Ogłoszenie

Zapraszamy do aktywnego korzystania z forum, galerii oraz czatu.
Prosimy o szanowanie zasad pisowni języka polskiego.

Informujemy, że kopiowanie zdjęć, których autorem jest ktoś inny i wykorzystywanie ich, jest złamaniem praw autorskich.
Ekipa Forum Profesjonalnego Rolnika



Zrywanie połączenia internetowego

Oprogramowanie i sprzęt ułatwiające prowadzenie gospodarstwa

Zrywanie połączenia internetowego

Postprzez sumik » Pt, 14 grudnia 2012, 21:40

I ja także potrzebuje pomocy w podobnym dziele .
A mianowicie ze względu na to że mam potrzebe posiadania wi fi a także podłączenia kablem pod Pc posiadam 2 routery podłączyłem i działa jest tylko jeden problem a mianowicie przerywa mi dostep do internetu i to zarówno przez wi fi jak i kablem . można coś z tym zrobić ?? pozdrawiam
Młody jestem. Głupi.
sumik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 27
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pn, 16 lipca 2012, 20:58
Lokalizacja: LBI

Re: Zrywanie połączenia internetowego

Postprzez maksiu » Pt, 14 grudnia 2012, 22:25

Podaj proszę jaki masz internet, od jakiego dostawcy?
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Zrywanie połączenia internetowego

Postprzez sumik » Pt, 14 grudnia 2012, 23:14

A więc internet to szerokopasmowka, a dostawcą jest gmina, gdyż gmina w której mieszkam kilka lat temu zapewniła mieszkańcom dostęp do internetu (sorry za błędy, ale pisze telefonem).
Ostatnio edytowano Pt, 14 grudnia 2012, 23:33 przez maksiu, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Polskie znaki, literówki.
Młody jestem. Głupi.
sumik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 27
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pn, 16 lipca 2012, 20:58
Lokalizacja: LBI

Re: Zrywanie połączenia internetowego

Postprzez maksiu » Pt, 14 grudnia 2012, 23:34

Musiałbym więcej dowiedzieć się o sposobie podłączenia tych komputerów i routerów. Jeden to pewnie modem dostępowy, a drugi to router wifi, który rozdziela łącze na komputery?
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Zrywanie połączenia internetowego

Postprzez sumik » So, 15 grudnia 2012, 17:47

na pierwszy router wpływa siec na wejście antenowe następnie lan-em na PC i na drugi router .
może być problemem to że obydwa routery mają ten sam ip ??
Młody jestem. Głupi.
sumik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 27
Obrazki: 1
Dołączył(a): Pn, 16 lipca 2012, 20:58
Lokalizacja: LBI

Re: Zrywanie połączenia internetowego

Postprzez DuzyGrzegorz » So, 15 grudnia 2012, 18:25

Dwa urządzenia nie mogą mieć ten sam IP. A na pewno masz dwa routery? Jeden z nich nie jest przypadkiem AP? Różnica między AP a routerem polega na tym, że każdy interfejs routera należy do innej sieci a wszystkie interfejsy AP do jednej. Ustaw interfejs od strony ISP na dzierżawiony (automatycznie czy jakoś tak), a interfejs ze strony Twojej sieci na jakiś prywatny z puli adresów prywatnych. Włącz dhcp i wskaż pulę adresów do dzierżawy. Nie zapomnij o podaniu adresu bramy domyślnej i serwera (serwerów) DNS.
Pule prywatne to:
klasa C 192.168.0-255.1-254 maska dla wszystkich sieci /24 czyli 255.255.255.0
klasa B 172.16-31.0-255.1-254 maska dla wszystkich sieci /16 czyli 255.255.0.0
klasa A 10.0-255.0-255.1-254 maska dla tej sieci /8 czyli 255.0.0.0
Możesz użyć podsieci, ale to bardziej złożone. Jak co to na PW lub GG, coś się zaradzi.
Ostatnio edytowano So, 15 grudnia 2012, 19:05 przez maksiu, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Interpunkcja. Starajmy się używać polskich odpowiedników, jeśli takowe istnieją :)
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 349
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697

Re: Zrywanie połączenia internetowego

Postprzez maksiu » So, 15 grudnia 2012, 19:03

Teoretycznie gdyby miały ten sam ip to by nie działało, ale ja spotkałem się z sytuacją że działało :D
Zawodowy admin nie potrafił tego wytłumaczyć.

Sądzę, że skoro przerywa czasami to nie jest to wina konfiguracji sieci. Bo wtedy nie działałoby wcale, lub też przestawało działać po podłączeniu do sieci jakiegoś urządzenia.
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Zrywanie połączenia internetowego

Postprzez DuzyGrzegorz » So, 15 grudnia 2012, 19:20

Widocznie taki admin. Będzie działać jeżeli żaden z adresów kolizyjnych nie jest adresem domyślnej bramy. Pozostałe urządzenia z adresami niekolidującymi będą działać. Komunikacja ramek pomiędzy urządzeniami w sieci (podsieci) odbywa się na podstawie adresów MAC protokołem ARP, a te nie mogą być kolizyjne z założenia.
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 349
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697


Powrót do Komputer w gospodarstwie...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość