Strona 1 z 1

Nasiona zbóż a zaprawianie bakteriami azotowymi.

PostNapisane: Wt, 16 grudnia 2014, 08:54
przez marek
Witam.

Jakiś czas temu na czat wrzuciłem ciekawostkę na ten temat, aby forum podtrzymać to i zamieszczam tutaj, a ewentualna konwersacja na ten temat nie zginie w gąszczu ".jpg" 8-) Ale do rzeczy, w konkursie zorganizowanym przez Google zwyciężyły 3 dziewczyny ze swoimi badaniami na temat wpływu bakterii azotowych z grupy Rhizobium tj. r.leguminusarum i r.japonicum. na materiał siewny zbóż tj. pszenicy, jęczmienia i owsa. Wyniki badań napawają optymizmem ponieważ szybkość kiełkowania została przyspieszona o 50% a w przypadku jęczmienia plon wzrósł o 74% co jest wynikiem krótko mówiąc "mega". Czyżby era koncernów chemicznych dobiegała końca i zataczamy historyczne kółeczko?

Jakie jest wasze zdanie? Ma to sens i racje bytu czy jest to kolejna ciekawostka do użytku tylko w warunkach laboratoryjnych?


P.S: Poniżej link do owego projektu. Wymagany j.angielski
https://www.googlesciencefair.com/proje ... 9fddd9c256

Re: Nasiona zbóż a zaprawianie bakteriami azotowymi.

PostNapisane: Wt, 16 grudnia 2014, 11:18
przez brzozak2
@farmemf już widzę jak się ustawia w kolejkę, miejmy nadzieje, że podzieli się z nami opinią :D .

Re: Nasiona zbóż a zaprawianie bakteriami azotowymi.

PostNapisane: Wt, 16 grudnia 2014, 11:52
przez agromatik
Panienki odkryły po raz kolejny ląd o nazwie chameryka. Preparat do bakteryjnego zaprawiania roślin uprawnych był produkowany i dostępny w 2 połowie lat 80 (i jest produkowany nadal), dla motylkowych to jest nitragina, dla pozostałych azotobakteryna. Do dzisiaj produkuje to firma z Wałcza.

Re: Nasiona zbóż a zaprawianie bakteriami azotowymi.

PostNapisane: Wt, 16 grudnia 2014, 21:34
przez Pawel11441
Znając życie lobby chemiczne zadziała i przez najbliższe lata nie ujrzy to światła dziennego.