Ogłoszenie

Problem z wyświetlaniem zdjęć jest diagnozowany, poszukujemy rozwiązania, musicie jakoś wytrwać.



CentrPoint RTX od Trilmble

Wszystko o GPS, jego zastosowaniach, urządzeniach i kosztach

CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez arczje » Pn, 1 lipca 2013, 09:32

Czy ktoś ma doświadczenie z korekcją RTX?
kosztuje niecałe 1500euro rocznie, czyli tyle co omnistar, a dokładność niby do 4cm. Czyli niewiele słabiej od RTK a dużo lepiej od darmowej korekcji. Na stronce piszą że dopiero po 30min osiąga się taką dokładność, w zależności od ukształtowania terenu itp...
Avatar użytkownika
arczje
Zaczynający przygodę
 
Posty: 19
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pt, 14 czerwca 2013, 22:15
Lokalizacja: szczecin

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez brzozak2 » Pn, 1 lipca 2013, 13:01

ja robilem na rtx, sygnal jest bardzo dobry i prowadzi idealnie ciagnik. bez pelnej hydrauliki i tak wiekszej dokladnosci nie osiagniesz.
faktem jest, ze za pierwszym razem dlugo sie wlacza, ale z opcja fast restart masz prawie od razu.
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 205
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez arczje » Pn, 1 lipca 2013, 13:06

Czyli jak będzie chodził z EZ Pilot to kant tyłka z całą inwestycją?

A fast restart działa też następnego dnia lub dwa trzy dni później, czy z każdym nowym dniem trzeba od czekać ten dłuższy okres aż się ustawi?
Avatar użytkownika
arczje
Zaczynający przygodę
 
Posty: 19
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pt, 14 czerwca 2013, 22:15
Lokalizacja: szczecin

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez brzozak2 » Pn, 1 lipca 2013, 15:32

z ez pilot bedzie to opcja "w sam raz", idealne spasowanie.
fast restart zadziala nawet po miesiacu pod warunkiem, ze nie ruszysz pojazdem ze zgaszonym trimblem.
czyli nawigacje wylaczasz dopiero jak wrocisz z pola i zanim wyjdziesz wlaczasz i jest bajka ;) .
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 205
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez arczje » Pn, 1 lipca 2013, 19:53

piszesz że "robiłeś na rtx" czyli używałeś i przestałeś, czy miałeś na demo ?
Avatar użytkownika
arczje
Zaczynający przygodę
 
Posty: 19
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pt, 14 czerwca 2013, 22:15
Lokalizacja: szczecin

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez brzozak2 » Pn, 1 lipca 2013, 20:05

mialem demko. bede uzywal sygnal z karty SIM.

EDIT

zarowno do rtx jak i SIM musisz wykupic kod rtk, tez cos 1700 jurkow netto.
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 205
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez arczje » Pn, 1 lipca 2013, 20:47

karty sim czyli ASG eupos?

za rtx sie dowiadywałem to wychodzi 1480 euro netto/rok

a za ten "dżyngs" z kartą to 1700 jedno razowo czy co rok? jeżeli co rok to czemu się decydujesz na ten system?

to dla mnie ciekawe szczególnie że planuje zakup takowego rozwiązania w przyszłym tygodniu muszę podjąć decyzję
Avatar użytkownika
arczje
Zaczynający przygodę
 
Posty: 19
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pt, 14 czerwca 2013, 22:15
Lokalizacja: szczecin

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez brzozak2 » Wt, 2 lipca 2013, 02:15

zeby korzystac z korekcji omnistar, musisz wykupic kod za 1700 jurokow, zeby korzystac z rtx/rtk/sim musisz dodatkowo wykupic kod rtk za kolejne 1700 jurkow - btw. nikt ze sprzedawcow o tym nie mowi.
karta SIM to inwestycja w adapter ok 2000 zl i ladowanie karty podczas uzywania sygnalu, nie ma oplaty za abonament. korekcja SIM i RTX jest zblizona i wynosi ok. 4 cm.
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 205
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez redek » Wt, 2 lipca 2013, 08:34

2000 zł całych kosztów ?
Jaki to adapter ?
redek
Zasłużony dla forum
 
Posty: 128
Obrazki: 241
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 23:48
Lokalizacja: zachodniopomorskie, powiat Gryfice

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez arczje » Wt, 2 lipca 2013, 10:24

@brzozak2. korekcja sim= EUPOS ?
Avatar użytkownika
arczje
Zaczynający przygodę
 
Posty: 19
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pt, 14 czerwca 2013, 22:15
Lokalizacja: szczecin

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez brzozak2 » Wt, 2 lipca 2013, 14:17

wydaje mi sie, ze nie. z eupos korzysta rtx.
redek tak mojemu kumplowi zalozyl za 2 tysie i dziala elegancko, redliny jak od linijki, ale nie wiem jak ten sprzet sie zwie.
Ostatnio edytowano Śr, 3 lipca 2013, 22:02 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówki
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 205
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez silva » Wt, 2 lipca 2013, 19:49

I bez abonamenta itp?
Biore i ja :-)
GERWAZY WYCIĄGNĄł SZABLE I STRZELIŁ
Avatar użytkownika
silva
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 397
Obrazki: 721
Dołączył(a): Wt, 3 lipca 2012, 22:18
Lokalizacja: Wierzchowiska k. Lublina
Numer GG: 3994722

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez brzozak2 » Wt, 2 lipca 2013, 19:54

bez abonamentu, tyle co karte trzeba ladowac. nie wiadomo jak dlugo bedzie bezplatnie, ale poki co dziala.
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 205
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez redek » Wt, 2 lipca 2013, 20:42

@brzozak, dowiedz się, co to jest i kto to sprzedaje, w tej cenie nie ma się nad czym zastanawiać
redek
Zasłużony dla forum
 
Posty: 128
Obrazki: 241
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 23:48
Lokalizacja: zachodniopomorskie, powiat Gryfice

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez arczje » Wt, 2 lipca 2013, 21:32

ASG EUPOS działa właśnie z ten sposób co mówisz. modem i gitara. Niby przez 3 lata ma być jeszcze darmowy, bo jest w fazie testów tudzież taka wersja Beta. Koszty samych urządzeń podłączenia sa podobne. CFX 750 z EZ pilot na ASG jest tańszy ok 300euro. Jednakże wymagany jest sygnał sieci. No i tu są schody. Mnie osobiście jakoś nie przekonuje to. Jak na polu nie mogę dzwonić czasami, bo kłopot z zasięgiem, to transmisji też nie będzie, i korekcja spada.

RTX jest bardziej "niezawodny". Tak mi się zdaje. Więc chyba jednak zdecyduje się na RTX. Aczkolwiek mocno zastanawiam się nad tym Euposem...
Ostatnio edytowano Śr, 3 lipca 2013, 22:03 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
Avatar użytkownika
arczje
Zaczynający przygodę
 
Posty: 19
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pt, 14 czerwca 2013, 22:15
Lokalizacja: szczecin

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez brzozak2 » Śr, 3 lipca 2013, 00:35

@redek sprzedaje to andrzej przeperski - 605 320 776.

@arczje oczywiscie jak zasieg ucieknie to korekcja spada, choc nie do konca ;) . po pierwsze adapter ma mozliwosc obslugi 2 kart, poza tym play zdaje sie korzysta z zasiegu wszystkich telefonii, po drugie w trimblu jest taki system co podtrzymuje korekcje nawet do 20 min. tzn 5 min bez straty dokladnosci, 10 min dokladnosc 8 cm, 20 min 10 cm - wiec spokojnie da sie pracowac przy chwilowych brakach zasiegu sieci komorkowej.
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 205
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez gonzo » Śr, 3 lipca 2013, 09:00

Ok to może laikowi napiszcie ile wydać na start? Rolka przy kierownicy +"toto"+ ?
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1020
Obrazki: 168
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez redek » Śr, 3 lipca 2013, 11:34

@gonzo- dwa lata temu CFX750+rolka+plus jakieś uchwyty zapłaciłem coś 37k brutto, możliwe, że ceny spadły od tamtej pory

ale jakbym teraz kupował, to chyba wolałbym dołożyć i kupić kierownicę EZ Pilot
Ostatnio edytowano Śr, 3 lipca 2013, 22:04 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
redek
Zasłużony dla forum
 
Posty: 128
Obrazki: 241
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 23:48
Lokalizacja: zachodniopomorskie, powiat Gryfice

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez arczje » Śr, 3 lipca 2013, 20:25

sprzęty w rolnictwie raczej nie tanieją (ok są wyjątki) ;)
ew na kursie można coś przyoszczędzić.

dzisiaj taki zestaw z EZ Pilot i CFX 750 z dokładnością w okolicach 3cm ok 12.000 euro. NETTO
a na zwykłym sygnale czyli te 20-30cm to jakieś 2-3 tyś euro taniej
Avatar użytkownika
arczje
Zaczynający przygodę
 
Posty: 19
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pt, 14 czerwca 2013, 22:15
Lokalizacja: szczecin

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez arczje » Wt, 9 lipca 2013, 16:56

Biorę na próbę ASG Eupos (ta korekcja o której brzozak2 pisał "bezpłatna") Jeżeli nie będzie działać, przejdę na RTX.

Dam znać co i jak już sprawdzę w polu :)
Avatar użytkownika
arczje
Zaczynający przygodę
 
Posty: 19
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pt, 14 czerwca 2013, 22:15
Lokalizacja: szczecin

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez redek » Cz, 11 lipca 2013, 09:33

Czekam na próby i opinie :)

@arczje, widzę, że jesteś ze Szczecina, od kogo brałeś Trimbla i teraz korekcję ?
redek
Zasłużony dla forum
 
Posty: 128
Obrazki: 241
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 23:48
Lokalizacja: zachodniopomorskie, powiat Gryfice

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez arczje » Wt, 27 sierpnia 2013, 22:50

Jestem już po pierwszych zabiegach z Trimblem i EZ pilot.

Po ogarnięcia całego sprzętu obsługa jest naprawdę prosta, i ułatwia pracę oraz skraca czas na nawrotach przy pracy z wąskim sprzętem np siewnik ( można jechać co drugą lub co trzecią ścieżkę). Jak się połączy cały system z rozsiewaczem lub opryskiwaczem to już w ogóle bajka, trzeba tylko pilnować żeby nie wjechać w drzewo na końcu pola lub nie wjechać na pole sąsiada ;) Zawracamy ciągnik i tyle :).

Co do korekcji miałem na ASG Eupos czyli darmowej korekcji, teraz mam na chwile na RTX czyli płatnej korekcji, uważam że na ASG eupos chyba się lepiej pracuje, szybciej się osiąga wymaganą dokładność i jest lepiej utrzymywana dokładność. To po pierwszych dniach pracy z tym cackiem.

Co do dokładności samego prowadzenia, to nie jest to jednak super idealnie tak jak mi się wydawało na początku. Ale może to jest kwestia jakichś ustawień lub coś w ten deseń, terminy goniły więc nie było za bardzo czasu żeby się bawić aż tak.

Generalnie polecam.
Ostatnio edytowano N, 8 września 2013, 22:15 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia, literówka
Avatar użytkownika
arczje
Zaczynający przygodę
 
Posty: 19
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pt, 14 czerwca 2013, 22:15
Lokalizacja: szczecin

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez bobek » Śr, 28 sierpnia 2013, 07:16

To jaką dokładność osiągasz?
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 672
Obrazki: 181
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 19:25
Lokalizacja: żeremie

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez brzozak2 » Śr, 28 sierpnia 2013, 07:33

@arczje prowadzenie praktycznie do kazdego zabiegu musi byc osobno ustawione. gdy sie zmienia predkosc pracy musisz zmieniac max kat obroty, przynajmniej w rolce tak jest. czym wolniej tym wiekszy kat.
do tego agresywnosc na linii i da sie zrobic strzalke :D .
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 205
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez arczje » Cz, 29 sierpnia 2013, 23:04

@bobek dokładność z tego co mogłem zauważyć na omijakach które sie porobiły może być w granicach 10cm, ale to na górkach. na równym lepiej to wygląda. Zobaczymy po wschodach.

@ brzozak2 bede musiał bardziej sumiennie podejść do ustawień maszyn, bo długości maszyn i punkty styku z podłożem podawałem tak z grubsza...
Avatar użytkownika
arczje
Zaczynający przygodę
 
Posty: 19
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pt, 14 czerwca 2013, 22:15
Lokalizacja: szczecin

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez brzozak2 » Pt, 30 sierpnia 2013, 05:50

na gorkach to moze miec znaczenie.
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 205
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez pazdzioch256 » Cz, 5 grudnia 2013, 13:05

brzozak2 napisał(a):mialem demko. bede uzywal sygnal z karty SIM.

EDIT

zarowno do rtx jak i SIM musisz wykupic kod rtk, tez cos 1700 jurkow netto.


Trimble sprzedaje rtx na 2 sposoby
I
odbiornik musi być odblokowany do omnistar hp/xp
sygnał korekcyjny pobierany przez antenę z rosyjskiego GLONASu bez modemu ok 1600 euro/rok
II
odbiornik rozkodowany do RTK oraz modem do karty sim
korekcja pobierana jako dane pakietowe, ale wiadomo jak u nas z zasięgiem ...
abonament ok 1200 euro/rok

ASG Eupos to system wykorzystujący stacje referencyjne wykorzystywane przez geodetów, sygnał jest darmowy, odbiornik musi być odblokowany do RTK i dodatkowy modem DCM 300
pazdzioch256
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz, 5 grudnia 2013, 12:46
Lokalizacja: iława

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez redek » Pt, 25 kwietnia 2014, 21:32

Dla odświeżenia tematu pokażę, jaka ofertę dostałem na pytanie o możliwości zwiększenia dokładności w Trimble CFX :

Przy

podstawowej korekcji EGNOS może Pan wykupić sygnał Range Point , który ma dokładność między przejazdową lepszą niż 15 cm a dokładność rok do roku lepsza niż 50cm.System korzysta z korekcji satelitarnej obejmując systemy GPS i Glonass (na okres abonamentu ma Pan odblokowany odbiór satelit z systemu Glonass. Koszt na 1 rok to 250 Euro netto. Można wykonywać automatyczne prowadzenie kombajnu zbożowego (przetestowałem to na swoim kombajnie),
Przy odblokowaniu CFX-750 do wersji OmniStar można wykupić abonament (koszt 1825 Euro netto):

sygnał XP - dokładność 8 -12 cm - można robić nim siewy zbóż i inne - cena na 1 miesiąc - 285,00 Euro netto
sygnał HP+ - dokładność 6-10 cm - jeszcze bardziej dokładny sygnał - cena na 1 m-c - 395 Euro,
Przy zakupionym kodzie (jednorazowao) GLONASS sygnał G2 - dokładność 8 -12 cm - korekcja do satelit systemów GLONASS i GPS - cena - 395 Euro netto
korekcja Center Point RTX - przez satelitę - korekcja do GPS i Glonass - bez odblokowania Glonass - abonament 1 rok - 1450 Euro - dokładność - 4 cm przejazd i rok do roku.
korekcja Center Point RTX - przez modem - korekcja do GPS i Glonass - bez odblokowania Glonass - abonament 1 rok - 1050 Euro - dokładność - 4 cm przejazd i rok do roku. Cena modemu poniżej (modem tylko Trimble)

przy odblokowaniu z OmniStar do RTK - (koszt 1825 Euro netto) -

możliwość korzystania z dokładności 2,5 cm przez stację bazową RTK (potrzebne radio do odbioru korekcji i stacja bazowa RTK),
możliwość korzystania z korekcji ASG-EUPOS - 2,5 cm - darmowa - potrzebny modem (Trimble DCM-300 - cena około 1000 Euro, lub modem innego producenta - 700,00 Euro)
redek
Zasłużony dla forum
 
Posty: 128
Obrazki: 241
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 23:48
Lokalizacja: zachodniopomorskie, powiat Gryfice

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez kufcio » Cz, 22 grudnia 2016, 19:48

Wstępnie zamówiłem system składający sie z CFX-750 +RTK , w tym modem i żyroskop oraz EZpilot. Zestaw ten będzie zamontowany w nowym TUCANO 440. Nie przekonała mnie oferta Claas.
po 1. drożej o ok 17.000zł (wprowadzenie kodu w celu odblokowania RTK i modem GSM)
po 2. Jak sie znudzi będzie ciężko sprzedać tą zabawkę.

Dlaczego Elektryczne sterowanie a nie elektrohydraulika? ponieważ po żniwach zabiorę to do ciągnika DEUTZ FAHR i tam przez pozostałą część roku będę się tym bawił (ciagnik nie ma elektrohydrauliki).

Obecnie cena w/w zestawu 9500EURO. W Claas 40.000zł ale bez RTK.

Jedyne czego żałuje to że CFX nie komunikuje sie po ISOBUSie - czyli jak kiedyś kupie opryskiwacz czy rozsiewacz czy może inny duży ciągnik z tym protokołem to już tego nie wykorzystam. Kolejny model to TMX który kosztuje kolejne 18tys więcej :)

Obecnie każde inne płatne sygnały po za RTK nie maja sensu .. na zewnętrznej antenie GSM praktycznie w całym kraju jest zasięg (PLAY który przełącza się miedzy sieciami). Cena RTK to od 1230zł/rok (vrsnet) do 1500zł/rok brutto ASGenpos

Bawił sie ktoś takim zestawem? jak to sie sprawdza na pochyłościach? el. kierownica daje rade? Claas zarzuca Trimble ze żyroskop który dostarcza do zestawów EZ pilot to jakaś zabawka, że nie ma o czym mówić. Gubi sie jak młody na pochyłym, kierownica wariuje itd...?
kufcio
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 27 listopada 2016, 18:30
Lokalizacja: zachpom

Re: CentrPoint RTX od Trilmble

Postprzez przemal_1989 » Wt, 24 stycznia 2017, 11:21

CZy może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób można połączyć Trimble CFX 750 z korekcja rtx z karty sim ?? Ponieważ nie mam pojęcia w jaki sposób można to zrobić a nie ukrywam że noszę się z zamiarem kupna Trimple 750 przed siewami. Pozdrawiam
przemal_1989
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn, 16 lipca 2012, 12:54
Numer GG: 8717144


Powrót do Rolnictwo precyzyjne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości