Witam!!!
Zamierzam nabyć niedługo (na początku listopada) warchlaki z Danii. Pytanie jaki status wybrać. Obdzwoniłem różnych dostawców i co jeden to inaczej gada. Budynek, do którego mają trafić, to była stodoła którą przerobiliśmy i od 15 lipca tuczą tam się polskie warchlaki. Ale że w okolicy, kto Duńczyka spróbował, nie chce już innego (przyrostu, małe zużycie paszy, dobre wybicie, etc.), cena jest co raz to niższa więc i ja chcę spróbować i ten jeden rzut bynajmniej upaść duńskich. O ile w krowach z Danii mam bogate doświadczenie, o tyle na świniach stamtąd się nie znam. Ja byłem napalony na ten najlepszy status, SPF Blau, ale każdy, którego obdzwoniłem mówił mi, że jak tam były w tym budynku świnie to już czystego się nie opłaca. Zazwyczaj zalecali SPF Blau+Myco, jeden mówił, że PRRS wystarczy, ale mój weterynarz mówi, że jak to przyjedzie to on już u mnie nie leczy, jeszcze inny mówił, żeby do tych statusów za bardzo uwagi nie przykładać. A co na to wy, praktycy, co byście zalecali??? Może pierniczyć statusy, wziąć towarówkę???
Jak już byście coś polecali to też moglibyście jakiegoś dobrego dostawcę zapodać Potrzebuje tego nie wiele, 140 sztuk, ale na tyle budynek pozwala, a ma być CPP.
Dzięki za każde spostrzeżenie.
JW