc.
Ostatnio edytowano Pt, 18 stycznia 2013, 22:31 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
jarekw
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 16 stycznia 2013, 21:36

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez bobek » N, 20 października 2013, 14:51

Poszukuję firm które budują suszarnie z ocieplane z odzyskiem ciepła, pomoże ktoś?
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 675
Obrazki: 195
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez JD1052 » Cz, 24 stycznia 2019, 14:28

Panowie, odgrzewam kotleta, czy przesypywanie ziarna w suszarni porcjowej daszkowej nadmuchowej bez systemu usypwania przez całą podłoge ma sens? Chodzi o to aby zmijką pionową ze zsypu podawać znów na góre suszarni, chodzi o to czy ziarno przy wysypywaniu przez lej będzie sie zsypować całe czy tylko środek a po bokach będzie bez ruchu?
JD1052
Nowicjusz
 
Posty: 2
Obrazki: 5
Dołączył(a): So, 29 listopada 2014, 10:35
Lokalizacja: Silesia

Re: Suszarnie Ziarna

Postprzez Stasiek_84 » Wt, 29 stycznia 2019, 17:13

bez dobrych wygarniaczy nie ma to sensu, pójdzie tylko środek
Avatar użytkownika
Stasiek_84
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 147
Obrazki: 43
Dołączył(a): Wt, 29 stycznia 2013, 10:51
Lokalizacja: Warmia i mazury, powiat Olsztyn
Numer GG: 1561556


Powrót do Pozostałe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość