Ogłoszenie

Problem z wyświetlaniem zdjęć jest diagnozowany, poszukujemy rozwiązania, musicie jakoś wytrwać.



Żyto hybrydowe

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez miąchal » Pt, 28 czerwca 2013, 11:12

Może przyczyna jest inna: mączniak plus susza...
Kwestia odmiany też może mieszać.
Avatar użytkownika
miąchal
Zaczynający przygodę
 
Posty: 21
Dołączył(a): Śr, 21 listopada 2012, 20:53
Lokalizacja: WCI mazowieckie

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez miąchal » Śr, 21 sierpnia 2013, 13:55

Jakie macie ceny na materiał siewny w tym sezonie??
Su allawi - z chemirolu po 220zł za jednostkę...
KWS narazie milczy u mojego dostawcy.
Jak to wygląda u was?

Aha - brasetto - 6,3 , Visello - 6,5 tony/ha - ja jestem usatysfakcjonowany plonowaniem, słomy też sporo więcej niż po populacyjnym w tej samej intensywności.
Co do cen się nie wypowiadam :D
Avatar użytkownika
miąchal
Zaczynający przygodę
 
Posty: 21
Dołączył(a): Śr, 21 listopada 2012, 20:53
Lokalizacja: WCI mazowieckie

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez gonzo » Śr, 21 sierpnia 2013, 23:53

Ja też plonem usatysfakcjonowany ale co z tym żytem teraz zrobić :D Palić w piecu będzie trzeba ;)
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1020
Obrazki: 168
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez cwikla274 » Pt, 13 września 2013, 21:16

visello 215 za jednostkę
JAK ZA DAWNYCH LAT
Avatar użytkownika
cwikla274
Zaczynający przygodę
 
Posty: 23
Obrazki: 21
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 11:40

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez Siwy7406 » So, 14 września 2013, 10:39

Pójdźcie po rozum do głowy i przestancie siac to hybrydowe bo dojdzie do tego że nas uzależnią od tych nasion. Powróćmy do populacji, która plonuje wcale nie gorzej a poza tym jest bliższa naturze. Wysiew ok 100kg/ha też wystarczy gwarantuje dobry plon przy dobrej agrotechnice.
Ostatnio edytowano N, 15 września 2013, 21:04 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
Avatar użytkownika
Siwy7406
Zasłużony dla forum
 
Posty: 229
Obrazki: 250
Dołączył(a): So, 14 lipca 2012, 20:11
Lokalizacja: warm.-mazurskie/Bartoszyce/Maszewy
Numer GG: 43494331

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez DuzyGrzegorz » So, 14 września 2013, 16:08

Całkowicie popieram kolegę z tym uzależnieniem. Plon populacyjnego jest może trochę niższy, ale i nakłady niższe. Pozdrawiam!
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 349
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez dawid12 » So, 14 września 2013, 17:45

@Siwy7406 tylko przetłumacz niektórym żeby wysiali np. 100 czy 130kg/ha jak co roku sieją po 220/250kg/ha...
dawid12
Zaczynający przygodę
 
Posty: 19
Obrazki: 1
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 13:42
Lokalizacja: BBI
Numer GG: 8762732

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez Siwy7406 » N, 15 września 2013, 12:38

@dawid12 to niech posieją raz tyle hybrydy i się im odechce.
Avatar użytkownika
Siwy7406
Zasłużony dla forum
 
Posty: 229
Obrazki: 250
Dołączył(a): So, 14 lipca 2012, 20:11
Lokalizacja: warm.-mazurskie/Bartoszyce/Maszewy
Numer GG: 43494331

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez lukaczmarek » N, 15 września 2013, 19:12

ja myślę ze trochę przesadzasz bo miałem hybryde w tym roku co prawda po raz pierwszy ale byłem naprawdę zadowolony i plonowanie było zdecydowanie lepsze od populacyjnej odmiany
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 550
Obrazki: 278
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 18:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez Siwy7406 » Pn, 16 września 2013, 08:20

Wcale nie przesadzam rok wcześniej mialem posiane Dańkowskie Diament wysialem mniej jak 120kg/ha dalo blisko 7t/ha a nakład nie przekroczył 2000zł/ha.
Hybryda Brassetto zakręciła się ok 8t ale nakłady ponad 2600zł więc gdzie tu sens i gdzie logika.
Ostatnio edytowano Pt, 27 września 2013, 21:06 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
Avatar użytkownika
Siwy7406
Zasłużony dla forum
 
Posty: 229
Obrazki: 250
Dołączył(a): So, 14 lipca 2012, 20:11
Lokalizacja: warm.-mazurskie/Bartoszyce/Maszewy
Numer GG: 43494331

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez miąchal » Wt, 17 września 2013, 20:21

Siwy7406 napisał(a):Pójdźcie po rozum do głowy i przestancie siac to hybrydowe bo dojdzie do tego że nas uzależnią od tych nasion.


A co w tym widzisz złego, każdego indywidualna decyzja co uprawia.
Mi głowa a właściwie kalkulator podpowiada że efektywniej wychodzi hybryda - w moich warunkach.
Populacyjne nigdy nie przekroczyło magicznej bariery 4t/ha u mnie - a w tym sezonie najgorsza hybryda dała 5,5 tony. Jeśli komuś nie wychodzi - to niech obniża koszty albo zmieni uprawę.
Avatar użytkownika
miąchal
Zaczynający przygodę
 
Posty: 21
Dołączył(a): Śr, 21 listopada 2012, 20:53
Lokalizacja: WCI mazowieckie

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez Siwy7406 » Śr, 18 września 2013, 11:24

@miąchal patrzenie przez pryzmat tylko kalkulatora ma krótkie nogi już niedługo się o tym przekonasz.
Ostatnio edytowano Pt, 27 września 2013, 21:01 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
Avatar użytkownika
Siwy7406
Zasłużony dla forum
 
Posty: 229
Obrazki: 250
Dołączył(a): So, 14 lipca 2012, 20:11
Lokalizacja: warm.-mazurskie/Bartoszyce/Maszewy
Numer GG: 43494331

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez lukaczmarek » Śr, 18 września 2013, 13:06

Nie bardzo rozumiem Cię. To na co patrzeć?
U mnie też zwykłe żyto dawało max 4 tony a to gdyby się nie położyło dałoby spokojnie 6 w tym roku a w innych znajomi mają ponad 7 ton.
Mnie interesuje wynik ekonomiczny i tylko tyle.
Jakby nie inwestować w genetykę to nasze krowy dawałyby 2 tyś litrów mleka rocznie a locha rodziła po 5 prosiaków.
Ostatnio edytowano Pt, 27 września 2013, 21:03 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 550
Obrazki: 278
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 18:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez gonzo » Śr, 18 września 2013, 20:10

Z tą genetyką to nie do końca tak jest, 30 lat temu dziadka a potem ojca krowy dawały pod oceną ~5000 kg mleka średnio w laktacji a były to jakże prymitywne polskie czarno białe ;) Żyły tylko 15 lat i dawały 10-13 cieląt jedząc przy tym to po czym HF zdycha po roku. Weterynarza zwykle w życiu nie widząc, taka mała dygresja lecz w sumie z tematem związana. To co proste nie zawsze jest prymitywne subiektywnie oczywiście uważam. Hybrydowe żyto sypie ok ale nakłady wyszły mi takie jak na pszenicę a na jednym polu nawet większe i też zaczynam się drapać po głowie jaki to ma sens.
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1020
Obrazki: 168
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez miąchal » Śr, 18 września 2013, 20:46

Mam wrażenie że jesteś stronniczy w tej dyskusji Siwy , nie moja sprawa.
Jeśli ktoś ma 8t za 3000zł - to chyba nie tędy droga, ja mam 7t za 2000zł - czyli 1200zł z ha zysku nawet w tym roku - z samego ziarna.
Mamy forum - więc piszmy.
Avatar użytkownika
miąchal
Zaczynający przygodę
 
Posty: 21
Dołączył(a): Śr, 21 listopada 2012, 20:53
Lokalizacja: WCI mazowieckie

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez redek » Śr, 18 września 2013, 21:43

@miąchal - mógłbyś opisać pełne koszty w sąsiednim temacie ? viewtopic.php?f=141&t=1034
bo mi jakoś nie chce wyjść tak tanio :(
redek
Zasłużony dla forum
 
Posty: 128
Obrazki: 241
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 23:48
Lokalizacja: zachodniopomorskie, powiat Gryfice

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez Siwy7406 » Cz, 19 września 2013, 13:10

Krotko rzecz ujmując macie jakieś inne kalkulatory. ;) Ja swój zamieszczam poniżej może jest coś co pominąłem. Zabiegi agrotechniczne policzone prawie jak uslugi by mieć wliczoną amortyzacje i obsługę kredytową.
W temacie żyta hybrydowego sianie go w co raz wiekszych ilościach doprowadzi do wyparcia populacyjnego i co za tym idzie do uzależnienia od koncernów chemicznych i hodowlanych ktore już dziś pięknie z sobą wspołpracują. Uważam że odm. populacyjne są dużo zdrowsze i mniej podatne na agrofagi. Spróbujecie tylko wysiac je tak jak hybrydy i podobnie o nie zadbać a założę się, że plon nie bedzie odbiegać. Podeprę to przykładem - zeszłe lata siałem populacyjne i nie mialem problemu z sporyszem czy fuzariozą na ziarnie plon był nieco mniejszy ale i nakład też w tym masakra a miło być tak dobrze. Populacyjne dawało śr. z całego areału 6t a ta wspaniala hyb. z całości niecałe 7. Z tym, że nakład na populacyjne był jak na żyto a nie jak na pszenice :P
Załączniki
karta_pola Żyto Dębiany.xlsx
(55.91 KiB) Pobrane 387 razy
Ostatnio edytowano Pt, 27 września 2013, 21:13 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia, literówki
Avatar użytkownika
Siwy7406
Zasłużony dla forum
 
Posty: 229
Obrazki: 250
Dołączył(a): So, 14 lipca 2012, 20:11
Lokalizacja: warm.-mazurskie/Bartoszyce/Maszewy
Numer GG: 43494331

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez cwikla274 » Cz, 19 września 2013, 20:35

Nie na wszystkich polach urośnie pszenica a na tych własnie ziemiach daje dobry plon żyto
A żyto hybrydowe daje nieporównywalnie lepszy plon od populacyjnego przynajmniej w moim przypadku przy podobnym nakładzie. Przy hodowli trzody liczy sie ilość z ha
Ostatnio edytowano Pt, 27 września 2013, 21:27 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
JAK ZA DAWNYCH LAT
Avatar użytkownika
cwikla274
Zaczynający przygodę
 
Posty: 23
Obrazki: 21
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 11:40

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez miąchal » Cz, 17 października 2013, 08:35

Po co ta spina, na moich glebach - V i VI klasa, gdy jest zły układ opadów plon usycha lub zbierałem do tej pory 2-3 tony żyta. Przy hybrydzie wzrosły nakłady na ha - ale jest chociaż co zbierać. Nie wszyscy mają takie dylematy: buraki czy pszenica, czy rzepak...
Avatar użytkownika
miąchal
Zaczynający przygodę
 
Posty: 21
Dołączył(a): Śr, 21 listopada 2012, 20:53
Lokalizacja: WCI mazowieckie

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez pawel2678 » N, 20 października 2013, 20:46

Ciekawe rozważania na temat hybrydy i populacji prowadzicie więc dopowiem swoje spostrzeżenia. Uprawiałem w tym roku populacje-ziemia 5-6 klasa plon 5 ton hybryda 4-5 plon 6 ton-może byłoby wcześniej gdybym troszkę wcześniej zasiał-MOŻE.Tylko dochodzi jeszcze jeden problem -chodzi o koszenie. Posiadam małe gospodarstwo(20 ha) więc kombajnu nie mam.W mojej okolicy z najmem kombajnu jest problem a jeśli już to są to zazwyczaj z-056 i gość który u mnie kosi swoim SUPREM powiedział że na przyszły rok jak będę miał hybrydę to do mnie nie przyjedzie ( 4 ha kosił ponad 6 godzin co chwila stał bo woda się gotowała-ale policzył za 5 godz.Z tego co się dowiadywałem u innych rolników mających hybrydę było podobnie.Moje skromne wnioski są takie hybryda tak ale dla rolników z dobrym siewnikiem nie żałujących na nawozy i środki mających pojęcie o uprawie zbóż(niestety nie za wielu jest rolników takich) i mogących skorzystać z dobrego kombajnu.
pawel2678
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 20 października 2013, 20:04
Lokalizacja: łódz

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez bobek » Cz, 24 października 2013, 08:54

Czemu niby tak ciężko ten kombajn mial?
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 672
Obrazki: 181
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 19:25
Lokalizacja: żeremie

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez gonzo » Cz, 24 października 2013, 10:20

Oj ma ciężko u mnie "supr" na najładniejszym polu tam gdzie dało ~9 t/ha konał pełen zbiornik w 12-15 minut mimo silnika z turbo (robiliśmy mu przeszczep SW400 ale z Autosana) ledwo przerabiał słomę a heder zabiłem sporo razy. Więc przytaknę koledze lekko nie ma :D
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1020
Obrazki: 168
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez MieszkoI » Pt, 25 października 2013, 09:04

Na pewno było sporo polegniętego a to też nie ułatwia zbioru :) ale to że hybryda to nie ma znaczenia w każdym dobrym życie by konał .
MieszkoI
Zaczynający przygodę
 
Posty: 61
Obrazki: 36
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 23:47

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez wladeksi » N, 8 marca 2015, 19:10

No tak jak piszesz.Ja bym sie nie zamartwiał za bardzo.Ale dobrze ze sie takskonczyło.
wladeksi
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pt, 6 marca 2015, 18:27
Lokalizacja: Poznań

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez hobosto22 » Cz, 19 marca 2015, 18:37

To w takim razie co polecasz kolego.Ja jestem właenie na skarju załamania jak patrze na moją uprawe,
hobosto22
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 18 marca 2015, 10:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Żyto hybrydowe

Postprzez kocurekM » Wt, 21 kwietnia 2015, 07:02

hobosto22 napisał(a):To w takim razie co polecasz kolego.Ja jestem właenie na skarju załamania jak patrze na moją uprawe,


Jak Twoje żyto. Daj znać bo jestem ciekaw.
kocurekM
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 19 kwietnia 2015, 19:32
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Żyto

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości