Jabłka

Jabłka


Pn, 18 sierpnia 2014, 19:22
2231
pawiu16
Zaczynający przygodę
 
Posty: 20
Obrazki: 39
Dołączył(a): Pt, 22 czerwca 2012, 18:41

Opis obrazka

Antonówka "śmietankowa", trochę Pirosa i i trochę gruszek Klapsy- razem 400-430kg. A w środę zamieni się w sok bo po 15gr obecnie to zwrot za zbiór i połowę paliwa zużytego przy uprawie i ochronie :( A gdzie śor, nawozy, koszty amortyzacji drzewek, naprawy maszyn?

Komentarz przez rolnikzpolski » Pn, 18 sierpnia 2014, 19:25

jaki macie rząd takie macie zyski :mrgreen: niech się dalej idioci z warszawy machają szabelką przed rosją to dalej będziemy obrywać i wszystkie najważniejsze sprawy będą zalatwiać bez nas :lol:
rolnikzpolski
 

Komentarz przez bobytempelton » Pn, 18 sierpnia 2014, 22:48

Wszyscy jesteśmy w ciemnej d u p i e :evil: koszmar, mieszkam w okolicach sandomierza to wiem niestety coś o tym, cukier po 1.90 więc cóż robić, tak jak piszesz sok i cydr :P ten świat nie jest do przyjęcia na trzeźwo :lol: Jak nie putin to grad jak nie grad to 650mm deszczu, ruski rok :|
bobytempelton
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 107
Obrazki: 63
Dołączył(a): Pt, 6 grudnia 2013, 17:52
Lokalizacja: Swiętokrzyskie Opatów

Komentarz przez samczyk » Śr, 20 sierpnia 2014, 21:37

Będzie soczek na sprzedaż ? :P
Każdy nowy dzień jest lepszy z Massey Ferguson'em.
Avatar użytkownika
samczyk
Zaczynający przygodę
 
Posty: 52
Obrazki: 28
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 18:45
Lokalizacja: Warmia

Komentarz przez pawiu16 » Cz, 21 sierpnia 2014, 11:34

@samczyk już jest ale uprzedzam że trochę kwaśny (rzecz gustu) bo głównie z antonówki zrobiony :D
@rolnikzpolski po nicku sądzę że też mieszkasz w Polsce to i ty chyba masz taki rząd- taki sobie wybraliśmy, chociaż dobrej alternatywy dla tego rządu nie widzę :(
@boby u mnie na łąkach dodatkowo woda od zimy stoi :(
pawiu16
Zaczynający przygodę
 
Posty: 20
Obrazki: 39
Dołączył(a): Pt, 22 czerwca 2012, 18:41

Komentarz przez luki91 » Pt, 22 sierpnia 2014, 15:29

Sprzedajesz ten sok? Jeśli tak, to w jaki sposób jest on pozyskiwany? Jest zabezpieczony przed utlenianiem? Pasteryzowany? W jaki sposób pakowany? No i najważniejsze jaka cena i czy istnieje możliwość wysyłki?
Zrobiłbym z tego trochę cydru :D
luki91
Zaczynający przygodę
 
Posty: 21
Obrazki: 8
Dołączył(a): Wt, 12 czerwca 2012, 12:51

Komentarz przez pawiu16 » N, 24 sierpnia 2014, 18:39

@luki91 Owoce są najpierw rozdrabniane a później tłoczy (wyciska się sok z miazgi). Po tym od razu jest pasteryzowany i rozlewany do woreczków 5l (mam zdj. w galerii). Do woreczka nie prawa dostać się powietrze przez specjalny kranik. A cena to 115zł za pakiet 25l i jeden karton do ułatwienia nalewania ;) Przesyłka jest już w cenie ;)
P.S.
Do cydru używaj tylko drożdży w płynie :D Mówię to z własnego doświadczenia :D
pawiu16
Zaczynający przygodę
 
Posty: 20
Obrazki: 39
Dołączył(a): Pt, 22 czerwca 2012, 18:41

Komentarz przez luki91 » N, 24 sierpnia 2014, 20:31

Czyli odliczając wysyłkę wychodzi +/- 100zł za 5 worków, czyli 20zł za 1 worek 5l. Cena szału nie robi :lol:
A dlaczego polecasz tylko drożdże w płynie do cydru? Zrobiłem kilka nastawów cydru, razem pewnie niecałe 100 litrów, jeszcze ani razu nie używałem płynnych i nigdy nie było żadnego problemu. Wszystkie robiłem na suchych aktywnych.
luki91
Zaczynający przygodę
 
Posty: 21
Obrazki: 8
Dołączył(a): Wt, 12 czerwca 2012, 12:51

Komentarz przez damian.nd » N, 24 sierpnia 2014, 21:51

Proszę o jakieś rady, również chciałbym spróbować swoich sił w produkcji cydru :D
damian.nd
Zaczynający przygodę
 
Posty: 26
Obrazki: 417
Dołączył(a): Pn, 31 grudnia 2012, 17:36

Komentarz przez luki91 » Pn, 25 sierpnia 2014, 11:58

Potrzebujesz balon/butle/gąsior, wlewasz do niego sok jabłkowy, dodajesz drożdże winiarskie, odrobine pożywki i zamykasz korkiem z rurką fermentacyjną.
Jak skończy fermentować - 5-7 dni - to zlewasz wężykiem z nad powstałego osadu do innej butli/wiadra/garnka i potem rozlewasz do butelek. Do butelek dodajesz na każdy 1 litr 8g cukru do nagazowania i jeśli nie chcesz wytrawnego to ksylitol, stewia albo słodzik w tabletkach do pożądanego smaku.
Butelki kapslujesz - jeśli są po piwie, albo zakręcasz - jeśli są to plastikowe PETy po gazowanych napojach. Zostawiasz w ciepłym pomieszczeniu na 7-14 dni do nagazowania, potem na kolejne 14-21 dni do chłodnej piwnicy do dojrzewania... i pijesz :D

Ps. Polecam wyposażyć się w cukromierz, koszt ok 10-12 zł, a można policzyć moc trunku i łatwiej kontrolować i zaobserwować koniec fermentacji. Jest to szczególnie ważne podczas butelkowania, bo jak cały cukier nam nie odfermentuje, a dodamy jeszcze 8g/l, to zamiast cydru wyprodukujemy granaty odłamkowe :mrgreen:
luki91
Zaczynający przygodę
 
Posty: 21
Obrazki: 8
Dołączył(a): Wt, 12 czerwca 2012, 12:51

Komentarz przez pawiu16 » Wt, 26 sierpnia 2014, 19:17

@luki91 wysyłka kosztuje mnie 23 zł więc wychodzi jakieś 92zł. Cena oczywiście jest do małej negocjacji. Jak ktoś jest zainteresowany to zapraszam na pw ;)
pawiu16
Zaczynający przygodę
 
Posty: 20
Obrazki: 39
Dołączył(a): Pt, 22 czerwca 2012, 18:41

Powrót do Zdjęcia niskiej jakości