Bydło mięsne

Czyli rasy bydła

Bydło mięsne

Postprzez sydney » Śr, 13 czerwca 2012, 13:43

Tak jak w temacie, wszystko na temat bydła mięsnego.
sydney
 

Re: Bydło mięsne

Postprzez RobertN » Śr, 13 czerwca 2012, 14:38

Może wypowie się ktoś na temat szczepień swieżo zakupionych cieląt, chciałbym wejść w opas bydła, więc na pewno wiedza na ten temat się przyda :)
Ostatnio edytowano Pn, 10 września 2012, 21:52 przez gonzo, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Błędy
RobertN
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt, 12 czerwca 2012, 16:55

Re: Bydło mięsne

Postprzez gonzo » Pn, 10 września 2012, 21:55

Przyłączam się do tematu, co polecacie, tzn. jaką rasę. Zamierzam niedługo zdecydować i proszę o porady. Jeden z kolegów na forum ma simentala mięsnego, ja myślę jeszcze o Limousine i trochę Hereford. Cykle zamknięty, chów intensywny, bezuwięziowy.
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1089
Obrazki: 249
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Bydło mięsne

Postprzez marek.j » Wt, 11 września 2012, 07:36

Do bardzo intensywnego opasu to oczywiście rasa duża: charolaise, blonde aquitane ewentualnie simental lub typowo towarowe krzyżowanie rasą bbb, na upartego nadałby się limousine. Hereforda sobie daruj w systemie intensywnym.
Avatar użytkownika
marek.j
Zaczynający przygodę
 
Posty: 44
Obrazki: 4
Dołączył(a): Śr, 20 czerwca 2012, 08:02
Lokalizacja: Trzciel

Re: Bydło mięsne

Postprzez bobek » Wt, 11 września 2012, 09:05

@gonzo mamki tylko wtedy, gdy masz tanią paszę, czyli zazwyczaj pastwisko. :) Znajomi mają Herefordy mamki i wypasają je, na noc bydło wraca pod dach. Poza sezonem pastwiskowym sianokiszonka i siano jedynie. Teren niski, podmokły, niedrenowany, duży udział torfu i piasku.

@marek.j bbb to wymagająca rasa, no i porody to głównie cesarka, także są to zwierzęta bardzo wymagające.

Limousuine bardzo łatwe porody, wysoka żywotność cieląt, bardzo dobra płodność.

Blond d’Aquitane łatwe porody, bardzo intensywne żywienie, długi tułów i niewielka głowa.

Simental, Charolise wymagają intensywnego żywienia, cielą jest z umiarkowaną trudnością, bardzo duży kaliber.

Także na matki pierwsze dwie, na ojców pozostałe.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 699
Obrazki: 244
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Bydło mięsne

Postprzez marek.j » Wt, 11 września 2012, 09:27

bbb chodzi mi o jednorazową krzyżówkę bo przy intensywnym żywieniu to typowy brojler. Limousine na mamki jest przeciętne, selekcja na umięśnienie spowodowała spadek mlecznosci i jest z tym w czystorasowych stadach problem. A tak poza tym to co napisałeś na poczatku czyli mamki jedynie jak sie ma pastwisko. Jak tylko obora to lepiej kupić cieląt i koniec. A z kupnych cieląt to najłatwiej o simy.
Avatar użytkownika
marek.j
Zaczynający przygodę
 
Posty: 44
Obrazki: 4
Dołączył(a): Śr, 20 czerwca 2012, 08:02
Lokalizacja: Trzciel

Re: Bydło mięsne

Postprzez limousine » Wt, 11 września 2012, 13:48

W Polsce ponad połowa całej populacji bydła mięsnego czystorasowego to rasa limousine, drugi jest charoles. W francji jest mniej więcej po równo. To są dwie rasy które się najlepiej sprawdzają w polskich warunkach. Jedna do chowu intensywnego druga do mniej intensywnego lub ekstensywnego. Ważne jest też, że te dwie rasy są chętnie kupowane przez rzeźników w przeciwieństwie do hereforda.
Chłop śpi, a mu samo rośnie:)
Avatar użytkownika
limousine
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 109
Obrazki: 157
Dołączył(a): Wt, 12 czerwca 2012, 22:03
Lokalizacja: łódzkie

Re: Bydło mięsne

Postprzez bobek » Wt, 11 września 2012, 15:31

Hereford ma soczyste mięso i jako jedna z niewielu ras posiada jego marmurkowatość. Czyli tłuszcz międzymięśniowy.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 699
Obrazki: 244
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Bydło mięsne

Postprzez marek.j » Wt, 11 września 2012, 16:10

Tylko wytłumacz to handlarzowi, którzy nawet w stronę hereforda nie patrzy. Bardzo mi się podobają herefordy ale kto mi to kupi i za ile?
Avatar użytkownika
marek.j
Zaczynający przygodę
 
Posty: 44
Obrazki: 4
Dołączył(a): Śr, 20 czerwca 2012, 08:02
Lokalizacja: Trzciel

Re: Bydło mięsne

Postprzez bobek » Wt, 11 września 2012, 16:44

Znajomi sprzedają bezpośrednio do lokalnego zakładu. :) Z tego co wiem kupujący jest zadowolony, bo ludzie nie narzekają, że mięso za suche, co przy dorosłym bydle bywa częstym problemem. Natomiast nie nastawia się na cielęcinę, bo jest za droga i mało kto ją kupuje.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 699
Obrazki: 244
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Bydło mięsne

Postprzez gonzo » Wt, 11 września 2012, 18:54

Limousine przyszło mi przyszło do głowy gdyż można jak się poszpera zbyt na zachód znaleźć. Łąk ani pastwisk naturalnych u mnie nie ma a marnował pól raczej nie będę skoro da się buraki czy pszenicę zebrać czy nawet 40-60 ton kukurydzy na kiszonkę. Myślałem o mamkach na oborze i wybiegu i potomstwu również w ten sposób. Najbardziej podoba mi się Chianina ale to zabawa na później. Pomysł Marka ma też dużo plusów ale tu martwi mnie zakup cieląt o dobrym statucie zdrowotnym. Za takim rozwiązaniem przemawia też jednak fakt że przy mamkach na oborze ich status zdrowotny będzie dużo niższy niż na "łące" i nie dadzą raczej po 10 cieląt...
50% dolewu BBB też by było interesujące ale najlepiej u kupionych cieląt ;)
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1089
Obrazki: 249
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Bydło mięsne

Postprzez Krzysiek19 » Wt, 11 września 2012, 19:16

A jakie rasy (lub mieszanki ras mięsnych) byście polecali do obory uwięziowej, by były dość dobre i szybkie przyrosty?
Avatar użytkownika
Krzysiek19
Moderator
 
Posty: 267
Obrazki: 18
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 14:43
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bydło mięsne

Postprzez bobek » Wt, 11 września 2012, 19:50

Po pierwsze opasowe bydło musi mieć ruch. :) Wystarczy im do schronienia "szopa", ale w żadnym wypadku uwięź.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 699
Obrazki: 244
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Bydło mięsne

Postprzez gonzo » Wt, 11 września 2012, 20:41

Teoria teorią a życie życiem ;) Jednak masz rację lepiej jak się będą ruszały.
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1089
Obrazki: 249
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Bydło mięsne

Postprzez limousine » Wt, 11 września 2012, 21:32

Musisz policzyć ile bedzie kosztowało utrzymanie takiej mamki przez rok i czy to bedzie się opłacało. U mnie mamki chodzą przez pól roku po pastwisku drugie pół na sianie, sianokiszące i słomie, wychodzi plus minus 1000zł/rok na szt. z odchowanym cielakiem.
Chłop śpi, a mu samo rośnie:)
Avatar użytkownika
limousine
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 109
Obrazki: 157
Dołączył(a): Wt, 12 czerwca 2012, 22:03
Lokalizacja: łódzkie

Re: Bydło mięsne

Postprzez Krzysiek19 » Wt, 11 września 2012, 22:12

Hmm... A jakieś mieszanki rasowe, które mają w miarę szybkie przyrosty?
Avatar użytkownika
Krzysiek19
Moderator
 
Posty: 267
Obrazki: 18
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 14:43
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bydło mięsne

Postprzez bobek » Wt, 11 września 2012, 23:09

@gonzo to praktyka. Opas na uwięzi będzie miał duży kaliber, ale masa wcale nie będzie rewelacyjna. Najgorsze to przestawianie opasów 300kg z wybiegu na uwięź. Widać wyraźny spadek przyrostu.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 699
Obrazki: 244
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Bydło mięsne

Postprzez atomik » Śr, 12 września 2012, 07:34

byk na uwięzi ma dużo gorsze przyrosty, nigdy nie trzymaliśmy na uwięzi rogaczy, problem tylko z obskakiwaniem 300kg+. Krzyżówki do opasu tak jak było wspomniane limousine, charloise, bbb, a wedlug mnie w samej czołówce postawiłbym także simentala - świetnie wykorzytsuje paszę gorszej jakości, jest odporny na choroby i stosunkowo łatwo go kupić w porównaniu z innymi rasami. ze względu na akcpetację tynku ja odradzam hereforda i angusa (te rasy nie są wogóle skupowane przez np. Wlochów)
Avatar użytkownika
atomik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 16
Obrazki: 13
Dołączył(a): Pt, 22 czerwca 2012, 09:21
Numer GG: 2204833

Re: Bydło mięsne

Postprzez gonzo » Śr, 12 września 2012, 07:57

Wiązanie zwierząt które zaznały "wolności" dotyczy to tak samo bydła mlecznego ;) Trochę praktyki z bydłem mam, jakieś 10-12 lat ja i koło 40 lat ojciec. Spadki są czasowe, jednak jak najbardziej są i przyznaję Ci rację lepiej jak chodzą wolno bo to zwiększa pobranie suchej masy i przyrosty dzienne.
Krzysiek jak masz jakieś pomieszczenia to wstaw żłób, wypal rogi i wpuść je luzem. Jak nie mają rogów nie bodą się i Cię bo nie umieją ;)Za to gryzą...
Limousine dzięki za liczby, czyli cielak kosztuje Cię około tysiąca swój i zdrowy.
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1089
Obrazki: 249
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Bydło mięsne

Postprzez Krzysiek19 » Śr, 12 września 2012, 13:20

gonzo pomieszczenie było kiedyś na 8 byków + 3 kojce na cielaki:

Obrazek

Mniej więcej coś takiego brązowe kuli to rury, które trzymają strop. Myślałem, żeby wpuścić na luźno, ale co w takim razie z obornikiem? Przydała by się mini-ładowarka ale na razie to będzie za duży wydatek...
Avatar użytkownika
Krzysiek19
Moderator
 
Posty: 267
Obrazki: 18
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 14:43
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bydło mięsne

Postprzez marek.j » Pt, 14 września 2012, 12:22

Ja na razie mam uwięziowo i jakoś rosną:) Dopóki nie wybuduję nowej obory tak będą musiały być. Przyrosty własnie na uwięzi sa lepsze tylko że jakość mięsa lepsza przy wolnym.
Avatar użytkownika
marek.j
Zaczynający przygodę
 
Posty: 44
Obrazki: 4
Dołączył(a): Śr, 20 czerwca 2012, 08:02
Lokalizacja: Trzciel

Re: Bydło mięsne

Postprzez Krzysiek19 » Pt, 14 września 2012, 15:41

Marek mógł byś zrobić zdjęcie obory od środka?
Avatar użytkownika
Krzysiek19
Moderator
 
Posty: 267
Obrazki: 18
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 14:43
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bydło mięsne

Postprzez marek.j » Pt, 14 września 2012, 19:22

Mam 2 budynki własciwie. jeden to poniemiecka obora, stanowiska poprzeczne po 7 sztuk. Obok wiata z betonowymi korytami, Wymiary to 8x15m. Obora niski strop to obornik ręcznie, w wiacie raz na miesiąc byki na podwórko i wjeżdzam turem. Zdjęcie zrobie jutro jak bardzo chcesz.
Avatar użytkownika
marek.j
Zaczynający przygodę
 
Posty: 44
Obrazki: 4
Dołączył(a): Śr, 20 czerwca 2012, 08:02
Lokalizacja: Trzciel

Re: Bydło mięsne

Postprzez Krzysiek19 » Pt, 14 września 2012, 19:41

Ok czekam :) I jeszcze jedno rogi masz wypalane?
Avatar użytkownika
Krzysiek19
Moderator
 
Posty: 267
Obrazki: 18
Dołączył(a): Wt, 5 czerwca 2012, 14:43
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bydło mięsne

Postprzez rolstudent » Pt, 14 września 2012, 21:20

przy tych cenach zboża to nie za bardzo opłaca się opas intensywny, ja za mało siedzę w bydle mięsnym, ale polecam Hereforda, jak dasz lepiej to lepiej rośnie, jak dasz słabo tez rosnie dobrze, i do opasu wystarczy sama kiszonka z traw
rolstudent
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 286
Obrazki: 20
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 21:11

Re: Bydło mięsne

Postprzez bobek » Pt, 14 września 2012, 21:47

Spoko, ale trzeba mieć łąki. :) Nie każdy żyje w warunkach jak znany nam człowiek. ;P
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 699
Obrazki: 244
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Bydło mięsne

Postprzez limousine » So, 15 września 2012, 11:04

Co do przyrostów hereforda to są podobne do limousina, ale cechą która wyróżnia tą rasę jest opiekuńczość matek i dla tego są łatwiejsze w chowie.
Chłop śpi, a mu samo rośnie:)
Avatar użytkownika
limousine
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 109
Obrazki: 157
Dołączył(a): Wt, 12 czerwca 2012, 22:03
Lokalizacja: łódzkie

Re: Bydło mięsne

Postprzez rolstudent » N, 16 września 2012, 12:58

Każdy sam wybiera rasę, ja tylko widziałem ile te bydlaki potrafią przyrastać na paszy której moje HF nawet by nie tknęły, łąk możesz nie mieć, wystarczy ze masz pole
rolstudent
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 286
Obrazki: 20
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 21:11

Re: Bydło mięsne

Postprzez marek.j » Pn, 17 września 2012, 16:39

Jeśli chodzi o żerność to z doświadczenia wiem że simy i herefordy potrafią jeść byle co. Kupiłem dwie krowy simentalskie to one się pasą a "moje" limuzenki już ryczą i chcą iśc na inną kwatere:)
Avatar użytkownika
marek.j
Zaczynający przygodę
 
Posty: 44
Obrazki: 4
Dołączył(a): Śr, 20 czerwca 2012, 08:02
Lokalizacja: Trzciel

Re: Bydło mięsne

Postprzez hipster » Pn, 24 września 2012, 14:33

ja posiadam limusena i simentala dostają tak samo żreć wielkiej różnicy w przyroście nie ma ale wydaje mi sie ze sim ... szybciej przybiera na masie mam jeszcze czarnego mięsnego przybiera mi 50kg miesięcznie także jak dla mnie wynik bardzo dobry mam też łaciatego miał fazę wzrostu ale kiedy dobił do 600 juz tyle nie przybywa ... porównywałem te byczki i wygląda na to ze najlepiej trzymac simentala i mięsnego czarnego jeśli sie wywodzą z dobrych genów a inne byśki wielkiej rewelacji nie ma. i dobre żarło bo moje byśki jak mają rok to dobijają do 600 set kilo. I dobra cena za kg oczywiście :)
Ostatnio edytowano Wt, 25 września 2012, 20:47 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówki, ortografia
Avatar użytkownika
hipster
Zaczynający przygodę
 
Posty: 34
Obrazki: 14
Dołączył(a): Pn, 2 lipca 2012, 17:39
Numer GG: 10239458

Re: Bydło mięsne

Postprzez rolstudent » Pn, 24 września 2012, 18:03

Mój brat opasa HF tez ładnie rosną, ale dostają prawie jak krowy mleczne
rolstudent
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 286
Obrazki: 20
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 21:11

Re: Bydło mięsne

Postprzez hipster » Pt, 28 września 2012, 19:51

hf może i rosną szybko ale nie zapłacą tyle co za mięsnego przy skupie ..
Ostatnio edytowano Pt, 28 września 2012, 21:20 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Usunięcie cytatu poprzedniego posta
Avatar użytkownika
hipster
Zaczynający przygodę
 
Posty: 34
Obrazki: 14
Dołączył(a): Pn, 2 lipca 2012, 17:39
Numer GG: 10239458

Re: Bydło mięsne

Postprzez rolstudent » So, 29 września 2012, 21:08

no tak, ale jak ja mam zapłacić po 12 - 15 zł za ciele mięsne powiedzmy 100kg to już się robi 1500 i to co zarobie więcej na byku musze zapłacić za ciele, nie będę dawał zarobić dla handlarzy
Ostatnio edytowano Pn, 1 października 2012, 21:25 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
rolstudent
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 286
Obrazki: 20
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 21:11

Re: Bydło mięsne

Postprzez marek.j » Pn, 1 października 2012, 10:35

Sam sie zastanawiam czy na przyszły rok nie dostawić do moich kilka sztuk z zakupu i tez wydaje mi się że różnica w cenie hf-mięsny jest przy zakupie taka sama jak przy sprzedazy dużego więc na jedno wyjdzie.
Avatar użytkownika
marek.j
Zaczynający przygodę
 
Posty: 44
Obrazki: 4
Dołączył(a): Śr, 20 czerwca 2012, 08:02
Lokalizacja: Trzciel

Re: Bydło mięsne

Postprzez bobek » Wt, 2 października 2012, 18:29

Kilku moich kolegów zaczęło kryć HF czystym Simem i w kolejnych krzyżowaniach mają zamiar zwiększać udział Sima w krzyżówce. Cieliczki będą użytkować mlecznie, a buhajki opasać. Także jest to jakiś kompromis pomiędzy mamkami, a typową fabryką mleka. ;)
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Kierownik PGR
 
Posty: 699
Obrazki: 244
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 18:25
Lokalizacja: Centrum Wszechświata

Re: Bydło mięsne

Postprzez kb4512 » Pt, 9 listopada 2012, 10:48

Witam. Mam pytanie czy jałówki z 50% dolewem np rasy Angus nadają się na mamki? Czy takie jałówki będą mieć ruję gdy będą karmić cielę? Czy też taka jałówka to tylko na opas?
Ostatnio edytowano Pt, 9 listopada 2012, 20:45 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
Avatar użytkownika
kb4512
Zaczynający przygodę
 
Posty: 30
Obrazki: 25
Dołączył(a): Śr, 13 czerwca 2012, 18:47
Numer GG: 21586616

Re: Bydło mięsne

Postprzez marek.j » Pn, 26 listopada 2012, 10:17

Bardzo dobre mamki a czy będzie ruja to będzie zależało od żywienia.
Avatar użytkownika
marek.j
Zaczynający przygodę
 
Posty: 44
Obrazki: 4
Dołączył(a): Śr, 20 czerwca 2012, 08:02
Lokalizacja: Trzciel

Re: Bydło mięsne

Postprzez kb4512 » Wt, 27 listopada 2012, 16:28

Z żywieniem problemu nie będzie :) Obawiałem się jedynie że takie małorasowe będą mieć ruję dopiero po odsadzeniu cielaka a to by było nie opłacalne.
Ostatnio edytowano Cz, 29 listopada 2012, 22:50 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
Avatar użytkownika
kb4512
Zaczynający przygodę
 
Posty: 30
Obrazki: 25
Dołączył(a): Śr, 13 czerwca 2012, 18:47
Numer GG: 21586616

Re: Bydło mięsne

Postprzez damian40000 » Cz, 29 listopada 2012, 20:23

takie mieszańce będą miały prędzej ruję niż czystorasowe lm.
damian40000
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr, 13 czerwca 2012, 14:32
Numer GG: 8230384

Re: Bydło mięsne

Postprzez marek.j » So, 1 grudnia 2012, 17:35

Muszę kupić 10-12 jałówek cielnych żeby wywiązać się z premii dla Młodego Rolnika. Jakie macie doświadczenia z opasaniem hereforda odnośnie ceny i przyrostów? Na początku chciałem simentalek dokupić do moich ale może na moje mniej intensywne warunki hereford się lepiej sprawdzi?
Avatar użytkownika
marek.j
Zaczynający przygodę
 
Posty: 44
Obrazki: 4
Dołączył(a): Śr, 20 czerwca 2012, 08:02
Lokalizacja: Trzciel

Re: Bydło mięsne

Postprzez Bukaciarnia.pl » Pn, 31 marca 2014, 21:52

Wszystko na temat bydła mięsnego - bydło mięsne jest chyba zbyt ambitnym tematem, żeby tak łatwo można było opowiedzieć o nim "wszystko".
Ostatnio edytowano Wt, 1 kwietnia 2014, 06:16 przez gonzo, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Usunięcie linku, uprasza się o poważne traktowanie drugiej strony... Ortografia
Zapraszam na portal branżowy dla hodowców bydła - Bukaciarnia.pl
Notowania rynku wołowego | Forum hodowców bydła | Porady ekspertów na temat żywienia i hodowli bydła
Avatar użytkownika
Bukaciarnia.pl
FIRMA
 
Posty: 40
Dołączył(a): Cz, 23 stycznia 2014, 12:11
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Genetyka