Ogłoszenie

Zapraszamy do aktywnego korzystania z forum, galerii oraz czatu.
Prosimy o szanowanie zasad pisowni języka polskiego.

Informujemy, że kopiowanie zdjęć, których autorem jest ktoś inny i wykorzystywanie ich, jest złamaniem praw autorskich.
Ekipa Forum Profesjonalnego Rolnika



Internet w całym domu

Oprogramowanie i sprzęt ułatwiające prowadzenie gospodarstwa

Internet w całym domu

Postprzez wiesmag » Cz, 6 grudnia 2012, 23:19

Mam malutki problem-idzie gwiazdka i dojdą dwa urządzenia do odbioru internetu,a jako że korzystam z blueconnect-u,nie bardzo wiem jak podpiąć wszystkie urządzenia pod jedną kartę sim.
Najlepszym rozwiązaniem było by wi fi,bo te co dojdą będą przenośne,tak żeby kabel nie ograniczał.
Jesteście bardziej oblatani w tych sprawach,więc coś mi doradzicie-ja liczę na was :) i prośba-tłumaczcie tak aby pusty łeb zrozumiał(bo w tych sprawach jest pusty).

Tatuś się bawi w "Gwiazdora" ku radości dzieciaków i żeby ta radość szybko nie minęła jak dzieciaki do netu dostępu nie będą miały na nowiuśkich urządzeniach.

Mogą być linki-obrazki szybciej zrozumiem :lol:

Pomożecie?z góry dzięki.
Avatar użytkownika
wiesmag
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 237
Obrazki: 37
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 21:45
Lokalizacja: Czeczewo-okolice Kartuz
Numer GG: 20608063

Re: internet w całym domu

Postprzez spike » Cz, 6 grudnia 2012, 23:43

Według mnie najprostszym i najwygodniejszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie takiego routera
Obrazek
Zdjęcie ceneo.pl
Modem od blueconnecta podłączasz do usb routera i on dba aby każde połączone urządzenie (po wi-fi lub kablem) miało internet.
Przyzwoity router myślę że znajdziesz w okolicy 100-120zł.
spike
Nowicjusz
 
Posty: 9
Obrazki: 0
Dołączył(a): Cz, 12 lipca 2012, 09:46

Re: internet w całym domu

Postprzez wiesmag » Pt, 7 grudnia 2012, 09:54

O i to jest odpowiedź-wielkie dzięki @spike.
Avatar użytkownika
wiesmag
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 237
Obrazki: 37
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 21:45
Lokalizacja: Czeczewo-okolice Kartuz
Numer GG: 20608063

Re: internet w całym domu

Postprzez Przemo85 » Pt, 7 grudnia 2012, 12:22

To jeszcze zależy jaki duży masz ten dom... Jak chcesz korzystać z internetu na piętrze a router będziesz miał na parterze to może być problem z zasięgiem. ja mam u siebie router z dwiema antenami to przez dwie ściany i strop na piętrze mam 70% w tym momencie a livebox z orange miał ledwo 20% i internet przeglądało się kiepsko. Ten Blueconnect jaką ma prędkość?
Przemo85
Zaczynający przygodę
 
Posty: 66
Obrazki: 91
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 22:39
Lokalizacja: Golub-Dobrzyń

Re: internet w całym domu

Postprzez bobek » Pt, 7 grudnia 2012, 13:19

Do domu obowiązkowo router z anteną zewnętrzną, a wiadomo im więcej tym lepiej. Także dwie, a nawet trzy, jeżeli dom jak stodoła. ;) W mieszkaniu ponad 50-60 metrów mamy jakiś prosty router Links i niestety jest bardzo słaby zasięg.

Sam też stoję przed wyborem routera, bo zmienia mi się dostawca internetu i wzrośnie prędkość.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 672
Obrazki: 156
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 19:25
Lokalizacja: żeremie

Re: internet w całym domu

Postprzez wiesmag » Pt, 7 grudnia 2012, 13:37

Huawei E122-do 7,2 Mb - zasięg dobry-przeciętna to tak 70%-większość to ponad 90%-nie jest źle

Inni operatorzy nie sięgają-kto przyjedzie to nawet z tel. nie może korzystać-tak że z LTE to na razie du..a-chyba im nie zależy.

Także to co dał @spike na razie wystarczy-później się człowiek bardziej rozezna(od czegoś trza zacząć),a i w urządzeniach się do przodu posunie.

Router dam na piętrze,do pc kablem na parter.

Z resztą dzieciaki niech lepiej się nie ukrywają-za długi ten łańcuch nie może być :lol:

zdaje się że coś takiego by to miało być http://allegro.pl/show_item.php?item=2830934229.
Ostatnio edytowano Pt, 7 grudnia 2012, 23:52 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Ortografia. literówka
Avatar użytkownika
wiesmag
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 237
Obrazki: 37
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 21:45
Lokalizacja: Czeczewo-okolice Kartuz
Numer GG: 20608063

Re: internet w całym domu

Postprzez jaro » So, 8 grudnia 2012, 13:54

Jak bardzo duży dom (jak u mnie :) a przy okazji i oborę w internet zaopatruje) można postawić coś takiego jak Airlive G.Duo -jedna antenka łapie sygnał Wifi a druga posyła go dalej-np.za okno za pomocą zewnętrznej
jaro
Zaczynający przygodę
 
Posty: 48
Obrazki: 74
Dołączył(a): N, 15 lipca 2012, 11:21

Re: internet w całym domu

Postprzez DuzyGrzegorz » So, 8 grudnia 2012, 18:53

wiesmag napisał(a):
Router dam na piętrze,do pc kablem na parter.


Nie wolno wykonywać pionowych połączeń po skrętce. Spali się przy pierwszej burzy. Z tego samego powodu i jeszcze dwóch innych powodów skrętki także nie można prowadzić wzdłuż rur i przewodów elektrycznych (min odległość 20 cm). Pionowe połączenia prowadzi się zupełnie inną technologią, raczej nie do zastosowania w warunkach domowych ze względu na cenę, chociaż kilka takich wykonywałem w budynkach mieszkalnych.
Ostatnio edytowano So, 8 grudnia 2012, 21:27 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówki
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 349
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697

Re: internet w całym domu

Postprzez wiesmag » So, 8 grudnia 2012, 19:52

A tam duży dom-kostka gierkowska 10m na 10m ;) jak będzie nowy to się będzie na nowo myśleć-trochę to potrwa i technologia się już dalej posunie-wtedy na nowo będziecie doradzać :lol:
Avatar użytkownika
wiesmag
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 237
Obrazki: 37
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 21:45
Lokalizacja: Czeczewo-okolice Kartuz
Numer GG: 20608063

Re: internet w całym domu

Postprzez maksiu » Pn, 10 grudnia 2012, 17:21

DuzyGrzegorz napisał(a):
wiesmag napisał(a):Nie wolno wykonywać pionowych połączeń po skrętce. Spali się przy pierwszej burzy....
Rozwiń to proszę Grzegorzu, dlaczego skrętki nie daje się pionowo?
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: internet w całym domu

Postprzez DuzyGrzegorz » Pn, 10 grudnia 2012, 21:09

Prąd indukuje się na przewodzie równoległym a nie indukuje się na przewodzie prostopadłym w stosunku do tego co płynie prąd, co jest znane z fizyki. Piorun płynie po plaźmie pionowo (prawie) między chmurą i ziemią dając wielkie natężenie i napięcie a więc wielką moc. Część tej mocy jest wypromieniowana w postaci fali elektromagnetycznej. Falę tę odbierają wszystkie przewodniki z wyjątkiem prostopadłych do kierunku przepływu prądu, te równoległe w 100%, a te prawie prostopadłe praktycznie zero. Zresztą podobnie jak w sieciach teleinformatycznych jest w elektryce - każde piętro ma oddzielne zabezpieczenie i tablicę. Podobnie w sieci teleinformatycznej każde piętro na swoją "rozdzielnię", a rozdzielnie łączy się specjalnym łączem nie zawierającym przewodnika prądu, czyli wielomodowym światłowodem. Są też przepisy zabraniające połączenia skrętką pomiędzy piętrami, i to międzynarodowe. Zwróć uwagę także na budowę skrętki, czy to popularnej kat. 5, czy kat. 3 (telefoniczna), czy kat. 6 (do gigabit ethernet) lub kat. 7. Są też specjalne skrętki ekranowane ze specjalnymi ekranowanymi wtyczkami RJ11, ale te to tylko pozwalają kłaść instalację w pomieszczeniach oświetlonych świetlówkami (nieekranowana skrętka w takich pomieszczeniach źle działa - bardzo częsta przyczyna małej prędkości internetu w pomieszczeniach z żarówkami energooszczędnościowymi). Tam ani przewody ani pary przewodów nie idą równolegle lecz się krzyżują bo są odpowiednio specjalnie skręcone. Dzięki temu prąd płynący w jednym przewodzie nie indukuje prądu powodującego zakłócenia w drugim. Ciekawostką instalatorską jest to że ostateczne prawidłowe ułożenie następuje przy wyciąganiu z pudełka przez specjalny otwór. Skrętka może mieć długość 100 m między urządzeniami aktywnymi, ale gdyby nie była skręcona to długość takiego kabla nie mogłaby przekraczać 6 m. Skrętki nie można ciągnąć siłą większą niż 20 N bo straci właściwości. Są odgromniki, ale po pierwsze na nich trzeba się znać aby wybrać dobre, a po drugie jest bardzo kłopotliwe ich prawidłowe uziemienie. Co do krzyżowania z rurami i przewodami elektrycznymi chyba nie muszę wyjaśniać. Kiedyś zajmowałem się szkoleniem projektantów sieci komputerowych i internetu, sam też czasami projektowałem, ale prawie tylko sieci szkieletowe. Domowych to może kilka lub kilkanaście, że doświadczenia w projektowaniu takich sieci prawie nie mam.
Ostatnio edytowano Pn, 10 grudnia 2012, 22:45 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 349
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697

Re: internet w całym domu

Postprzez maksiu » Pn, 10 grudnia 2012, 23:23

Ciekawie opowiadasz :)
Ciekawe, czy na politechnice wszystkie kable są tak poukładane. Z tego co widać, to nie wydaje mi się hehe...
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: internet w całym domu

Postprzez DuzyGrzegorz » Pn, 10 grudnia 2012, 23:47

Na politechnice pewnie nie, ale na akademii którą ja kończyłem zdecydowanie tak. Kiedyś wymieniałem prawie 6 km kabli bo jakieś jełopy zamiast wyciągnąć kabel przez okienko w pudle zwyczajnie go rozwinęli. A te świetlówki to nie ściema, zakłócają także sieć bezprzewodową, tak jak np. telewizory i silniki. Trzeba na te wszystkie zagłuszacze uważać.
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 349
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697

Re: internet w całym domu

Postprzez wiesmag » Wt, 11 grudnia 2012, 09:34

TP-link już podłączony w domu.
Robiłem próbę zasięgu:przechowalnia oddalona od domu 50 m : ściany izolowane,dach płyta warstwowa(telefon zasięgu nie ma)-i jest internet w przechowalni-w chłodni już odrobinkę spowalniał(ale tam to nawet radio nie odbiera) :D

Żeby was pogodzić dam kabel byle jak-we wszystkich kierunkach i po skosach :lol:

Teraz to chyba tylko limit będzie za mały :evil:
Avatar użytkownika
wiesmag
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 237
Obrazki: 37
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 21:45
Lokalizacja: Czeczewo-okolice Kartuz
Numer GG: 20608063


Powrót do Komputer w gospodarstwie...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron