Odchowalnia

Odchowalnia


Pn, 12 maja 2014, 15:34
5149
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 642
Obrazki: 321
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie

Opis obrazka

Tak dla urozmaicenia bo same zboża w tej galerii :)

Komentarz przez maros » Pn, 12 maja 2014, 15:36

I bardzo dobrze :thumbup: Nie za gęsto ich tutaj?? Jaka cena za warchlaka teraz?? ;)
maros
Zaczynający przygodę
 
Posty: 39
Obrazki: 103
Dołączył(a): Pn, 18 czerwca 2012, 17:12
Lokalizacja: koło Koła

Komentarz przez lukaczmarek » Pn, 12 maja 2014, 15:53

Na razie jest zgodnie z normami 0,3m2/sztukę jeszcze 2 tyg wytrzymają. Cena ostatnio 215 za sztukę.
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 642
Obrazki: 321
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie

Komentarz przez Favorit » Pn, 12 maja 2014, 16:34

Podobnie u nas tylko inne paśniki mają, tak samo upchane mamy potem je rozsadzamy.
Obrazek takie mamy
Obrazek
Avatar użytkownika
Favorit
Zaczynający przygodę
 
Posty: 36
Obrazki: 41
Dołączył(a): Wt, 24 lipca 2012, 12:57

Komentarz przez farmermf » Pn, 12 maja 2014, 17:41

Ale kasiory tu :D , troche ciasno, ale trza maxymalizowac zysk z m2 chlewni.
Avatar użytkownika
farmermf
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 177
Obrazki: 2
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 20:49

Komentarz przez Pawel11441 » Pn, 12 maja 2014, 18:04

Przy jakiej wadze sprzedajesz? I jaki wychodzi +- koszt wyprodukowania jednego warchlaka teraz?
Ziemia bez ludzi dziczeje.
Avatar użytkownika
Pawel11441
Zaczynający przygodę
 
Posty: 56
Obrazki: 161
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 20:13

Komentarz przez mirek767 » Pn, 12 maja 2014, 18:37

lukaczmarek napisał(a):Na razie jest zgodnie z normami 0,3m2/sztukę jeszcze 2 tyg wytrzymają. Cena ostatnio 215 za sztukę.



ta cena dotyczy jakiej wagi warchlaka?

rozmawiałem niedawno z kolegą z pobliża gdzie znaleziono te padłe dziki, też przerzuca się na polskie bo teraz za 30 kg duńczyka zawołali 360 zł. Od roku na duńczykach nie miał zysku, a na ostatnim żucie dołożył chyba po 50 zł na sztuce.
Co ciekawe, przy pobieraniu krwi do badań przed sprzedażą na ok 500 szt z miejsca padło chyba 9, to naprawdę jest takie stresujące dla tucznika???? :wtf:
Avatar użytkownika
mirek767
Nowicjusz
 
Posty: 4
Obrazki: 271
Dołączył(a): Cz, 16 sierpnia 2012, 20:20
Lokalizacja: BMN

Komentarz przez lukaczmarek » Pn, 12 maja 2014, 18:44

cena przy wadze 23-25 kg, duńczyka to ja w głowę zachodzę z czego ludzie dokładają jak kupują go powyżej 300 zł?
Jeśli chodzi o pobieranie krwi to nie wiem co roku biorą i jak narazie nic nie padło z tego powodu.
Jeśli chodzi o koszt wyprodukowania to się szybko zmienia w zależności od cen zboża i soi na dzień dzisiejszy te 150 zł będzie napewno.
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 642
Obrazki: 321
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie

Komentarz przez Marsen » Pn, 12 maja 2014, 20:10

przetnij ucho ...
Marsen
Zaczynający przygodę
 
Posty: 21
Obrazki: 22
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 19:47

Komentarz przez Pawel11441 » Pn, 12 maja 2014, 20:14

To coś zostanie, ale jakbym miał od zera teraz zaczynać to bym się chyba nie odważył ;)
Ziemia bez ludzi dziczeje.
Avatar użytkownika
Pawel11441
Zaczynający przygodę
 
Posty: 56
Obrazki: 161
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 20:13

Komentarz przez lukaczmarek » Pn, 12 maja 2014, 20:18

Czasem zostaje więcej, czasem mniej. był czas że nawet 80-90 zł zostawało, także różnie to bywa.

@Marsen kiedyś przecinałem ale teraz rzadko to robię samo schodzi po jakimś czasie
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 642
Obrazki: 321
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie

Komentarz przez Sadek » Pn, 12 maja 2014, 21:34

lukaczmarek napisał(a):cena przy wadze 23-25 kg, duńczyka to ja w głowę zachodzę z czego ludzie dokładają jak kupują go powyżej 300 zł?
napewno.


Też nieraz się zastanawiam, ale coś musi zostawać bo zazwyczaj nie są to dziesiątki sztuk a tysiące rocznie więc dołożyć trzeba by było sporą sumkę. Gość rocznie sprzedaje ok. 6 000 szt dołożyć tylko 10 zł/szt to już jest 60 000 zł a jakoś pomalutku idzie do przodu.
Avatar użytkownika
Sadek
Zaczynający przygodę
 
Posty: 66
Obrazki: 23
Dołączył(a): So, 25 sierpnia 2012, 21:59
Lokalizacja: pow. Ciechanów

Komentarz przez brzozak2 » Pt, 13 czerwca 2014, 19:11

Całkiem ciekawa alternatywa dla mniejszych gospodarstw posiadających jeszcze jakieś stare budynki i tradycję w chowie zwierząt.
Uważam, że taka produkcja powinna być wspierana, z resztą chyba sami się kapneli.
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 551
Obrazki: 24
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 20:55

Komentarz przez MaRcOwZu » N, 12 stycznia 2020, 11:04

Jakie partie robisz warchlaka? Co ile czasu partia może od Ciebie wyjechać?
MaRcOwZu
Nowicjusz
 
Posty: 7
Obrazki: 282
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 21:11

Komentarz przez lukaczmarek » N, 12 stycznia 2020, 11:32

W tej chwili likwiduje ochy bo nie bardzo mam już na to czas, ale miałem cykl 3 tygodniowy
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 642
Obrazki: 321
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie

Komentarz przez MaRcOwZu » N, 12 stycznia 2020, 11:49

Ile loch miałeś i ile warchlaka od nich sprzedawałeś?
MaRcOwZu
Nowicjusz
 
Posty: 7
Obrazki: 282
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 21:11

Komentarz przez TheBociek1996 » N, 12 stycznia 2020, 12:05

Lukaczmarek nie wierzę. Zawsze się wypierałeś hodowli w cyklu otwartym, a w zasadzie chyba nastawiony byłeś tylko na produkcję prosiąt.
Avatar użytkownika
TheBociek1996
Nowicjusz
 
Posty: 3
Obrazki: 156
Dołączył(a): So, 24 listopada 2012, 19:47
Lokalizacja: Zachodnia małopolska, Okolice Oświęcimia

Komentarz przez krzychrol » N, 12 stycznia 2020, 12:21

Żonę sobie znalazł i nie ma ochoty siedzieć w chlewni. Cała tajemnica hehe
krzychrol
 
Posty: 0
Dołączył(a): Cz, 14 marca 2013, 18:50

Komentarz przez lukaczmarek » N, 12 stycznia 2020, 12:33

Miałem 50 loch, połowa prosiąt szła na tucz u mnie a druga połowa była sprzedawana. Pieniądze z tego są przyzwoite ale wiadomo lochy wymagają dużo czasu i uwagi której w tej chwili nie mam bo większość swojego czasu poświęcam teraz firmie. Oczywiście że cykl otwarty jest gorszy nie ulega to wątpliwości ale w mojej obecnej sytuacji, albo niedopilnowane lochy albo cykl otwarty to drugie będzie bardziej korzystne.
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 642
Obrazki: 321
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie

Komentarz przez johny » N, 12 stycznia 2020, 17:08

Dalej stosujesz dodatki lnb? ;)
johny
Nowicjusz
 
Posty: 7
Obrazki: 10
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 19:26
Lokalizacja: Północne Mazowsze

Komentarz przez lukaczmarek » N, 12 stycznia 2020, 17:09

Nie, wipasz idzie
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 642
Obrazki: 321
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie

Powrót do Trzoda chlewna