Azot wg ph

Azot wg ph


Wt, 11 lutego 2020, 13:13
2457
Avatar użytkownika
silva
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 433
Obrazki: 1031
Dołączył(a): Wt, 3 lipca 2012, 21:18
Lokalizacja: Wierzchowiska k. Lublina

Opis obrazka

Slajt

Komentarz przez kris19911 » Wt, 11 lutego 2020, 14:17

I to by wyjaśniało czemu u mnie jest stosowany saletrzak
kris19911
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 138
Obrazki: 284
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 23:53
Lokalizacja: Świętokrzyskie/Małopolskie

Komentarz przez Florek » Wt, 11 lutego 2020, 14:22

Jeśli dobrze rozumiem to wychodzi że ta otoczka dolomitowa w saletrzaku spełnia zadanie. Jeśli źle rozumiem to poprawcie.
Florek
 
Posty: 0
Obrazki: 37
Dołączył(a): Cz, 22 grudnia 2016, 17:42
Lokalizacja: Mazowieckie, powiat łosicki

Komentarz przez Arek » Wt, 11 lutego 2020, 17:02

A sdaletra ?
Arek
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 228
Obrazki: 224
Dołączył(a): Pt, 22 czerwca 2012, 21:45
Lokalizacja: Łowickie

Komentarz przez barty » Wt, 11 lutego 2020, 20:36

To z konferencji FARMERa?
barty
 
Posty: 0
Obrazki: 15
Dołączył(a): Śr, 13 marca 2013, 11:54

Komentarz przez Patryk3802 » Śr, 12 lutego 2020, 10:29

Dziwne... Ja sieje saletrę drobna zawsze i mocznik na 2 dawkę sąsiad jedzie na saletrzaku ja daję ok 150-160 czystego składnika w pszenżycie np odmiana gringo sąsiad również sieje i dziwnym trafem zboże kolor jaśniejszy jest u niego
Avatar użytkownika
Patryk3802
Zaczynający przygodę
 
Posty: 28
Obrazki: 86
Dołączył(a): N, 25 listopada 2012, 14:28
Lokalizacja: Woj. Dolnośląskie, powiat wołowski DWL

Komentarz przez Marekfarmer » Śr, 12 lutego 2020, 12:18

Patryk3802 napisał(a):Dziwne... Ja sieje saletrę drobna zawsze i mocznik na 2 dawkę sąsiad jedzie na saletrzaku ja daję ok 150-160 czystego składnika w pszenżycie np odmiana gringo sąsiad również sieje i dziwnym trafem zboże kolor jaśniejszy jest u niego

Bo pewnie ma duże braki magnezu fosforu sam azot nie decyduje o kolorze zboża
Ostatnio edytowany przez Marekfarmer w Śr, 12 lutego 2020, 12:19; edytowany 1 raz
Avatar użytkownika
Marekfarmer
Nowicjusz
 
Posty: 5
Obrazki: 2
Dołączył(a): N, 24 czerwca 2012, 10:37
Lokalizacja: Koronowo

Komentarz przez AdrianosPL » Śr, 12 lutego 2020, 12:40

Czyli teoretycznie przy pH 6.3 i zastosowaniu saletrzaku, może być 0% strat azotu?? Ja zawsze mocznik stosuje bo wychodzi najtaniej na czysty składnik, ale jeżeli to jest prawda to saletrzak wyjdzie najtaniej. Tylko teraz pytanie: kto organizował to szkolenie?? :lol:
Avatar użytkownika
AdrianosPL
Nowicjusz
 
Posty: 1
Obrazki: 42
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 11:56

Komentarz przez Florek » Śr, 12 lutego 2020, 14:34

To np saletra CAN z otoczką magnezowe wapienną będzie miała podobne działanie jak saletrzak . Ja w zeszłym sezonie nie byłem zadowolony z działania RSMs, widać było że azot uciekł, sąsiad przez miedzę stosował CAN w podobnej ilości N na ha, i u niego plonowało zdecydowanie lepiej :think:
Ostatnio edytowany przez Florek w Śr, 12 lutego 2020, 14:35; edytowany 1 raz
Florek
 
Posty: 0
Obrazki: 37
Dołączył(a): Cz, 22 grudnia 2016, 17:42
Lokalizacja: Mazowieckie, powiat łosicki

Komentarz przez gonzo » Śr, 12 lutego 2020, 14:43

Tata mi zawsze powtarzał, że pogłównie dobrze dać saletrzak, okazuje się że chyba wiedział co mówił... :mrgreen: choć mnie wydawało się to idiotyczne.
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1089
Obrazki: 249
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:13
Lokalizacja: powiat Brodnica

Komentarz przez Guzik » Śr, 12 lutego 2020, 15:29

Ja zawsze myślałem że mocznik potrzebuje wysokiego ph żeby było dobre wykorzystanie a tu wychodzi na odwrót
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 298
Obrazki: 113
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 14:11
Lokalizacja: Powiat Gdański

Komentarz przez AdrianosPL » Śr, 12 lutego 2020, 15:39

@Guzik, no bo to by było logiczne, wszędzie mówią ze im niższe pH tym gorsza przyswajalność azotu.

@gonzo, co ja się nawalczylem z ojcem żeby mocznik stosować to tylko ja wiem ;) jeżeli to by była prawda co na obrazku to saletrzak wychodzi najlepiej. Tylko pytanie czy tego szkolenia nie prowadził np producent saletrzaku :lol: i skąd te wyniki, gdzie i przez kogo były przeprowadzane
Avatar użytkownika
AdrianosPL
Nowicjusz
 
Posty: 1
Obrazki: 42
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 11:56

Komentarz przez gospodar180 » Śr, 12 lutego 2020, 15:46

Z rsm-em jest tak ,za zaczynasz od dawki 160 kgN/ha potem z roku na rok więcej i jak mijasz 220 to dochodzisz do wniosku ,że coś nie tak :mrgreen:
Avatar użytkownika
gospodar180
Zaczynający przygodę
 
Posty: 51
Obrazki: 571
Dołączył(a): Cz, 14 czerwca 2012, 11:56
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Komentarz przez rafal » Śr, 12 lutego 2020, 16:31

gospodar180 napisał(a):Z rsm-em jest tak ,za zaczynasz od dawki 160 kgN/ha potem z roku na rok więcej i jak mijasz 220 to dochodzisz do wniosku ,że coś nie tak :mrgreen:

U mnie 90% idzie w rsm, ph mam od 5 do 6,5 i w tym roku schodze ze 180Kg/n na 150n/ha.
rafal
Zaczynający przygodę
 
Posty: 28
Obrazki: 620
Dołączył(a): N, 24 czerwca 2012, 14:20
Lokalizacja: Jura

Komentarz przez barabus » Śr, 12 lutego 2020, 16:39

gospodar180 napisał(a):Z rsm-em jest tak ,za zaczynasz od dawki 160 kgN/ha potem z roku na rok więcej i jak mijasz 220 to dochodzisz do wniosku ,że coś nie tak :mrgreen:


I tak powstają mity, kiedy wypowiada się osoba która na oczy nie widziała i nie stosowała rsmu ;)

Polecam więcej szkoleń i takich obrazków , mózgi będą wyprane :D
Ostatnio edytowany przez barabus w Śr, 12 lutego 2020, 16:40; edytowany 1 raz
Avatar użytkownika
barabus
Zaczynający przygodę
 
Posty: 51
Obrazki: 342
Dołączył(a): Śr, 28 listopada 2012, 07:22
Lokalizacja: Centrum WLKP

Komentarz przez barabus » Śr, 12 lutego 2020, 16:43

rafal napisał(a): U mnie 90% idzie w rsm, ph mam od 5 do 6,5 i w tym roku schodze ze 180Kg/n na 150n/ha.

Ja tez nie widzę sensu zawyżania dawki, w pszenicy zależnie od stanowiska jest to 150-180N
Avatar użytkownika
barabus
Zaczynający przygodę
 
Posty: 51
Obrazki: 342
Dołączył(a): Śr, 28 listopada 2012, 07:22
Lokalizacja: Centrum WLKP

Komentarz przez Jasiupila » Śr, 12 lutego 2020, 17:03

Ja słyszałem ostatnio teorię, niby wypraktykowaną, że na takich piachach jak nasze na żyto nie powinno dawac się saletry. Tylko z wiosny saletrosan a zaś saletrzak, bo saletra niby w maju jak suszy to mocno pali. Nie wiem, u nas tylko saletra, saletrosan i mocznik pod qq.
Jasiupila
Zaczynający przygodę
 
Posty: 62
Obrazki: 213
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 20:35

Komentarz przez rafal » Śr, 12 lutego 2020, 20:10

A ja powiem, ze przy tych suchych latach to najlepsza robote robi rsm, mowie tu o glebach raczej gliniastych klas 3 bo takie u nas dominuja. U mnie w rejonie ja stosuje rsm juz 2 sezony inni dopiero zaczeli rok temu... I naprawde widac roznice w uprawach i plonie, na granuli tez jest ok, ale wiem, ze to u tych co mają o obornika do oporu, wiec to nie rowna walka.
Ale jednak ten rsm, chodzby w 2 dawce przy niskich opadach ma napwwbo wiekszy sens hak saletrzak.

Ale, w tym sezo ie niestety braknie mi rsm i mialem saletry kupic ale powaznie zastanawiam sie nad saletrzakiem ew. Saletrosanem lib salmagiem... Z tym ze tego trzeba ilosciowo wiecej...
rafal
Zaczynający przygodę
 
Posty: 28
Obrazki: 620
Dołączył(a): N, 24 czerwca 2012, 14:20
Lokalizacja: Jura

Komentarz przez Florek » Śr, 12 lutego 2020, 20:32

gospodar180 napisał(a):Z rsm-em jest tak ,za zaczynasz od dawki 160 kgN/ha potem z roku na rok więcej i jak mijasz 220 to dochodzisz do wniosku ,że coś nie tak :mrgreen:


W punkt :brawo: dokładnie u mnie tak było, z roku na rok więcej a plony nieadekwatnie do ilości N.
Florek
 
Posty: 0
Obrazki: 37
Dołączył(a): Cz, 22 grudnia 2016, 17:42
Lokalizacja: Mazowieckie, powiat łosicki

Komentarz przez majran » Śr, 12 lutego 2020, 20:49

Heh i teraz "profesjonalne" forum błysnęło (-: jak wy macie w saletrzakach otoczki wapienne to szacunek.
Avatar użytkownika
majran
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 140
Obrazki: 34
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 21:17
Lokalizacja: Pałuki wielkopolska

Komentarz przez gonzo » Śr, 12 lutego 2020, 21:15

:think: Może to i skrót myślowy a ja nie uczony z rolnictwa ale z czego jest saletrzak jak nie z saletry i mączki dolomitowej ?
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1089
Obrazki: 249
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:13
Lokalizacja: powiat Brodnica

Komentarz przez AdrianosPL » Śr, 12 lutego 2020, 22:50

majran napisał(a):Heh i teraz "profesjonalne" forum błysnęło (-: jak wy macie w saletrzakach otoczki wapienne to szacunek.
ja tam prosty chłop, ale Wikipedia właśnie dla takich idiotów jak ja jest: „ Saletrzak – nazwa handlowa nawozu mineralnego składającego się pierwotnie z azotanu amonu (NH4NO3) i mielonego wapienia (główny składnik: CaCO3). Później zamiast części wapienia zaczęto stosować dodatkowo dolomit (zawierający MgCO3).”
Avatar użytkownika
AdrianosPL
Nowicjusz
 
Posty: 1
Obrazki: 42
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 11:56

Komentarz przez Guzik » Cz, 13 lutego 2020, 09:43

Kurde pomimo PH 7,5 to pszenica gdzie dostała mocznik jako N2 lepiej się trzymała w suszę niż saletra i adekwatnie plon był wyższy :mrgreen: I pizła cała teoria na obrazku :mrgreen: Brzozak leci na moczniku i 10 t pszenicy ma chyba że u niego takie chu.... PH i dlatego tak mocznik działa :mrgreen:
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 298
Obrazki: 113
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 14:11
Lokalizacja: Powiat Gdański

Komentarz przez brzozak2 » Pt, 14 lutego 2020, 09:01

Nie mam nigdzie chyba ph 7, bardziej 5,5-6,5, moze i dlatego dziala dobrze, nie zamierzam rezygnowac, na pewno nie na rzecz saletrzaku czy saletry.
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 551
Obrazki: 24
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 20:55

Powrót do Zdjęcia niskiej jakości