Witam,
Mam problem z "rozszyfrowaniem", co kryje się pod różnymi "formami" kukurydzy (a raczej co autor mógł mieć na myśli). Mianowicie: Co to może być:
1. Zielonka kukurydzy.
2. Kiszonka kukurydzy zielonka (patrz w porównaniu do pkt. 1).
3. CCM czym się różni od kolb kukurydzy a czym jeszcze od kiszonki CCM z kukurydzy.
4. kiszonka kukurydzy, cała roślina (a mianowicie na czym polega różnica od określeń wymienionych w pkt. 1 i 2)?
5. Czy ktoś orientuje się jaka może być zawartość suchej masy w: zielonej kukurydzy (gdy dopiero pojawiają się kolby) a jaka w kiszonce kukurydzy (ścinanej zaraz po pojawieniu się kolb)? Chodzi mi tak orientacyjnie.. a jeśli niekonkretne wartości, to choć jaka różnica powinna być? Bo Te wszystkie moje pytania wynikają stąd, że takie rozmaitości znajduję w internecie, a mi potrzeba stabelaryzować plon z 1 ha i % s.m. dla przeróżnych zbóż. Ale jak to czytam to oczom nie wierze...
Do czego może odnosić się plon kukurydzy, wynoszący: 10 000 t/ha (samo ziarno? kolby? całe rośliny?)? Takie coś znalazłam i nie wiem co z tym zrobić? uśmiać się czy jak?
A plon 60 t/ha odnosić się będzie najprawdopodobniej do: samej "zieleniny" (liście i łodygi) czy też do tego plus kolby?
Proszę o pomoc, nawet jeśli nie na wszystkie to na część pytań...