Ogłoszenie

Spotkanie Opłatkowe Kujawy!
Zapisujcie się szybko, szczegóły w odpowiednim temacie:
https://fpr.com.pl/viewtopic.php?f=159&t=3588&view=unread#unread.
Zapraszamy!


Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez silva » Wt, 19 lutego 2013, 19:13

Plusy, minusy. Jakies podpowiedzi. W jakich warunkach ktory lepszy.
GERWAZY WYCIĄGNĄł SZABLE I STRZELIŁ
Avatar użytkownika
silva
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 422
Obrazki: 894
Dołączył(a): Wt, 3 lipca 2012, 21:18
Lokalizacja: Wierzchowiska k. Lublina
Numer GG: 3994722

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez majran » Wt, 19 lutego 2013, 19:45

Też miałem taki dylemat. Polecam moje rozwiązanie 8-)
Bierny tylko na wiosne,
mikserem zrobisz taki sam żużel jesienią jak zwykłym biernym, a jak nie popada to i tak lipa.
talerzowy moze i owszem, ale z dobrze dociążonym wałem. A to z kolei kiepskie na wiosnę jest.
Avatar użytkownika
majran
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 140
Obrazki: 29
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 21:17
Lokalizacja: Pałuki wielkopolska
Numer GG: 10201673

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez silva » Wt, 19 lutego 2013, 20:08

No chcialbym ale koszty.
GERWAZY WYCIĄGNĄł SZABLE I STRZELIŁ
Avatar użytkownika
silva
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 422
Obrazki: 894
Dołączył(a): Wt, 3 lipca 2012, 21:18
Lokalizacja: Wierzchowiska k. Lublina
Numer GG: 3994722

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez Guzik » Śr, 20 lutego 2013, 00:18

Ja na twoim miejscu pchałbym się tylko w talerzowy przy uprawie bezorkowej czy też w mulcz biernym dużo nie zrobisz
Ostatnio edytowano Śr, 20 lutego 2013, 22:09 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 289
Obrazki: 110
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 14:11
Lokalizacja: Powiat Gdański
Numer GG: 33067550

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez brzozak2 » Śr, 20 lutego 2013, 02:08

zalezy ile bierny ma zebow i jaki rozstaw, np. u mnie unia atlas xxl po podniesieniu wloki przepuszcza elegancko cala mase zielona, a germinator ujedzie 3 metry i juz jest zapchany ;) .
1998
po tej kapuscie jedzdzilem unia i zero problemow, uprawione idealnie, dlatego nie bede sie pchal w zadnego pronciaka tylko kupie sobie uzywke 6 m siewnik i bede mial cacy zestaw :D .
Ostatnio edytowano Śr, 20 lutego 2013, 22:14 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Ortografia, literówki, dodanie znacznika album
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 546
Obrazki: 222
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 20:55

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez silva » Śr, 20 lutego 2013, 07:56

Póki co jeszcze orkowa troche pobedzie u nas. Najpierw beda doswiadczenia na mniejszych powierzchniach.
Tylko zapomnialem dodac ze to ma byc agregat do siewnika. Glownie do zboza.
Ostatnio edytowano Śr, 20 lutego 2013, 22:12 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia, literówka
GERWAZY WYCIĄGNĄł SZABLE I STRZELIŁ
Avatar użytkownika
silva
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 422
Obrazki: 894
Dołączył(a): Wt, 3 lipca 2012, 21:18
Lokalizacja: Wierzchowiska k. Lublina
Numer GG: 3994722

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez Guzik » Śr, 20 lutego 2013, 11:12

@brzozak Ale atlas ma gęsiostopki a nie łapy i one trochę inaczej się zachowują.
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 289
Obrazki: 110
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 14:11
Lokalizacja: Powiat Gdański
Numer GG: 33067550

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez brzozak2 » Śr, 20 lutego 2013, 11:59

no inaczej, ale sie nie zapychaja :D .
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 546
Obrazki: 222
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 20:55

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez lukaczmarek » Śr, 20 lutego 2013, 13:24

Ja niedługo będę miał też ten sam dylemat. talerzowy raczej odpada bo ciężki, po orce raczej zbędny i nie widziałem przystosowanych do siewników nadbudowanych.
Aktywny uważam że na ciężkie gleby. ja mam niby ziemie klasy 3 ale spokojnie do siewu zwykły agregat przygotuje więc nie ma sensu pchać się w koszty, większe zapotrzebowanie na moc i spalanie.
Dlatego pewnie wybiorę zwykły stopkowy agregat z talerzowym siewnikiem, bo siewnik się łatwiej zapycha niż agregat.
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 600
Obrazki: 303
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez Sebastian » Śr, 20 lutego 2013, 13:37

:lol: 8-) :D @lukacz no ale po co Ci siewnik talerzowy skoro siew tylko po orce jak sam stwierdziłeś? Jeśli perz to trzeba go opryskać a nie trzymać na polu.... a resztki roślin... no nie przesadzajmy znów
Ostatnio edytowano Śr, 20 lutego 2013, 22:13 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
Sebastian
Zaczynający przygodę
 
Posty: 15
Obrazki: 12
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 21:23
Numer GG: 1987496

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez silva » Śr, 20 lutego 2013, 15:07

@lukaczmarek horsch express i lemken solitair na helidorze.
Ziemie beda przerozne. Wlasnie rozne zdania slysze z aktywnymi na ciezkie plasteliny
GERWAZY WYCIĄGNĄł SZABLE I STRZELIŁ
Avatar użytkownika
silva
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 422
Obrazki: 894
Dołączył(a): Wt, 3 lipca 2012, 21:18
Lokalizacja: Wierzchowiska k. Lublina
Numer GG: 3994722

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez lukaczmarek » Śr, 20 lutego 2013, 17:50

@Sebastian perzu nie ma ale nawet po orce jest dużo resztek pożniwnych (kukurydza, siew po trawach), dlatego chciałbym zwykły agregat i siewnik talerzowy z kółkami kopiującymi z tyłu. Takie rozwiązanie to nie tylko mniejsze zapychanie się ale również stała głębokość pracy, lepsze wschody po dognieceniu ziarna i jeszcze kilka zalet.

Ja dla siebie myślę o nowym gaspardo albo kuhn
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 600
Obrazki: 303
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez brzozak2 » Śr, 20 lutego 2013, 17:55

dla mnie po orce to chyba jednak redlice stopkowe sa lepszym rozwiazaniem, bardzo dobrze przygotowuja loze siewne, idealnie kopiuja glebokosc siewu, gleba jest zageszczona miejscowo dokladnie tam gdzie ma byc, czyli pod ziarniakiem, a nie nad.
Ostatnio edytowano Śr, 20 lutego 2013, 22:14 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 546
Obrazki: 222
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 20:55

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez farmermf » Śr, 20 lutego 2013, 19:51

Ja miałem bierny z zebami, porażka, talerzowy był ok, a teraz mam aktywny, ale jeszcze nietestowany. Jak 3m to talerzowy bym brał agregat.
Avatar użytkownika
farmermf
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 174
Obrazki: 3
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 20:49

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez lukaczmarek » Śr, 20 lutego 2013, 20:32

jaki masz aktywny, jakiej szerokości do jakiego ciągnika?
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 600
Obrazki: 303
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez Konrad » Śr, 20 lutego 2013, 21:35

a jaki polecacie 3 m talerzowy co wybrać siew bez orki oraz tradycyjnie
Ostatnio edytowano Śr, 20 lutego 2013, 22:08 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
Konrad
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 12:09

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez Guzik » Cz, 21 lutego 2013, 00:30

@konrad Jakiego masz konia i ile dysponujesz funduszem jakie masz gleby ??
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 289
Obrazki: 110
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 14:11
Lokalizacja: Powiat Gdański
Numer GG: 33067550

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez farmermf » Cz, 21 lutego 2013, 07:51

lukaczmarek napisał(a):jaki masz aktywny, jakiej szerokości do jakiego ciągnika?


4m Howard+Kongskilde do 180km MF.
Ostatnio edytowano Cz, 21 lutego 2013, 22:30 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
Avatar użytkownika
farmermf
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 174
Obrazki: 3
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 20:49

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez Sebastian » Cz, 21 lutego 2013, 20:17

@lukacz ale zapewniam Cię ze zachodni siewnik to nie poznaniak z małymi odstępami między rurkami siewnymi... (gdzie to prawda rzyskiem się zapcha :crazy: ), swoim nordstenem sialem po talerzówce (gorczyca na poplon i jakoś sie nie zapychało) 8-)
Ostatnio edytowano Cz, 21 lutego 2013, 22:32 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówki
Sebastian
Zaczynający przygodę
 
Posty: 15
Obrazki: 12
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 21:23
Numer GG: 1987496

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez lukaczmarek » Pt, 22 lutego 2013, 09:29

Mam plan wziąć siewnik na testy i przekonać się jak to w praktyce wygląda
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 600
Obrazki: 303
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez LowRider » Pn, 4 marca 2013, 18:27

silva masz staltecha talerzowego z wałem gumowym, więc tańszym kosztem możesz dokupić sam siewnik nabudowany do niego, mechaniczno-pneumatyczny lub pneumatyczny. Z zamontowaniem nie powinno być problemu co by to wszystko grało.

W numerze top agrar 3/2013 na stronie 218 jest zdjęcie agregatu talerzowego (po kolorach myślę, że to Agromasz) z nabudowanym siewnikiem pneumatycznym Amazone AD-P coś tam ;)
Ostatnio edytowano Wt, 5 marca 2013, 00:02 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka, ortografia
LowRider
Zaczynający przygodę
 
Posty: 76
Obrazki: 3
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 19:31

Re: Aktywny czy talerzowy czy moze lapowy

Postprzez jdpremium » Pn, 4 marca 2013, 18:34

@LowRider na placu firmowym Agro-Masz stoi agregat talerzowy a nad nim nadbudowany siewnik pneumatyczny Unia Focus i kilka sezonow bezproblemowo wspolpracowalo wszystko ze soba
Ostatnio edytowano Wt, 5 marca 2013, 00:02 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
jdpremium
Zaczynający przygodę
 
Posty: 10
Obrazki: 0
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 10:32


Powrót do Agregaty uprawowo-siewne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość