Ogłoszenie

Ważne! Doroczne spotkanie forumowiczów, link poniżej, wejdź i przeczytaj!
https://fpr.com.pl/viewtopic.php?f=159&t=3015

Agregat z Moskita

Agregat z Moskita

Postprzez FINN » N, 10 czerwca 2012, 19:17

Tak jak w temacie, zamierzam kupić takowy ale pół zawieszany 3m : http://moskit.fr.pl/o-firmie/produkty/4 ... tyPhoto/1/ Co o nim sądzicie, do obsiania miałbym jakieś 50 ha na sezon... z jakim wyposażeniem polecacie, no wiadomo, że bedzie hydropak... wał crosskil... ale co z przodu... włóka czy lepiej wał?? bo gleby mam mozaikowe... górki lita glina, a dołki torf i gleba średnio zwięzła... :) liczę na konkretne odpowiedzi... interesuje mnie ten agregat, ponieważ jego cena zamyka się w granicach 20 tyś... ;)
"Wielu internautów jest kundlowatych.Jedyne, co mogą, to anonimowo szczekać, podgryzać najwyżej kostki, bo wyżej nie sięgają. Jakby ich odwiązać z łańcuchów i kazać coś zrobić, to by nie dali rady." K. Jackowski
SPRZEDAM:E-516Bz85r6m 509112650
Avatar użytkownika
FINN
Zaczynający przygodę
 
Posty: 17
Obrazki: 29
Dołączył(a): So, 9 czerwca 2012, 21:58
Lokalizacja: Dźwierzuty/szczytno
Numer GG: 3546908

Re: Agregat z Moskita

Postprzez slaw17 » Pn, 11 czerwca 2012, 01:38

Z przodu bierz wał. Włóka jak to włóka będzie przepychać ziemię a przed agregatem będziesz miał posiany nawóz. Przy zbyt niskim ustawieniu włóki będzie przepychać ziemie z nawozem i powstaną place bez niego. Poza tym na suchej glinie słabo się sprawdzi a wał chociaż grudy rozbije i zapewni wyrównaną głębokość pracy dla zębów (lepsze kopiowanie terenu).
Ostatnio edytowano Wt, 12 czerwca 2012, 00:12 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
Obiektywny fan NRF-ów.
Zniesmaczony AF-em.
Avatar użytkownika
slaw17
Zaczynający przygodę
 
Posty: 98
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:54
Lokalizacja: Płocicz koło Kamienia Krajeńskiego

Re: Agregat z Moskita

Postprzez bobek » Pn, 11 czerwca 2012, 06:11

Nie polecam tej firmy, robi produkty niskiej jakości. Spawy, materiał, generalnie szkoda pieniędzy na to.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 675
Obrazki: 190
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Agregat z Moskita

Postprzez FINN » Pn, 11 czerwca 2012, 09:29

bobek, jestem tego świadom , ze szału nie ma z tym agregatem,ale myślę, że i tragedii też nie bedzie... no i cena... bo mam ograniczone fundusze... a z unii to ok 30 tyś taki jaki mnie interesuje... w koncu to nie bedzie uprawianie po 100ha na sezon... może wytrzyma, a jak co to spawarka w domu jest i troche złomu za garażem... ;)
Ostatnio edytowano Wt, 12 czerwca 2012, 00:13 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączenie wyrazu "ale" i zamiana literki "ę" na "e".
"Wielu internautów jest kundlowatych.Jedyne, co mogą, to anonimowo szczekać, podgryzać najwyżej kostki, bo wyżej nie sięgają. Jakby ich odwiązać z łańcuchów i kazać coś zrobić, to by nie dali rady." K. Jackowski
SPRZEDAM:E-516Bz85r6m 509112650
Avatar użytkownika
FINN
Zaczynający przygodę
 
Posty: 17
Obrazki: 29
Dołączył(a): So, 9 czerwca 2012, 21:58
Lokalizacja: Dźwierzuty/szczytno
Numer GG: 3546908

Re: Agregat z Moskita

Postprzez bobek » Pn, 11 czerwca 2012, 09:38

Zrobisz jak uważasz. :) Jednak moim zdaniem nowej maszyny nie kupuje się z założeniem spawania. ;)
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 675
Obrazki: 190
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Agregat z Moskita

Postprzez slawny sarmata » Pn, 11 czerwca 2012, 09:58

Uważam że przedni wał jest jak najbardziej ok, tutaj jest całkiem sporej średnicy co jest plusem, w moim aresie potrafi bardzo ładnie ciąć bryłki większe przez co grabki maja mniej pracy, co do jakości to nie miałem styczności z ta firma, ale przedni wał jak najbardziej polecam, z tyłu packer też jest ok pod warunkiem ze ma odpowiednią średnice, w moskicie tak ma. Co do spawania to oby było tak że da się po prostu połapać i wzmocnić, a nie ze ci np jakaś sekcja odpadnie:)
Ostatnio edytowano Wt, 12 czerwca 2012, 00:16 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 3 razy
Powód: Błędne litery, wyraz "po prostu" napisany łącznie.
Avatar użytkownika
slawny sarmata
Zaczynający przygodę
 
Posty: 41
Obrazki: 2
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 06:46
Numer GG: 6399865

Re: Agregat z Moskita

Postprzez FINN » Pn, 11 czerwca 2012, 10:14

gdyby mnie nie ograniczały fundusze, to wiadomo, ze wybrałbym unię ares lub ,mars, nie pamietam dokładnie, na wózku i z hydropakiem oraz wałem crosskil...
co do spawania, to jestem tego świadom, że prędzej czy później bedzie trzeba cos pospawać, ale mam nadzieję, że nie bede go z pola zwoził na raty... ;)
Ostatnio edytowano Wt, 12 czerwca 2012, 00:16 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Błędna litera
"Wielu internautów jest kundlowatych.Jedyne, co mogą, to anonimowo szczekać, podgryzać najwyżej kostki, bo wyżej nie sięgają. Jakby ich odwiązać z łańcuchów i kazać coś zrobić, to by nie dali rady." K. Jackowski
SPRZEDAM:E-516Bz85r6m 509112650
Avatar użytkownika
FINN
Zaczynający przygodę
 
Posty: 17
Obrazki: 29
Dołączył(a): So, 9 czerwca 2012, 21:58
Lokalizacja: Dźwierzuty/szczytno
Numer GG: 3546908

Re: Agregat z Moskita

Postprzez bobek » Pn, 11 czerwca 2012, 10:51

Proponuję zęby o kącie natarcia 80-90 stopni w miejsce tych standardowych zębów. W mokrzejszych warunkach wyrywają mniej brył i mają lepsze właściwości kruszące.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 675
Obrazki: 190
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Agregat z Moskita

Postprzez FINN » Pn, 11 czerwca 2012, 11:08

czyli z tymi prościejszymi?? a ja włąśnie myslałem nad tymi bardziej zagiętymi....
"Wielu internautów jest kundlowatych.Jedyne, co mogą, to anonimowo szczekać, podgryzać najwyżej kostki, bo wyżej nie sięgają. Jakby ich odwiązać z łańcuchów i kazać coś zrobić, to by nie dali rady." K. Jackowski
SPRZEDAM:E-516Bz85r6m 509112650
Avatar użytkownika
FINN
Zaczynający przygodę
 
Posty: 17
Obrazki: 29
Dołączył(a): So, 9 czerwca 2012, 21:58
Lokalizacja: Dźwierzuty/szczytno
Numer GG: 3546908

Re: Agregat z Moskita

Postprzez bobek » Pn, 11 czerwca 2012, 11:20

Te wygięte wyciągają bryły mokre i dodatkowo mocno się odginają przy sztywniejszej ziemi.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 675
Obrazki: 190
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Agregat z Moskita

Postprzez FINN » Pn, 11 czerwca 2012, 19:18

kurde, to teraz mi dałeś do myslenia...bo jakoś te proste to mi zbytnio nie podchodzą... na swojej glebie, a w szczególności wiosennej to były by za mało agresywne .... ale do orki jesiennej mogły by byc ok... bo na wiosnę jak sucha to uprawiałem gruberem przed siewem, i dopiero po gruberze miałem odpowiednie spulchnienie gleby i gruzełkowatość... bo po zwykłym kultywatorze to nie było nawet sensu wchodzić z siewnikiem...
Ostatnio edytowano Wt, 12 czerwca 2012, 00:18 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Brakujące i błędne litery
"Wielu internautów jest kundlowatych.Jedyne, co mogą, to anonimowo szczekać, podgryzać najwyżej kostki, bo wyżej nie sięgają. Jakby ich odwiązać z łańcuchów i kazać coś zrobić, to by nie dali rady." K. Jackowski
SPRZEDAM:E-516Bz85r6m 509112650
Avatar użytkownika
FINN
Zaczynający przygodę
 
Posty: 17
Obrazki: 29
Dołączył(a): So, 9 czerwca 2012, 21:58
Lokalizacja: Dźwierzuty/szczytno
Numer GG: 3546908

Re: Agregat z Moskita

Postprzez kris19911 » Pn, 11 czerwca 2012, 19:48

Włóka przed crosskillem była by pełnią szczęścia jeśli chodzi o uprawę. Jeśli chcesz dosć głęboko poruszyć ziemię to gęsiostopka, bo ani zębów sprężynowych ani prostych głęboko nie puścisz.
kris19911
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 131
Obrazki: 169
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 23:53
Lokalizacja: Świętokrzyskie/Małopolskie
Numer GG: 7841694

Re: Agregat z Moskita

Postprzez FINN » Pn, 11 czerwca 2012, 20:44

no tak, ale taki agregat to z unii , ale tam potrzeba mieć do 30 tyś.... :/
"Wielu internautów jest kundlowatych.Jedyne, co mogą, to anonimowo szczekać, podgryzać najwyżej kostki, bo wyżej nie sięgają. Jakby ich odwiązać z łańcuchów i kazać coś zrobić, to by nie dali rady." K. Jackowski
SPRZEDAM:E-516Bz85r6m 509112650
Avatar użytkownika
FINN
Zaczynający przygodę
 
Posty: 17
Obrazki: 29
Dołączył(a): So, 9 czerwca 2012, 21:58
Lokalizacja: Dźwierzuty/szczytno
Numer GG: 3546908

Re: Agregat z Moskita

Postprzez bobek » Pn, 11 czerwca 2012, 20:44

@FINN na wiosnę prosty mniej szkody zrobi niż typowy ząb S. :) Od 11 lat mamy agregaty na zębie SV, czyli prawie prostym, znajomi mają zęby S i wiem jak to wygląda w praktyce. Ząb S na zaschniętej glebie potrafi się urwać albo wyciągać tak, że praktycznie nie widać efektu, więc jedynym ratunkiem jest powolna jazda.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 675
Obrazki: 190
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Agregat z Moskita

Postprzez FINN » Pn, 11 czerwca 2012, 21:11

czyli zęby proste...
a na jakich glebach pracujesz??
"Wielu internautów jest kundlowatych.Jedyne, co mogą, to anonimowo szczekać, podgryzać najwyżej kostki, bo wyżej nie sięgają. Jakby ich odwiązać z łańcuchów i kazać coś zrobić, to by nie dali rady." K. Jackowski
SPRZEDAM:E-516Bz85r6m 509112650
Avatar użytkownika
FINN
Zaczynający przygodę
 
Posty: 17
Obrazki: 29
Dołączył(a): So, 9 czerwca 2012, 21:58
Lokalizacja: Dźwierzuty/szczytno
Numer GG: 3546908

Re: Agregat z Moskita

Postprzez bobek » Pn, 11 czerwca 2012, 21:18

Od II do VI. ;) Od piasku co go wywiewa po siwy ił.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 675
Obrazki: 190
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Agregat z Moskita

Postprzez FINN » Pn, 11 czerwca 2012, 22:46

aha, i na tym ile jak zeschnie , lub po zimie to te zęby dają radę?? :)
"Wielu internautów jest kundlowatych.Jedyne, co mogą, to anonimowo szczekać, podgryzać najwyżej kostki, bo wyżej nie sięgają. Jakby ich odwiązać z łańcuchów i kazać coś zrobić, to by nie dali rady." K. Jackowski
SPRZEDAM:E-516Bz85r6m 509112650
Avatar użytkownika
FINN
Zaczynający przygodę
 
Posty: 17
Obrazki: 29
Dołączył(a): So, 9 czerwca 2012, 21:58
Lokalizacja: Dźwierzuty/szczytno
Numer GG: 3546908

Re: Agregat z Moskita

Postprzez bobek » Wt, 12 czerwca 2012, 05:23

Ja mam akurat za lekki wał, żeby dało się na raz uprawiać. Jeżeli zima jest sprzyjająca to da się na większości pól od razu siać.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 675
Obrazki: 190
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Agregat z Moskita

Postprzez kendzior15 » Wt, 12 czerwca 2012, 14:24

myślę ze crosskil nie jest dobrym pomysłem jak mówisz że masz gliny to będzie ci się zapychać i nie wiadomo co z tym zrobić polecam pakera rozbije równie dobrze oczywiście jeśli jest w opcji
kendzior15
Zaczynający przygodę
 
Posty: 20
Obrazki: 6
Dołączył(a): So, 9 czerwca 2012, 22:33

Re: Agregat z Moskita

Postprzez FINN » Wt, 12 czerwca 2012, 21:46

paker , rurowy i crosskil( pojedynczy) jest do wyboru... tak jak mówicie, wybór padnie na pakera, bo rurowy odpada z miejsca, a crosskil nie podoba mi się , bo jest pojedynczy, jeśli byłby podwójny to wiadomo,że crosskila bym brał...

połączone

No już zamówiony , za jakieś 2-3 tygodnie powinien być... to się zobaczy co to za wynalazek ;) no i fotki na FPR będą oczywiście :)
Ostatnio edytowano Wt, 19 czerwca 2012, 21:21 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Ortografia, literówki, połączenie dwóćh postów napisanych przez tego samego użytkownika.
"Wielu internautów jest kundlowatych.Jedyne, co mogą, to anonimowo szczekać, podgryzać najwyżej kostki, bo wyżej nie sięgają. Jakby ich odwiązać z łańcuchów i kazać coś zrobić, to by nie dali rady." K. Jackowski
SPRZEDAM:E-516Bz85r6m 509112650
Avatar użytkownika
FINN
Zaczynający przygodę
 
Posty: 17
Obrazki: 29
Dołączył(a): So, 9 czerwca 2012, 21:58
Lokalizacja: Dźwierzuty/szczytno
Numer GG: 3546908


Powrót do Agregaty uprawowo-siewne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość