Ogłoszenie

Spotkanie Opłatkowe Kujawy!
Zapisujcie się szybko, szczegóły w odpowiednim temacie:
https://fpr.com.pl/viewtopic.php?f=159&t=3588&view=unread#unread.
Zapraszamy!


3 sekcja w turze mailleux

3 sekcja w turze mailleux

Postprzez Krzysiek19 » N, 6 stycznia 2013, 23:19

Planuje kupić krokodyla właśnie do tego tura. Problem polega na tym że mam 2 sekcje, a czymś muszę go otwierać/zamykać :)
Naszkicowałem 2 rysunki i nie wiem które podłączenie będzie dobre.

Obrazek

Przy takim połączeniu boje się o to ze zawór może nie wytrzymać ciśnienia,

Obrazek

tu muszą być 2 zawory, gdyż jeden będzie zamykał przechylanie , a drugi otwierał krokodyla jednocześnie i na odwrót :)
Ostatecznością będzie podłączenie wężów pod tył ciągnika i sterowanie za pomocą wajchy.
Jakie zawory będą najlepsze(z jakiej firmy)?
Avatar użytkownika
Krzysiek19
Moderator
 
Posty: 267
Obrazki: 18
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 14:43
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: 3 sekcja w turze mailleux

Postprzez agromatik » Pn, 7 stycznia 2013, 08:54

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=28 ... rule_id=74
Łączysz to do węży w 2 sekcji, a przełącznik montujesz na dźwigni 2 sekcji, lub jeżeli posiadasz na dżojstiku.
agromatik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 47
Obrazki: 0
Dołączył(a): Pt, 27 lipca 2012, 10:02

Re: 3 sekcja w turze mailleux

Postprzez lukaczmarek » Pn, 7 stycznia 2013, 10:31

3 sekcje wpinasz w przechylanie łyżki
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 600
Obrazki: 303
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618

Re: 3 sekcja w turze mailleux

Postprzez Krzysiek19 » Wt, 8 stycznia 2013, 01:46

Czyli wystarczy jeden rozdzielacz? Do niego podłączam od przechylania 2 węże I z tego wyprowadzam 3 sekcje i przechylanie łyżki ?
Ostatnio edytowano Wt, 8 stycznia 2013, 21:40 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
Avatar użytkownika
Krzysiek19
Moderator
 
Posty: 267
Obrazki: 18
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 14:43
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: 3 sekcja w turze mailleux

Postprzez agromatik » Wt, 8 stycznia 2013, 08:46

W rzeczy samej. Większość ładowaczy ma tak rozwiązane zasilanie 3 sekcji, czyli osprzętu. Załączenie elektromagnesu otwiera przepływ oleju na 3 sekcję, w pozycji neutralnej (elektromagnes wyłączony) masz ciągłe zasilanie na 2 sekcji. Jako włącznik zastosuj przycisk który będzie sam odskakiwał np. od klaksonu, rozrusznika, lub podobnie działający ze sprzętu AGD. http://allegro.pl/przelacznik-zwierny-p ... 34932.html
agromatik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 47
Obrazki: 0
Dołączył(a): Pt, 27 lipca 2012, 10:02

Re: 3 sekcja w turze mailleux

Postprzez Krzysiek19 » Wt, 8 stycznia 2013, 18:57

Włącznik postaram się dopasować do swojego dżojstika ( mam w nim dziury na 3 sekcje).
Jaki polecałbyś rozdzielacz? Czy trzeba zastosować jakiś zawór bezpieczeństwa przy rozdzielaczu? Pod jakie oznaczenia podłączyć 3 sekcje i pochylanie, a pod jakie dopływ oleju?
Ostatnio edytowano Wt, 8 stycznia 2013, 21:41 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
Avatar użytkownika
Krzysiek19
Moderator
 
Posty: 267
Obrazki: 18
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 14:43
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: 3 sekcja w turze mailleux

Postprzez agromatik » Wt, 8 stycznia 2013, 20:57

Rozumiem, że masz ramę i siłowniki, a resztę kompletujesz ? Joja masz na linki, czy to był czysty elektronik? Rozdzielacz dobierasz zależnie gdzie chcesz go wpiąć, sugerując się wydajnością pompy, albo rozdzielacza w ciągniku. Mniejszy nie może być, bo zużyjesz szybko hydraulikę ciągnika, większy to mało ekonomicznie. Jeżeli to ma być zupełnie nowy kompletny rozdzielacz to proponuję dobrać coś takiego http://allegro.pl/tur-rozdzielacz-hydr-3-sekcyjny-60l-na-joystick-i2913384326.html , albo można zaszaleć i zrobić pełne sterowanie elektryczne http://allegro.pl/rozdzielacz-elektryczny-sterowany-elektrycznie-3se-i2913073384.html . Zaletą tego drugiego jest to że wszystkie sekcje masz niezależne. Nowe rozdzielacze masz kompletne i nie musisz się martwić o ciśnienie, a podłączasz wg. instrukcji. Jeżeli masz stary rozdzielacz, to przydałaby się fotka.
Ostatnio edytowano Wt, 8 stycznia 2013, 21:40 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Dodanie znaczników URL ,ortografia
agromatik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 47
Obrazki: 0
Dołączył(a): Pt, 27 lipca 2012, 10:02

Re: 3 sekcja w turze mailleux

Postprzez Krzysiek19 » Wt, 8 stycznia 2013, 21:50

Powiem że ten tur to taki składak :) Oryginalne 2 sekcje, ramię jest większe od 6 garów (prawdopodobnie) przez co jest dłuższy i wyżej unosi. Dżojstik jest na linki, ale ma tez dziury od przycisków ( czyli od 3 sekcji ). Rozdzielacz zostanie, jedynie będzie dołożona 3 sekcja. W internecie znalazłem ze wydajność pompy wynosi 52l/min .Wszystko będzie łączone gdzieś 1 m od ramki ( jest tam łączenie tłoków od przechylania).
Foto rozdzielacza:

Obrazek
Avatar użytkownika
Krzysiek19
Moderator
 
Posty: 267
Obrazki: 18
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 14:43
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: 3 sekcja w turze mailleux

Postprzez agromatik » Pt, 11 stycznia 2013, 19:40

To podłączenie ze zdjęcia jest bezpośrednio pod pompę, dopiero z tego rozdzielacza idzie zasilanie na rozdzielacz ciągnika. A1,2; B1,2 to wyjścia na siłowniki wysięgnika, podłączasz parami A,B. Zasilanie na rozdzielacz P2(przynajmniej u mnie), powrót oleju do ciągnika T2, kontynuacja zasilania na rozdzielacz ciągnika T1. Dzielnik z linka umieszczasz na przodzie wysięgnika ładowacza, jak najbliżej ramki i wpinasz się w węże zasilające drugiej sekcji wg opisu dołączonego do niego. Szukaj 60 litrowego, ja znalazłem 90l.
http://moto.allegro.pl/dzielnik-elektro ... 85931.html
Teraz doczytałem, że to rozdzielacz Nimco, ja mam identyczne więc opis powinien się zgadzać. Koło szybkozłączy powinien być zawór bezpieczeństwa.
Ostatnio edytowano So, 12 stycznia 2013, 00:05 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
agromatik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 47
Obrazki: 0
Dołączył(a): Pt, 27 lipca 2012, 10:02

Re: 3 sekcja w turze mailleux

Postprzez Krzysiek19 » Pt, 11 stycznia 2013, 23:31

Wielkie dzięki :D A jeśli zawór bezpieczeństwa jest w zaworze, to muszę go jeszcze montować koło szybkozłączek?
Avatar użytkownika
Krzysiek19
Moderator
 
Posty: 267
Obrazki: 18
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 14:43
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: 3 sekcja w turze mailleux

Postprzez agromatik » So, 12 stycznia 2013, 08:46

A po co dublować zabezpieczenia? Wyższego ciśnienia, niż to ustawione na zaworze bezpieczeństwa w głównym rozdzielaczu, nie uzyskasz.
agromatik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 47
Obrazki: 0
Dołączył(a): Pt, 27 lipca 2012, 10:02


Powrót do Ładowacze czołowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości