Ogłoszenie

Problem z wyświetlaniem zdjęć jest diagnozowany, poszukujemy rozwiązania, musicie jakoś wytrwać.



Rotor w kombajnach w Case

Rotor w kombajnach w Case

Postprzez LukaszC5 » Pn, 15 września 2014, 13:48

Witam
Jak według was sprawdza się rotor w kombajnach Case?
Słyszałem że do koszenia kukurydzy na ziarno nie ma nic lepszego ale w rzepaku i zwykłych zbożach jest kłopot z uszkadzaniem ziarna i słabym czyszczeniem oraz gubieniem go.
LukaszC5
Zaczynający przygodę
 
Posty: 36
Dołączył(a): Pt, 16 sierpnia 2013, 21:41
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Rotor w kombajnach w Case

Postprzez deer » Wt, 16 września 2014, 19:32

Kombajn klawiszowy w stosunku do rotora to śrutownik ;). W rotorach prawie nie występują uszkodzenia, niezależnie od rodzaju nasion. Rotor wyciera nasiona, a klawiszowy młóci.
Czyści tak jak się umie ustawić sita, tu nie ma żadnej różnicy pomiędzy rotorem a klawiszowym.
Z gubieniem, jest tak jak z jakością czyszczenia - młóci i czyści nie kombajn a kombajnista ;).
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."

Kupię żuka PickUp-a
Avatar użytkownika
deer
Zasłużony dla forum
 
Posty: 90
Obrazki: 145
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:56

Re: Rotor w kombajnach w Case

Postprzez LukaszC5 » Pt, 19 września 2014, 21:10

A jak jest z trwałością i kosztem napraw w porównaniu do klawiszowego systemu ?
LukaszC5
Zaczynający przygodę
 
Posty: 36
Dołączył(a): Pt, 16 sierpnia 2013, 21:41
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Rotor w kombajnach w Case

Postprzez adikpl » N, 21 września 2014, 15:22

Te rotory w Case to się wywodzą od MDW (fortschritt)?
Avatar użytkownika
adikpl
Zaczynający przygodę
 
Posty: 35
Obrazki: 12
Dołączył(a): Cz, 6 września 2012, 18:09
Lokalizacja: BLM

Re: Rotor w kombajnach w Case

Postprzez gonzo » Pn, 22 września 2014, 22:22

Rotorowy system omłotu wywodzi się z USA, tzn. możliwe że nie tylko tam był testowany ale tam stosowano go od dawna na dużą skalę. Case IH był prekursorem tego typu omłotu i separacji, zaczął produkcję kombajnów rotorowych bodajże w 1960 roku :think: . Rotor w Case nie tylko młóci ale i separuje ziarno. Fabrykę w "NRD" Case IH kupiło, zanim zostało połączone z NH z czego to powstało CNH. Z fabryki MDW wywodzi się inny bardzo ciekawy ale nie dopracowany niestety do końca kombajn. http://www.konedata.net/MDW_Arcus.htm
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1023
Obrazki: 168
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Rotor w kombajnach w Case

Postprzez Dziedzio92 » Pn, 5 stycznia 2015, 01:33

ObrazekCase Arcus jest nietypowym kombajnem. jednak mysle ze zrobil by furrore gdyby byl puszczony w produkcje masową. Tak zostal tylko kombajnem ktorego europie jest kilka egzemplazy.

Kombajny rotorowe sa proste w obsludze podobnie mało awaryjne. Moj 1680 ma 6441 mtg na dzien dzisiejszy przez okres uzytkowania od 2008r do dzis wydane na niego zostalo 25tys max. rocznie kosze nim od 150 do 300 ha
Obrazek
Avatar użytkownika
Dziedzio92
Zaczynający przygodę
 
Posty: 28
Obrazki: 1042
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 13:18
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Numer GG: 7677767

Re: Rotor w kombajnach w Case

Postprzez brzozak2 » Pn, 5 stycznia 2015, 02:27

Jestem świadomy wielu zalet kombajnów rotorowych, ale nie zgodzę się z tym, że są łatwiejsze w obsłudze niż klawisz. Gdyby tak było to nie powstał by mit, typu: rotorem rzepaku nie wymłócisz, rotor tylko do qq, itp.
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 206
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: Rotor w kombajnach w Case

Postprzez bobytempelton » Pn, 5 stycznia 2015, 11:33

Brzozak jak ktoś nie umie ustawić kombajnu to i zwykłą młocarnie w rzepaku zabije... nie pisząc ile nagubi niedomłóci i jaki syf w zbiorniku będzie... Dorzepaku klepiska w dół na max i sie nie zabije...
bobytempelton
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 100
Obrazki: 56
Dołączył(a): Pt, 6 grudnia 2013, 18:52
Lokalizacja: Swiętokrzyskie Opatów
Numer GG: 33860696

Re: Rotor w kombajnach w Case

Postprzez Dziedzio92 » Pn, 5 stycznia 2015, 12:07

Rzepak sie da kosić. Taka zielonke jak ja kosilem to nikt by sie nie odważył.
Jak się dobrze ustawi na sitach rzepak można uzyskać taki czysty jak po puszczeniu na czyszczalnie a straty ziarna na niskim poziomie zostaną. Klepiska ustawiam wg zaleceń fabrycznych.

@brzozak zapraszam do mnie. Mogę pokazac wszystko w tym kombajnie. Amerykanie lubią prostotę po tej maszynie to widac
Obrazek
Avatar użytkownika
Dziedzio92
Zaczynający przygodę
 
Posty: 28
Obrazki: 1042
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 13:18
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Numer GG: 7677767

Re: Rotor w kombajnach w Case

Postprzez brzozak2 » Pn, 5 stycznia 2015, 13:28

Tak już wsiadam w Pendolino i lecę do Ciebie oglądać kombajn. Nie chodzi o to, że nie wierze w to, że da się ustawić kombajn, tylko o to, że nie jest to takie proste.
Operatorzy, którzy przesiadali się z klawiszy, mieli duże problemy z ustawieniem rotora.
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 206
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: Rotor w kombajnach w Case

Postprzez Dziedzio92 » Pn, 5 stycznia 2015, 17:55

Tzn. w czym widzisz trudnosc. Klepisko , sito gorne i dolne. Kolegi ojciec kosil tylko na klawiszowycha przesiadl sie w tamtym roku z TC na 6130. Pytalem sie jak nowy kombajn i nie mowil ze jest jakos za specjalnie skomplikowany podobnie ustawia sie jak klawisza ale wydajnosc owiele wieksza.
Kupisz case to z bratem przyjade nawet w srodku zniw zeby pomoc ustawic jak bys mial problem
Obrazek
Avatar użytkownika
Dziedzio92
Zaczynający przygodę
 
Posty: 28
Obrazki: 1042
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 13:18
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Numer GG: 7677767

Re: Rotor w kombajnach w Case

Postprzez Alfl » N, 20 września 2015, 14:40

Witam, skoro jesteście takimi fachowcami to może pomożecie mi ustawić mojego case 1660. Kombajn posiadam od roku ale w tym roku poraz pierwszy mlóciłem nim pszenice i wydawało mi sie ze gubił sporaducznie ziarka podczas omłotu. Po czasie patrząc na rżysko widac sciezki wschodzacej pszenicy (jak jechal kombajn) Przedstawiam moje ustawienie kombajnu podczas żniw , prosze o korekte:
Pszenica :
rotor obroty 800 wiatry 750
sito gorne otworzone na wysokosc ziarna
sita dolne otworzone na grubość ziarna
KUKURYDZA
rotor 300 wiatry 700
sita gorne kukurydziane
sito dolne zbozowe poniewaz jak go nie bylo to brudno mlocił
pozdrawiam i czekam na rady
Alfl
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 20 września 2015, 12:19
Lokalizacja: Kujawsko pomorskie

Re: Rotor w kombajnach w Case

Postprzez Dziedzio92 » N, 25 października 2015, 19:35

Tak teoretycznie to nic nie pomogę. Trzeba być w maszynie, zobaczyć aktualne warunki polowe żeby moc ustawić na igle. Bierz pod uwagę że 1660 tez się różnił od 1680. A nawet 1680 pomimo budowy takiej samej ma mniejsze osiągi i tez inaczej się ustawia od 2388 które jest jedynie bardziej napakowane elektronika i ma większą moc silnika.
Obrazek
Avatar użytkownika
Dziedzio92
Zaczynający przygodę
 
Posty: 28
Obrazki: 1042
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 13:18
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Numer GG: 7677767


Powrót do Case

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości