Ogłoszenie

Zapraszamy do aktywnego korzystania z forum, galerii oraz czatu.
Prosimy o szanowanie zasad pisowni języka polskiego.

Informujemy, że kopiowanie zdjęć, których autorem jest ktoś inny i wykorzystywanie ich, jest złamaniem praw autorskich.
Ekipa Forum Profesjonalnego Rolnika

Zapraszamy do dyskusji o stanie upraw na waszych polach :
rzepak ozimy
zboża ozime



Sterownik "prysznica dla krów"

Oprogramowanie i sprzęt ułatwiające prowadzenie gospodarstwa

Sterownik "prysznica dla krów"

Postprzez maksiu » Śr, 18 lipca 2012, 22:25

rolstudent napisał(a):Szukam teraz sterownika do sterowania ,,prysznica dla krów,, ma on włączyć elektrozawór gdy temperatura przekroczy 20 stopni w sekwencja 1minuta pracy 5 przerwy, Może wam przychodzi coś do głowy
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Sterownik "prysznica dla krów"

Postprzez Jerry28 » Cz, 19 lipca 2012, 07:57

Można by popróbować pobawić się ze sterownikami od wentylacji. Może nie do końca one będą działać jak to zostało tu opisane, ale na pewno podobnie np. Willys II.
Jerry28
Zaczynający przygodę
 
Posty: 38
Obrazki: 54
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 11:02
Lokalizacja: LBI
Numer GG: 8473718

Re: Sterownik "prysznica dla krów"

Postprzez lukaczmarek » Pt, 20 lipca 2012, 08:47

Sterownik klimatu był by dobry. Tylko on nie ma funkcji załączania czasowego tu musiał byś zastosować jakieś inne rozwiązanie ale nic mi tu nie przychodzi do głowy.
Ostatnio edytowano Pt, 20 lipca 2012, 12:05 przez Krzysiek19, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zdanie z małej litery, literówki
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 525
Obrazki: 273
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 18:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618

Re: Sterownik "prysznica dla krów"

Postprzez Jerry28 » Pt, 20 lipca 2012, 21:29

Myślę, że można by jeszcze pokombinować ze sterownikiem nadmuchu do pieca c.o. Są takie z regulacją temperatury i czasu przedmuchu.
Jerry28
Zaczynający przygodę
 
Posty: 38
Obrazki: 54
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 11:02
Lokalizacja: LBI
Numer GG: 8473718

Re: Sterownik "prysznica dla krów"

Postprzez rolstudent » Pn, 23 lipca 2012, 22:10

Uprościłem trochę schemat i na razie jest włącznik i przekaźnik czasowy cykliczny, +zawór od pralki :)

Ustawienia minuta pracy 4 przeryw, dziś cały dzień pracowało to bez zarzutu
rolstudent
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 286
Obrazki: 20
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 22:11

Re: Sterownik "prysznica dla krów"

Postprzez DuzyGrzegorz » So, 27 października 2012, 19:29

Najprostszy Atmel lub inny procesor za kilka zł lub kilkanaście złotych + czujnik temperatury cyfrowy (kilka zł) + reszta (ok 40 zł), Za 100 złotych można zrobić pełen wypas z możliwością sterowania innymi urządzeniami.
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 349
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697

Re: Sterownik "prysznica dla krów"

Postprzez maksiu » So, 27 października 2012, 20:42

Oczywiście, do tego programator, wszystkie potrzebne programy i wiedza jak to zaprojektować, oprogramować i wykonać żeby dobrze działało :)
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760


Powrót do Komputer w gospodarstwie...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość