Ogłoszenie

Kujawski opłatek FPR, Inowrocław 2018.
Więcej szczegółów : https://fpr.com.pl/viewtopic.php?f=159&t=3076&view=unread#unread
Kujawiacy zapraszają! :D


Jaki agregat na mozaiki.

Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez koszczew » N, 17 czerwca 2012, 11:14

Witam

Stoję przed takim oto dylematem. W najbliższym czasie zamierzam kupić ciągnik o mocy około 140-150KM. i potrzebuje do niego odpowiedniego siewnika. W tej chwili posiadam Poznaniaka z 2006 roku wiec nie taki stary dziad, dobrze sieje i jestem z niego zadowolony. Myślałem o dokupieniu do niego agregatu aktywnego Hermes i wtedy miałbym zestaw upr-siewny. Tak było by najtaniej choć 140KM do 3m to sporo za dużo i boje się o przepały. W grę wchodzi także 4m rapid jeszcze jeszcze w starszym wyposażeniu tzn bez sekcji uprawowej talerzowej z 3 rzędowa sekcja zębatą. Koszt podobny obu zestawów przy czym Rapidem mógłbym sporo zwiększyć wydajność w ha/h bo aktywnym 3m 1.5ha/h to jest max. Ziemie mam mozaikowe czyli wszystko po kolei na prawie każdym polu.Klasa III-IV, podłoże gliniaste. Mam pewne doświadczenie z aktywnymi lecz wydajność dla mnie nie jest zadowalająca. Pola są w rożnych wielkościach choć przeważają kawałki 4-8ha choć i trafiają się takie po 10-14. Co byście mi doradzili czy kupować nowego Hermesa czy używanego Rapida.
Ostatnio edytowano N, 17 czerwca 2012, 11:43 przez Krzysiek19, łącznie edytowano 1 raz
Powód: literówki
koszczew
Zaczynający przygodę
 
Posty: 27
Obrazki: 190
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 15:48
Lokalizacja: Iwięcino
Numer GG: 485096

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez Guzik » N, 17 czerwca 2012, 14:14

4 m rapida nie dasz rady 140 km żeby uzyskać zadowalającą wydajność.
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 288
Obrazki: 108
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 14:11
Lokalizacja: Powiat Gdański
Numer GG: 33067550

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez bobek » N, 17 czerwca 2012, 14:44

Co to jest zadowalająca wydajność? Jeżeli ma płaski teren to 150KM starczy do 4m siewnika. Ja wiem, że przedstawiciele i foldery przedstawiają, że można siać z dużymi prędkościami. To jednak wtedy spalanie wzrasta oraz spada jakość siewu.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 675
Obrazki: 196
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez Guzik » N, 17 czerwca 2012, 15:18

Chodzi mi o to żeby średnia prędkość wyniosła 11-13 km/h
Bo jeśli ma siać 8-9 km/h i ciągnik ma się dusić to lepiej z 3 m latać te 13 km/h i ciągnik ma lżej i mniejsze spalanie.
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 288
Obrazki: 108
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 14:11
Lokalizacja: Powiat Gdański
Numer GG: 33067550

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez koszczew » N, 17 czerwca 2012, 16:45

Dla mnie wazniejsza kwestia jest jaki agregat na mozaiki bedzie bardziej odpowiedni. O uciag sie nie obawiam.
koszczew
Zaczynający przygodę
 
Posty: 27
Obrazki: 190
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 15:48
Lokalizacja: Iwięcino
Numer GG: 485096

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez bobek » N, 17 czerwca 2012, 16:54

Jak możesz mieć mniejsze spalanie skoro szybciej jedziesz, a opory rosną do kwadratu?
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 675
Obrazki: 196
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez Guzik » N, 17 czerwca 2012, 16:58

bobek licz spalanie na ha
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 288
Obrazki: 108
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 14:11
Lokalizacja: Powiat Gdański
Numer GG: 33067550

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez bobek » N, 17 czerwca 2012, 17:02

Właśnie o tym pisze. :) Większe spalanie, będzie przy nie obciążonym silniku i szybkiej jeździe.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 675
Obrazki: 196
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez brzozak2 » N, 17 czerwca 2012, 19:55

zgadza sie, ale pomijajac kwestie zuzycia paliwa i wydajnosci, to juz widze jak sieje ten rapid w cenie hermesa ;) .
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 541
Obrazki: 218
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 20:55

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez koszczew » Pn, 18 czerwca 2012, 22:09

Używany rapid to koszt około 60 tys a hermes 35 plus siewnik który już posiadam wiec będzie taniej choć w tym wypadku mi nie o to chodzi. Chodzi mi który będzie lepszy na mozaiki. Czy lepiej kupić tego hermesa czy od razu sprzedać siewnik i szukać czegoś innego.
Ostatnio edytowano Pn, 18 czerwca 2012, 22:17 przez Krzysiek19, łącznie edytowano 1 raz
Powód: ortografia,literówki
koszczew
Zaczynający przygodę
 
Posty: 27
Obrazki: 190
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 15:48
Lokalizacja: Iwięcino
Numer GG: 485096

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez bobek » Wt, 19 czerwca 2012, 18:04

Musisz się liczyć z tym, że Rapid za 60 tysięcy będzie wymagał wkładu finansowego. Natomiast Hermes ma słabe rozwiązania techniczne, także bardziej proponowałbym coś zachodniego np. Poettigner.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 675
Obrazki: 196
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez silva » Wt, 19 lutego 2013, 19:20

@koszczew i co kupiles?
GERWAZY WYCIĄGNĄł SZABLE I STRZELIŁ
Avatar użytkownika
silva
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 413
Obrazki: 823
Dołączył(a): Wt, 3 lipca 2012, 21:18
Lokalizacja: Wierzchowiska k. Lublina
Numer GG: 3994722

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez WinstonSmith » Cz, 3 kwietnia 2014, 19:14

W sumie w temacie dosyć.
Przymierzam się do budowy agregatu ze sprzęgiem do siewnika, właśnie na mozaiki.
Zastanawiam się jaki wał tylni zastosować.
Biorąc pod uwagę dążenie do jak najniższych kosztów budowy, a przy tym zastosowania wału który będzie dosyć dbrze kruszył i zagęszczał, zastanawiam się nad jakimś żeliwnym wałem.
Kołeczkowym, crosskillem lub Cambridge.
Czy Cambridge wgl się nadaje do tego celu?
Czy jeśli oprę agregat na wale o średnicy 400mm (crosskill) to czy nie pojawią się problemy z garnięciem ziemi? Czy może lepiej oprzeć go na wale podwójnym?
WinstonSmith
Zaczynający przygodę
 
Posty: 22
Obrazki: 17
Dołączył(a): So, 28 lipca 2012, 16:21

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez magik » N, 1 czerwca 2014, 09:53

Panowie 3 pytanka do praktyków:

czy 450mm wał pakera za broną wirową sprawdzi się na lekkiej ziemi

jak sprawuje się croskill na lekkiej ziemi?

i jak się sprawuje wał gumowy na lekkiej ziemi?
magik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 12
Obrazki: 2
Dołączył(a): So, 23 lutego 2013, 15:42

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez brzozak2 » N, 1 czerwca 2014, 11:26

Chyba gumowiec o dużej średnicy jest najbardziej uniwersalnym wałem, coś w ten deseń: http://img02-otomoto.sogastatic.pl/400x ... 0052_1.jpg .
Crosskill na lekkiej ziemie raczej niekoniecznie, ma dość duże opory, pakera w ogóle nie uznaje na żadną glebę :D .
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 541
Obrazki: 218
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 20:55

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez magik » N, 1 czerwca 2014, 12:22

Właśnie nad czymś takim myślałem. Myślisz że nie będzie stawał w piachu? I mam obawy czy rzepak jak wpadnie w rowek po tym wale to nie będzie za głęboko posiany.
magik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 12
Obrazki: 2
Dołączył(a): So, 23 lutego 2013, 15:42

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez Stasiek_84 » N, 1 czerwca 2014, 15:39

na porządny piach , żeby mieć pewność ze wał nie będzie stawał chyba musiałby mieć napęd :mrgreen:
po co wirówka na lekką ziemię?? zrobi niepotrzebny pył
na piachu ten wał rowków nie porobi bo zaraz za nim dość mocno się zasypią, jeśli siewnik trzyma głębokość to nie powinien powstawać żaden problem z głębokością usadowienia nasion
Avatar użytkownika
Stasiek_84
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 141
Obrazki: 38
Dołączył(a): Wt, 29 stycznia 2013, 10:51
Lokalizacja: Warmia i mazury, powiat Olsztyn
Numer GG: 1561556

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez magik » N, 1 czerwca 2014, 15:57

Na piach najlepszy rurowy.
Wirówka po to bo mam mozaiki straszne. Gliny na przemian z piachami. Na piachu wirówka owszemzrobi pył, ale na ciężkiej ziemi bierny to tylko podrapie i słabo jest uprawione.
magik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 12
Obrazki: 2
Dołączył(a): So, 23 lutego 2013, 15:42

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez Duzy1 » N, 1 czerwca 2014, 18:34

Wirówka na malych obrotach robi mniejszy pył niż bierny
Duzy1
Zaczynający przygodę
 
Posty: 60
Obrazki: 19
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 09:32
Numer GG: 3310833

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez magik » N, 1 czerwca 2014, 18:56

Ale znowu gorzej uprawi na glinie tak? Nie będę przecież u zmieniał obrotów na bronie co kilkadziesiąt metrów.
magik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 12
Obrazki: 2
Dołączył(a): So, 23 lutego 2013, 15:42

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez Duzy1 » N, 1 czerwca 2014, 20:13

Na bronie nie ale na traktorze co za problem mniej pod nogo albo szybszy bieg
Duzy1
Zaczynający przygodę
 
Posty: 60
Obrazki: 19
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 09:32
Numer GG: 3310833

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez bobek » Pn, 2 czerwca 2014, 08:25

Ares XL przy prędkości 9 km/h pylił gorzej piach niż Amazone KG przy tej prędkości i wałku 540. Na mozaiki to włóka z przodu i to najlepiej hydrauliczna. :P
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 675
Obrazki: 196
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez gonzo » Pn, 2 czerwca 2014, 08:57

Jeszcze lepsza będzie włóka aktywna :D tylko później ta woda stojąca jak deszcz popada ;) Ale macie rację pole po aktywnych jest takie "uładzone" wizualnie bardziej mi się tez podoba.
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1056
Obrazki: 198
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez magik » Pn, 2 czerwca 2014, 09:01

@bobek To żes mi dał teraz zagwozdkę ;) cofnąłem się do punktu wyjścia przy wyborze agregatu. 3m Arez XL z ZTS 16245 to będzie fruwał pewnie.
magik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 12
Obrazki: 2
Dołączył(a): So, 23 lutego 2013, 15:42

Re: Jaki agregat na mozaiki.

Postprzez brzozak2 » Cz, 5 lutego 2015, 10:44

Gupie oczy macie jak się po aktywnym pole podoba - nie ma jak mulczyk :D .
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 541
Obrazki: 218
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 20:55


Powrót do Agregaty uprawowo-siewne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość