przez Siwy7406 » Śr, 30 stycznia 2013, 10:34
Nawożenie azotowe
W zależności od rodzaju kompleksu glebowego oraz przedplonu, dawki azotu na 1 ha wynoszą 60-120 kg/ ha najlepiej w saletrze amonowej i saletrzaku. Nawożenie w ilości 100-120 kg/ha należy stosować w dwóch dawkach: ok. 65% dawki przed siewem oraz pozostałe 35% dawki pogłównie, w dwa tygodnie po wschodach, ale nie później niż do czasu wybijania roślin w pęd kwiatowy. Pogłówne nawożenie azotem można zastąpić dolistnym dokarmianiem w postaci 5-6% wodnego roztworu mocznika, stosując 15-18 kg mocznika w 300 litrach wody. Pierwszy raz, gdy rośliny osiągną 15 cm wysokości, a drugi raz w fazie zwartego zielonego pąka. Przenawożenie azotem powoduje bujny wzrost, co prowadzi do wylegnięcia oraz obniża odporność na choroby i szkodniki.
Zabiegi pielęgnacyjne
Uprawa gorczycy przy rozstawie 25-35 cm pozwala na mechaniczną walkę z chwastami. Dwukrotne pielenie mechaniczne międzyrzędzi do momentu ich zakrycia stwarza warunki na utrzymanie plantacji w dobrym stanie. Przy siewie w wąskie rzędy walka mechaniczna z chwastami jest niemożliwa. Jeżeli nasiona zasiane są na polu o dobrej strukturze gorczyca szybko zarasta międzyrzędzia i zabiegi pielęgnacyjne są zbędne. Chwasty w gorczycy można zwalczać preparatem Galera 334 Sl w dawce 0,3-0,35l/ha lub Lontrel 300 Sl 0,35-0,5l/ha.
Ochrona
Przed siewem należy zaprawić nasiona zaprawą nasienną T w ilości 4 g na 1 kg nasion. Zaprawianie eliminuje we wczesnych fazach rozwojowych zgorzel siewek. Chorobie tej sprzyja nadmierna wilgotność oraz zaskorupiona gleba, głęboki i gęsty siew.
W okresie wegetacji na plantacji gorczycy mogą wystąpić następujące choroby.
- mączniak rzekomy kapustnych,
- czerń krzyżowych,
- szara pleśń,
- cylindrosporioza.
Choroby te mogą porażać na każdym etapie rozwoju i w różnym stopniu wszystkie części rośliny. Przestrzeganie prawidłowej agrotechniki, odpowiednie nawożenie siarką i borem może w znacznym stopniu wyeliminować szkodliwe działanie patogenów. Choroby te można zwalczać środkami zawierającymi tebukonazol np. Tebu, Sparta w dawkach 0,5-0,75l lecz rzadka występuje taka potrzeba uzasadniona ekonomicznie.
Gorczyce są atakowane przez wiele szkodników, które przenoszą się z plantacji rzepaku. W początkowym okresie wzrostu duże szkody mogą wyrządzić pchełki. W okresie wegetacji mogą żerować gąsienice tantnisia krzyżowiaczka, bielinka kapustnika, piętnówek, błyszczki jarzynówki, larwy gnatarza rzepakowca i mszyca kapuściana . Do najgroźniejszych szkodników należy słodyszek rzepakowiec
. Wgryzając się w pąki kwiatowe powoduje opadanie uszkodzonych pąków i kwiatów. Do zwalczania wymienionych szkodników należy stosować insektycydy do ochrony gorczycy według zaleceń IOR tzn.Decis, Fastac, Karate Zeon.
Zbiór
Zbioru gorczycy dokonuje się identycznie jak zbioru rzepaku. Ze względu na nierównomierne dojrzewanie gorczycy białej kosi się ją, gdy łuszczyny po zżółknięciu zaczynają przybierać odcień brunatny, a nasiona żółkną. Przy zbiorze jednoetapowym dla przyspieszenia dojrzewania można zastosować Harwarde 250SC w dawce 1,5-2,0 l/ha. Zabieg należy wykonać, gdy łuszczyny żółkną, a nasiona są wykształcone i około 1/3 jest żółta lub żółknąca.
Gorczycę czarną i sarepską , ze względu na osypywanie się, zaleca się zbierać wcześnie rano przed zejściem rosy, gdy łuszczyny są w miarę elastyczne. Nasiona gorczycy po omłóceniu należy oczyścić, a powyżej 13% wilgotności dosuszyć, zapewniając do przechowania przewiewne i suche pomieszczenie.
Ostatnio edytowano Śr, 30 stycznia 2013, 21:02 przez
sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówki