Strona 1 z 2

Bydło opasowe

PostNapisane: N, 10 czerwca 2012, 11:28
przez zuras
Witam. Mam pytanie do hodowców bydła mięsnego. Jak, ile i czym żywicie byki w wieku od 100kg wzwyż? Wchodze w hodowle bydła mięsnego i chciałbym zaczerpnąć troche porady fachowców ;)

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 20 czerwca 2012, 08:19
przez marek.j
Opasam najlepiej kiszonka z kukurydzy. Ja nie mam możliwości upilnowania przed dzikami więc latem koniczyna, lucerna + śruta zbożowa a zimą sianokiszonka ze śrutą ewentualnie buraki półcukrowe.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 22 czerwca 2012, 17:00
przez blackdevil
Marek dajesz opasom zieloną koniczyne i lucerne czy czekasz aż przeschnie?

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 22 czerwca 2012, 22:13
przez stojar
Kolego koniczyna i lucerna to tylko zielone ewentualnie kiszonka po wysuszeniu pozostaną tylko same badyle

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: So, 23 czerwca 2012, 08:07
przez blackdevil
No zauważyłem że gdy dawałem bykom zielonki właśnie cześć zielonki "przelatywała" tylko przez byki a dodam że dawałem umiarkowane dawki więc u mnie daje tylko kukurydze siano śruta sojowa i granulki.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Wt, 26 czerwca 2012, 09:17
przez marek.j
Ja przez lato daje świeżą koszoną koniczynę ale nie do woli tylko na "zakładkę" daje siano właśnie po to żeby się z nich nie lało. Oprócz tego robię kiszonki z tego. Siano z lucerny/koniczyny to zostają same łodygi bo reszta się pokruszy.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 25 lipca 2012, 22:02
przez statek
U mnie idzie kiszonka z qq. Jakieś 70% i 30% trawy. Do tego trochę rzepaku i zboża

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Wt, 31 lipca 2012, 17:56
przez pawel675
Dzień dobry !
Sadzę ziemniaki o na obszarze 7ha . W tym roku jaka jest cena to nie trzeba nikomu mówić ... Dlatego zrodził się pomysł aby zakupić tak zwana "burocorkę " i tnąć a raczej ciąć nią ziemniaki które później miało by zjeść bydło mięsne . I właśnie tutaj rodzi się pytanie ile ziemniaków dziennie mogę dać na byka dajmy na to 500kg ? Od jakiego wieku mogę podawać opasom ziemniaki ? i najważniejsze , czy dając bykom ziemniaki mogę ograniczyć im zboża ?

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Cz, 25 października 2012, 16:17
przez maks95
Ja swego czasu dawałem młóto browarne ale jeśli nie ma się w pobliżu browaru to wynajęcie transportu okazuje się nieopłacalne ;)

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: N, 4 listopada 2012, 21:50
przez Zvrek
Panowie stosujecie może sianokiszonkę w żywieniu opasów? możecie przedstawić jakieś plusy, minusy stosowania sianokiszonki?

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pn, 5 listopada 2012, 17:38
przez nhcr
Sianokiszonka to jedna z podstawowych pasz,której główną zaletą jest białko zawarte w niej. Karmiąc opasy kiszonką z kuku i sianokiszonka masz pasze uzupełniające się, dzięki czemu opasy lepiej rosną.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pn, 19 listopada 2012, 21:27
przez bobek
Spotkał się ktoś z żywieniem opasów jedynie kiszonym ziarnem kukurydzy oraz sianokiszonką?

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pn, 26 listopada 2012, 10:16
przez marek.j
Można. Pytanie podstawowe to koszty. Sianokiszonka to pasza dobra ale droga. Kiszone ziarno pewnie troche tańsze. Ja cały czas myślę nad obniżeniem kosztów. Obecnie żywię sianokiszonką, śrutą i burakami pastewnymi oraz kiszonką z słonecznika i sorgo. Myślę czy w przyszłym roku nie wypasać byków oraz dokarmiać śrutą zbożową. Pierwszy rok zrobiłem kiszonkę w pryzmie ze słonecznika i jestem zaskoczony pozytywnie kosztami w porównaniu do sianokiszonki z traw w balotach. Na razie cały czas liczę czy przyrosty jak najwyższe na drogiej paszy czy może troche mniejsze ale na dużo tańszej paszy...

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Wt, 27 listopada 2012, 16:31
przez kb4512
Co myslicie nad karmieniem kukurydzą i śrutą oraz słomą do woli ? Zgadzam się że sianokiszonka w balotach jest paszą drogą, co innego wypas bydła.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Cz, 29 listopada 2012, 20:35
przez damian40000
my tak karmimy byki bo sianokiszonki zawsze brakuje i dostają ją krowy mleczne jedynie jak jest jakaś mokra bo nie dało się jej zebrać to czasem dostają po trochu.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 30 listopada 2012, 16:10
przez kb4512
I jak rosną byki na takiej paszy ? Jakie mają przyrosty?

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Wt, 4 grudnia 2012, 11:47
przez damian40000
zależnie od sztuki 650-850kg w 24 miesiące z tym że typowo mięsnych nie mamy tylko to co urodzi się od krów mlecznych. Teraz dużo kryjemy montbeliardami i byki są naprawdę przyzwoite jak na mleczne.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Wt, 4 grudnia 2012, 18:35
przez rolstudent
żywiąc kukurydza i śruta zbożową masz za mało białka, rewelacyjnych przyrostów to nie będzie, jeszcze jak zabraknie słomy to mogą się potocznie mówiąc zaklejać, choć minimalna ilość trawy wskazana

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Wt, 4 grudnia 2012, 21:55
przez kb4512
trawa będzie, szczególnie z jakichś wysokobiałkowych mieszanek :) ale jest to pasza droga stosunkowo ;) sztuka polega na tym by znależć optimium między kosztami a jakością a co za tym idzie wydajnością ;)

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Wt, 4 grudnia 2012, 22:11
przez bobek
Najlepsza wydajność to kiszonka z kukurydzy i do tego treściwa wysokobiałkowa. Najtaniej pastwisko. ;)

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 5 grudnia 2012, 00:21
przez DuzyGrzegorz
Jeszcze gorąca wiadomość!!! Komisja Europejska uzyskała prawo o które występowała do przyjęcie rozporządzenia, które zezwoli na stosowanie na terenie UE kwasu mlekowego przy pozyskiwaniu tusz wołowych. Kwas mlekowy jest stosowany na szeroką skalę przy obróbce mięsa wołowego na terenie USA i wielu innych krajów. Dotychczas nie wolno było importować mięsa tak obrabianego na teren UE. Nowe przepisy pozwolą na swobodny import tak obrabianego mięsa na teren UE. Ceny bydła opasowego pewnie zlecą na łeb.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 5 grudnia 2012, 09:07
przez bobek
Może ktoś wyjaśnić o co dokładnie chodzi z tym kwasem mlekowym i wołowiną?

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 5 grudnia 2012, 09:57
przez DuzyGrzegorz
Chodzi o Rozporządzenie Rady dotyczące stosowania kwasu mlekowego do zmniejszania powierzchniowego zanieczyszczenia mikrobiologicznego tusz wołowych COM(2012)578. Na jego podstawie będzie można stosować kwas mlekowy do zmniejszania powierzchniowego zanieczyszczenia mikrobiologicznego tusz wołowych na poziomie rzeźni. W załączniku określono szczegółowe warunki stosowania kwasu mlekowego. Obecnie obowiązujące zasady odnoszące się do zmniejszania zanieczyszczenia mikrobiologicznego określa rozporządzenie (WE) nr 853/2004 ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. Rozporządzenie to przewiduje, że do usuwania powierzchniowych zanieczyszczeń z produktów pochodzenia zwierzęcego przedsiębiorstwa sektora spożywczego nie mogą stosować żadnych substancji poza wodą, chyba że stosowanie danej substancji zostało zatwierdzone zgodnie z tym rozporządzeniem. Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 zostało wprowadzone aby ograniczyć import taniej wołowiny z Ameryki i Azji bo tylko tak przygotowana wołowina wytrzymuje transport. W 2010 r. do KE wpłynął wniosek o dopuszczenie do stosowania kwasu mlekowego do oczyszczania tusz wołowych (tak naprawdę chodzi o umożliwienie długotrwałego transportu). Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przygotował opinię naukową w tej sprawie i stwierdził w niej, że użycie kwasu mlekowego do oczyszczenia mięsa nie powoduje żadnego zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. W związku z pozytywną opinią EFSA KE przygotowała projekt rozporządzenia umożliwiającego stosowanie kwasu mlekowego, a teraz KE może to rozporządzenie ogłosić. A więc lobby handlowe górą panowie rolnicy! Na imporcie można więcej zarobić niż na produkcji, dokładnie tak jak w przypadku cukru.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 5 grudnia 2012, 15:51
przez kb4512
Może nie będzie tak źle ;) Dziś w agrobiznesie mówili że w Argentynie spada pogłowie bydła i na chwilę obecną jest najniższe od 10 lat :) podobnie na zachodzie europy, także jest szansa dla nas :D

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 5 grudnia 2012, 16:41
przez bobek
Niekoniecznie, ponieważ inne kraje takie jak Brazylia, czy kontynenty Azja i Afryka zwiększają obsadę. ;)

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 5 grudnia 2012, 17:02
przez DuzyGrzegorz
Dokładnie kolego. W Afryce ziemie rolną masowo wykupują Hindusi i zakładają między innymi duże hodowle bydła mięsnego. Zresztą to ich "sprężyna" w tym rozporządzeniu.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 5 grudnia 2012, 18:10
przez kb4512
Czyli nie warto zaczynać przygody z bydłem mięsnym ani rozwijać produkcji w kraju? Ja wolę patrzeć optymistycznie w przyszłość niż zakładać z góry że będzie źle ;)

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 5 grudnia 2012, 18:30
przez DuzyGrzegorz
W żadnym dziale nie będzie kolorowo. Nie mam zamiaru odstraszać, a podaję informację dla pełnego obrazu i realistycznego podejmowania decyzji. Pewnie większy wpływ będzie na cenę mięsa gorszej jakości niż tego wysokiej jakości. Jeżeli skonfrontujemy to z wypowiedzią komisarza Peter'a Mandelson'a, że "Unia Europejska musi iść na ustępstwa wobec innych krajów w ramach negocjacji WTO ponieważ UE w sumie więcej zyska na eksporcie towarów przemysłowych i usług (obecnie 85% eksportu), niż straci na słabszej ochronie rolnictwa", to mamy pełen obraz.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 5 grudnia 2012, 18:45
przez kb4512
W rolnictwie ogólnie nie jest kolorowo i lekko. Niestety ale taka jest prawda i trzeba sobie jakoś radzić, ja zamierzam iść w kierunku bydła mięsnego i właśnie w jakości widzę szansę dla siebie.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 5 grudnia 2012, 20:56
przez marek.j
Ja widzę szansę w obniżaniu kosztów gdzie tylko to możliwe.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Śr, 5 grudnia 2012, 22:27
przez kb4512
Trzeba produkować jak najtaniej a zarazem jak najlepszej jakości choć to trudne do pogodzenia.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Cz, 6 grudnia 2012, 06:09
przez DuzyGrzegorz
zaprzestanie produkcji i pójście pod budkę z piwem to nie jest rozwiązanie. Całkowicie zgadzam się z przedmówcami. A co sądzicie o budowie biogazowni i przerabianiu wysłodków na biogaz? Moim zdaniem to też może być zagrożeniem w produkcji bydła nie tylko opasowego. Może spowodować wzrost cen pasz.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Cz, 6 grudnia 2012, 10:14
przez bobek
To nie temat tego dotyczący. :)

Tu można się wypowiedzieć: http://fpr.com.pl/viewtopic.php?f=147&t=602

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Cz, 6 grudnia 2012, 11:21
przez damian40000
też uważam że trzeba ograniczać koszty w opasie bydła. Krowom mlecznym dokupuje białko żeby zbilansować dawkę. A opasy mają kiszonki z qq i słomy jęczmiennej ile chcą do tego trochę śruty że swojego zboża. Dokupowanie czegokolwiek nie ma ekonomicznego uzasadnienia moim zdaniem.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Cz, 6 grudnia 2012, 15:11
przez kb4512
Koszty trzeba ograniczać ale rozsądnie tak by nie tracić przez pozorne oszczędności. Jak coś robić to profesjonalnie a już na pewno najlepiej jak to możliwe. ;)

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Cz, 21 listopada 2013, 16:07
przez Felusonidasso
Jakie są wasze doświadczenia z paszami przemysłowymi typu wysłodki buraczane suche/mokre, młóto browarniane?

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Cz, 21 listopada 2013, 21:35
przez pioter
Wysłodki buraczane mokre o zawartości SM 22-24% jak najbardziej ok, lepiej kupić 2 Tiry wysłotek, jak uprawić QQ na 6 klasie.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 22 listopada 2013, 04:22
przez rolstudent
jak dla opasa się zbilansuje dobrze dawkę to widać jak przybiera na wadze, kiszonka z kuku i lucerny to chyba najlepsza droga, ale jak ktoś chce mówić o jakości mięsa to tylko trawa mu zostaje,

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 22 listopada 2013, 08:51
przez Felusonidasso
@pioter mój dostawca krzyknął 300 zł za balocik wysłodek o wadze 1200 kg :lol: niestety cukrowni nigdzie w okolicy nie ma i ciężko dostać je luzem w rozsądnej cenie. Zostają więc suche, które można dostać po 850-900 zł/tona, zależnie od ilości.
Młóto jest niby dobrą paszą białkową, ale teraz mało piwka browary robią to i cena za tonę oscyluje w granicach 150 zł + transport i jeszcze czekać trzeba. Przy takiej cenie moim zdaniem się to nie opłaca, bynajmniej w moim przypadku.
I teraz pytanie- sporo osób stosuje w okolicy wysłodki suche, ale każdy ma inny sposób na ich podawanie. Jedni na sucho prosto z worka, inni śrutują, jeszcze inni moczą i podają mokre. Jaki sposób Waszym zdaniem jest najlepszy?

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 22 listopada 2013, 09:46
przez silva
Pytanie jak to zesrutowac? Chyba ze nie chodzi o peletowane.
U mnie mieszamy z pasza w mieszalniku do 25% i idzie ako pasza tresciwa. Musza aby wiecej wody pic. Moczyc sie nie bardzo oplaca.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 22 listopada 2013, 09:53
przez gonzo
Wysłodki droższe od złota :D , może to i dobra pasza na zapchanie tyłka ale cukrownie tak już dopracowały technologię że wiele mocy to w nich nie zostaje. Mowa o mokrych, w suchych jest melasa, śruta poekstrakcyjna rzepakowa i to je wzbogaca. W mojej okolicy jest np duża różnica w jakości wysłodek mokrych między Glinojeckiem a Chełmżą na korzyść Glinojecka. Jeżeli wydzielasz i bydło uwiązane to prosto z worka bo po co sobie roboty dokładać jeżeli bezuwięziowe utrzymanie to sztuki łakome i waleczne mogą sobie zaszkodzić i wtedy lepiej jak byłyby składową TMR czy treściwej ale też bym nie śrutował. Oczywiście przyjmuję że mają swobodny i nieograniczony dostęp do wody.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 22 listopada 2013, 10:07
przez Felusonidasso
silva napisał(a):Pytanie jak to zesrutowac? Chyba ze nie chodzi o peletowane.


To są takie granule o długości +/- 1 cm. W całej wiosce słychać jak to przez bąka przechodzi :lol:

@gonzo, o śrucie rzepakowej to nie wiedziałem, że tam jest. Dużo tego tam? Bo melasy jest o ile dobrze pamiętam 8 %.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 22 listopada 2013, 13:04
przez gonzo
Zależy od cukrowni w jednych jest sama melasa a w innych "różności"

http://www.co-products.pl/index.php?strona=228 tu np. trzcina cukrowa :shock:

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 22 listopada 2013, 13:12
przez rolstudent
szkoda ze to takie drogie, trzcina cukrowa jest oki. u nas sie moczyło wysłodki duze wsypywałem na noc do paszowozu i dolewałem wody,

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 22 listopada 2013, 20:38
przez pioter
@gonzo skąd masz takie informacje odnośnie wysłotek mokrych, robiłeś analizę paszy???

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 22 listopada 2013, 20:51
przez gonzo
Jest to nieprecyzyjna informacja organoleptyczna kiedyś byliśmy dostawcami Chełmży potem przerzucili nas na Glinojeck dużo dużej dobrze się przechowują wysłodki z Glinojecka, ubiegłej jesieni część okolicy została wydzierżawiona Chełmży i narzekali na wysłodki jak my kilka lat temu. Analizy brak więc opinia subiektywna, być może się zapędziłem.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 29 listopada 2013, 13:09
przez pioter
W tym tyg. był żywieniowiec poprać próby kiszonek do badania, pytałem go o wysłodki to nie badań nie robią, bo za każdym razem wychodziło książkowo, pasza bardzo stabilna.
Krótko i na temat.
http://www.liz.pl/pliki/wyslodki.pdf
http://www.liz.pl/pliki/wyslodki_prasowane.pdf

I ogólnie o burakach w zakładce Tematy.
http://www.liz.pl/index.php/content/1595/

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pt, 29 listopada 2013, 16:58
przez Pawel20
Zamieść tu wyniki tych kiszonek.

Re: Bydło opasowe

PostNapisane: Pn, 2 grudnia 2013, 23:13
przez maciek031993
Witam czy żywi ktoś z was może opasy tak bardziej ekstensywnie kiszonkami z żyta lub liści buraczanych czy też ewentualnie kukurydzą po J ozimym ktorą praktycznie nie ma kolby?;)

POMÓŻCIE

PostNapisane: Pn, 30 grudnia 2013, 14:39
przez Andrzej1234
Zacząłem hodowlę bydła mięsnego i nie wiem co jest lepsze dla opasów wysłodki czy młóto. Jak myślicie i podajcie dlaczego.