Ogłoszenie

Zapraszamy do aktywnego korzystania z forum, galerii oraz czatu.
Prosimy o szanowanie zasad pisowni języka polskiego.

Informujemy, że kopiowanie zdjęć, których autorem jest ktoś inny i wykorzystywanie ich, jest złamaniem praw autorskich.
Ekipa Forum Profesjonalnego Rolnika

Zapraszamy do dyskusji o stanie upraw na waszych polach :
rzepak ozimy
zboża ozime



Program do zarządzania gospodarstwem.

Oprogramowanie i sprzęt ułatwiające prowadzenie gospodarstwa

Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez bobek » N, 17 czerwca 2012, 15:56

Jak wyżej. Co polecacie, dlaczego akurat warto wybrać dany program? Miło by było, gdybyście zamieszczali ceny danego oprogramowania.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 672
Obrazki: 167
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 19:25
Lokalizacja: żeremie

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez Guzik » N, 17 czerwca 2012, 16:37

Bobek ci chodzi o program komputerowy ??
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 283
Obrazki: 101
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 15:11
Lokalizacja: Powiat Gdański
Numer GG: 33067550

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez bobek » N, 17 czerwca 2012, 16:42

Tak.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 672
Obrazki: 167
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 19:25
Lokalizacja: żeremie

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez walek » N, 17 czerwca 2012, 20:38

ale jeden program ma zarządzać:
- produkcją roślinną
- produkcja zwierzęcą ( trzoda, bydło)
- maszynami
- księgowością
- kontaktem z agencją

Czy tylko wybranym działem ?
walek
Zaczynający przygodę
 
Posty: 67
Obrazki: 1
Dołączył(a): So, 16 czerwca 2012, 22:59

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez bobek » N, 17 czerwca 2012, 20:46

Chodzi mi o program, który zliczał by koszty i przychody w danej uprawie tak na początek.
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 672
Obrazki: 167
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 19:25
Lokalizacja: żeremie

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez walek » N, 17 czerwca 2012, 21:18

Jak masz dużo spraw w gospodarstwie policzonych to i arkusz kalkulacyjny wystarczy albo program księgowy.
walek
Zaczynający przygodę
 
Posty: 67
Obrazki: 1
Dołączył(a): So, 16 czerwca 2012, 22:59

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez gonzo » N, 17 czerwca 2012, 21:37

Bobek karty pola elektroniczne, używałem przez dwa lata. Teraz kupiłem program agroasystent, bardzo rozbudowany lecz i niestety z tego samego powodu skomplikowany, występuje w kilku wersjach moja najdroższa 860zł z groszami. Część funkcji nie działa tak jak powinna, bo są po prostu niedopracowane lub nie zrobione.
Program w teorii obsługuje wszystko oprócz stada bo do tego maja kolejny, niestety żeby obsługiwał w praktyce muszę ich chyba jeszcze pognębić trochę.
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1003
Obrazki: 162
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez michalk » Pn, 18 czerwca 2012, 21:43

gonzo elektroniczne karty pola??Jak wyglądają gdzie znajdę??
Ostatnio edytowano Pn, 18 czerwca 2012, 22:52 przez Krzysiek19, łącznie edytowano 1 raz
Powód: literówki
michalk
Zaczynający przygodę
 
Posty: 39
Obrazki: 81
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 20:54

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez gonzo » Pn, 18 czerwca 2012, 23:55

Karty pola do TAP były kiedyś dołączane. Są chyba dalej nawet. Wie ktoś czy mogę to Michałowi wysłać czy licencja nie pozwala na to?
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1003
Obrazki: 162
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez michalk » Wt, 19 czerwca 2012, 09:29

gonzo no dawaj ze na meila:) michalkwiecien@vp.pl:)
Ostatnio edytowano N, 19 maja 2013, 23:30 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
michalk
Zaczynający przygodę
 
Posty: 39
Obrazki: 81
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 20:54

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez martini » Wt, 19 czerwca 2012, 09:33

Osobiście mam Bitfarmę ,ale wkurza mnie wykupywanie kolejnych uaktalnień po ok 300 zł. Obecnie olałem to i używam tylko go od prowadzenia kart pola.
Ogólnie mogę powiedzieć program mało skomplikowany..
martini
Zaczynający przygodę
 
Posty: 22
Obrazki: 23
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 20:18
Lokalizacja: Pałuki

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez michalk » Wt, 19 czerwca 2012, 09:36

ile za niego placiles??
Ostatnio edytowano N, 19 maja 2013, 23:30 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówki
michalk
Zaczynający przygodę
 
Posty: 39
Obrazki: 81
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 20:54

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez martini » Wt, 19 czerwca 2012, 12:24

http://www.bitfarma.pl/?item=9
Tu masz cennik ile za jaki moduł..
Sorki nie 300 a 130 zł za aktualizację ,dawno już na tej stronie nie byłem...
martini
Zaczynający przygodę
 
Posty: 22
Obrazki: 23
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 20:18
Lokalizacja: Pałuki

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez gonzo » Wt, 19 czerwca 2012, 21:48

Trzeba jednak kilka modułów żeby mieć większość potrzebnych funkcji, mnie agroasystent miał wyjść taniej , lecz moduł planu nawozowego to "kicha" i nie działa na razie.
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1003
Obrazki: 162
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez zuras » N, 16 września 2012, 13:31

Szkoda że temat ucichł. Chętnie bym jakis dobry i łatwy program zakupił..
zuras
Zaczynający przygodę
 
Posty: 71
Obrazki: 42
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 11:11

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez gonzo » N, 16 września 2012, 13:40

Nie ma takich na tę chwilę... spisuję z żoną listę postulatów, które by agroasystenta usprawniły, zobaczymy czy producent weźmie je pod uwagę.
Program ma wielkie możliwości ale nie trzeba go bardziej "urolniczyć".
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1003
Obrazki: 162
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez brzozak2 » N, 16 września 2012, 20:03

gonzo napisał(a):Bobek karty pola elektroniczne, używałem przez dwa lata. Teraz kupiłem program agroasystent, bardzo rozbudowany lecz i niestety z tego samego powodu skomplikowany, występuje w kilku wersjach moja najdroższa 860zł z groszami. Część funkcji nie działa tak jak powinna, bo są po prostu niedopracowane lub nie zrobione.
Program w teorii obsługuje wszystko oprócz stada bo do tego maja kolejny, niestety żeby obsługiwał w praktyce muszę ich chyba jeszcze pognębić trochę.

potwierdzam, program jest trudny w obsludze, a czesc funkcji jakos glupio opracowana. kupilem na wiosne, walczylem pare dni wieczorami i dalem sobie spokoj.
zima musze wrocic do nirgo i pozakladac porzadnie karty pola, poznac obsluge to wtedy cos moze z tego bedzie.
po napisaniu prosby o rabat, dostalem 20% :)
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 195
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez Gospodarstwo » Śr, 9 stycznia 2013, 12:45

A co byście powiedzieli na stworzenie takiego programu, tzn. stworzenie programu od postaw z uwzględnieniem waszych uwag?
Gospodarstwo
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 9 stycznia 2013, 12:43

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez DuzyGrzegorz » Pt, 11 stycznia 2013, 12:22

Do zrobienia w programowaniu jest tylko to co da się wymyśleć. Pewnie paru programistów i to młodszych ode mnie na tym forum się znajdzie. Jednak znając trochę kuchnię inżynierii oprogramowania napisanie takiego aby wszystkich zadowolił będzie co najmniej trudne.
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 349
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez Siwy7406 » Pt, 11 stycznia 2013, 13:03

A cos takiego jak Agrosystem testowaliście. Program łatwy i przyjazny.
Ostatnio edytowano So, 12 stycznia 2013, 01:16 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
Avatar użytkownika
Siwy7406
Zasłużony dla forum
 
Posty: 226
Obrazki: 250
Dołączył(a): So, 14 lipca 2012, 20:11
Lokalizacja: warm.-mazurskie/Bartoszyce/Maszewy
Numer GG: 43494331

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez maks95 » Pn, 4 marca 2013, 18:24

Mógłby mi ktoś dokładniej opisać zalety jakie mi daje korzystanie z tego typu programów ?
Ostatnio edytowano Wt, 5 marca 2013, 01:04 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
Trwa ładowanie listy sprzętu |||||||||||| 82% |||||||
Avatar użytkownika
maks95
FIRMA
 
Posty: 29
Obrazki: 24
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:04
Numer GG: 382289

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez studentka » So, 9 marca 2013, 21:10

Witam serdecznie

Jestem studentką Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i w ramach pracy magisterskiej wykonuję aplikację internetową, która m.in. wspiera archiwizację danych gospodarstwa rolnego. W związku z powyższym chciałabym prosić Was o przetestowanie tego systemu. Znajduje się on pod adresem http://data-farm.studentlive.pl/ Dodatkowo na stronie znajduje się anonimowa ankieta, w której możecie zgłaszać swoje opinie i uwagi.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i wypełnienie ankiety.

Planuję rozbudowę tego systemu i bezpłatne udostępnienie, ale na początku chciałabym poznać Wasze zdanie na ten temat, bo w końcu to Wy w przyszłości będziecie użytkować ten system.

Nie jest to program, który w tym momencie spełnia wszystkie Wasze wymagania, bo dopiero go tworzę, ale myślę, że jego intuicyjność i dostępność sprawi, że będziecie chcieli z niego korzystać i pomożecie mi go ulepszyć.

Po zapoznaniu się z treścią tego wątku już wiem czego w programie brakuje i nad czym powinnam jeszcze popracować. Mimo to proszę o więcej takich cennych dla mnie uwag.

Do projektowanego przeze mnie systemu możecie się również logować za pomocą tabletów czy smartfonów, a taka mobilność na pewno pomoże Wam w usprawnieniu zarządzania swoim gospodarstwem.


Więcej informacji o tym systemie oraz innych aplikacjach projektowanych przez studentów przeznaczonych dla producentów rolnych można znaleźć na http://farmerski.wordpress.com/

Pozdrawiam,
Barbara Noras
studentka
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 9 marca 2013, 20:00

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez bezorka » Wt, 2 kwietnia 2013, 21:08

Czy program uwzględnia ile x na ha obróciło się koło siewnika?
Ostatnio edytowano N, 7 kwietnia 2013, 22:13 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
bezorka
Zaczynający przygodę
 
Posty: 12
Dołączył(a): N, 9 września 2012, 11:34

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez sekik » Cz, 16 maja 2013, 17:01

Witam Wszystkich na forum,może odpowiem po kolei. W kwestii programu do zarządzania gospodarstwem,to ja akurat nie mam przekonania co do tego typu pełnej komputeryzacji. Owszem pomaga,ale nic nie zastąpi ludzkiego umysłu oraz przewidywania. A w kwestii ankiety- już wypełniam i mam nadzieję,ze tym samym pomogę w badaniach.
www.galaperstrong.pl - bezwzględnie skuteczny pakiet herbicydowy.
Avatar użytkownika
sekik
Zaczynający przygodę
 
Posty: 15
Dołączył(a): Wt, 7 maja 2013, 18:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez jan.jacek » N, 8 września 2013, 00:22

Jeśli chodzi o program do zarządzania "hektarami" jestem od 3 lat na etapie kupowania, a wiec w tym temacie nie będę się wypowiadał. Jeśli chodzi o system zarządzania stadem, z pełna odpowiedzialnością polecam: SystemOBORA z firmy ZETO Olsztyn. Program funkcjonuje u mnie od 11 lat. Program jest cały czas aktualizowany, Zeto zapewni profesjonalny serwis na telefon lub jeśli jest taka możliwość jak u mnie łączą się z moim serwerem przez internet i na bieżąco dokonują napraw. Jeśli chodzi o ceny: Obecnie posiadam paczkę z przedziału >500 <1000. Od kilku już lat opłacam program jednorazowo raz w roku. w 2013 roku koszt rocznej aktywacji programu nie przekroczył 1000PLN netto. Nie jest to może mała kwota, ale swego czasu była podejmowana próba przejścia na system Zootechnik Bydło. Program bardzo podobny, import paczki zaproponowali za trochę mniejsze pieniądze, ale brak profesjonalnego serwisu przekreślił ten system.
jan.jacek
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 7 września 2013, 05:39
Lokalizacja: mazowsze

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez marianekBRACH » Cz, 22 maja 2014, 15:56

Pozdrawiam. Ktoś napisał , że w gospodarstwie rolnym wystarczy arkusz kalkulacyjny lub program księgowy. Uważam, że warto mieć odpowiedni program do zarządzania gospodarstwem. Nie chcę reklamować programu, bo nie wolno. Jeśli kogoś interesuje, proszę o kontakt.
marianekBRACH
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 20 maja 2014, 12:51
Lokalizacja: Katowice
Numer GG: 4345681

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez gonzo » Cz, 22 maja 2014, 20:27

To handlujesz w końcu Makitą czy oprogramowaniem? Czy ja gdzieś napisałem że reklama jest zabroniona? Otóż nie jest, ba jest nawet darmowa. Tyle że trzeba regulamin przeczytać...
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1003
Obrazki: 162
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez brachaczek » Śr, 1 października 2014, 10:13

Witam. Powinieneś mieć być program do zarządzania gospodarstwem. Na pewno on będzie przydatny. Jest ich bardzo dużo.Zależy co chcesz zarządzać? Powodzenia życzę........
brachaczek
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 30 września 2014, 12:06
Lokalizacja: Katowice

Re: Program do zarządzania gospodarstwem.

Postprzez madralam » Wt, 10 marca 2015, 18:59

Dzisaj bez tego ani rusz .Musisz sobie jakos radzic bez ale wtedy sie nameczysz.
madralam
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 10 marca 2015, 09:01
Lokalizacja: Poznań


Powrót do Komputer w gospodarstwie...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości