Ogłoszenie

Problem z wyświetlaniem zdjęć jest diagnozowany, poszukujemy rozwiązania, musicie jakoś wytrwać.



Konsola informacyjno sterująca

Oprogramowanie i sprzęt ułatwiające prowadzenie gospodarstwa

Konsola informacyjno sterująca

Postprzez gonzo » So, 9 czerwca 2012, 10:54

Mimo żem admin, nie jestem pewien czy dobry dział, więc najwyżej się przeniesie a piszę bo ten co powinien to zrobić trochę się chyba wstydzi i obawia że nie wypada ;)
Mianowicie dowiedziałem się że nasz kolega i zarazem wybawiciel od problemów technicznych forum czyli "maksiu", ma smykałkę konstruktora i wdraża oraz rozwija konsole informacyjno sterujące do ciągników.
Znalazłem to:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=I4cbtUVCYD8
Maksiu opisz coś więcej a gremium niech komentuje i doradza, trzeba wspierać oddolnie takie inicjatywy !!!
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1020
Obrazki: 168
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez slaw17 » So, 9 czerwca 2012, 12:18

Widziałem ten komputer na allegro.
450zł za takie cacko to prawie darmocha, gdzie stoją po 1300zł.
Maksiu gratulacje pomysłu i wykonania. Mało jest ludzi którzy nabytą wiedzę na studiach przekładają w czyn.
p.s. Dlaczego tego kompa nie wystawiasz już na allegro?
Obiektywny fan NRF-ów.
Zniesmaczony AF-em.
Avatar użytkownika
slaw17
Zaczynający przygodę
 
Posty: 98
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:54
Lokalizacja: Płocicz koło Kamienia Krajeńskiego

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez maksiu » So, 9 czerwca 2012, 12:31

Z pewnych względów się powstrzymuję przed tym. Na jesień będą tam dostępne.
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez slaw17 » So, 9 czerwca 2012, 12:35

Jak się domyślam chodzi o US :?
Obiektywny fan NRF-ów.
Zniesmaczony AF-em.
Avatar użytkownika
slaw17
Zaczynający przygodę
 
Posty: 98
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:54
Lokalizacja: Płocicz koło Kamienia Krajeńskiego

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez Mariusz x » So, 9 czerwca 2012, 14:15

slaw17 napisał(a):Widziałem ten komputer na allegro.
450zł za takie cacko to prawie darmocha, gdzie stoją po 1300zł.
Maksiu gratulacje pomysłu i wykonania. Mało jest ludzi którzy nabytą wiedzę na studiach przekładają w czyn.
p.s. Dlaczego tego kompa nie wystawiasz już na allegro?

Myślę, że z tych 450 złotych i tak sporo zostanie ;) No ale za wiedzę trzeba płacić. Ogólnie jak ktoś to lubi, to można ciekawe rzeczy budować. Mi programowanie nie przypadło do gustu niestety.
Mariusz x
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 130
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 23:57

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez gonzo » So, 9 czerwca 2012, 14:50

To chyba nie wygórowana cena skoro mówicie że 450 zł. Do "zachodnich" maszyn podobny sterowniczek z mniejszą często liczbą funkcji i jakimś tam siłownikiem wykonawczym kosztuje często dobrze ponad tysiąc... euro...
Maksiu opisz parametry tego ustrojstwa, może coś doradzimy lub każemy modyfikować ;)
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1020
Obrazki: 168
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez maksiu » So, 9 czerwca 2012, 18:09

Pozwolę sobie skopiować z jednego miejsca:
Posiada następujące funkcje:
    -pomiar prędkości roboczej
    -pomiar przepracowanej powierzchni dla 5-ciu pól (kasowalne)
    -pomiar całkowitej przepracowanej powierzchni (niekasowalny)
    -możliwość ustawienia szerokości roboczej w zakresie do 24m z dokładnością 10cm
    -pomiar przejechanej drogi
    -odliczanie przejazdów z siewnikiem/agregatem uprawowo-siewnym na podstawie podniesień trzypunktowego układu zawieszania i/lub włączania/wyłączania WOM oraz informowanie (symbolem na wyświetlaczu oraz sygnałem dźwiękowym) o konieczności założenia ścieżki technologicznej
    -zliczanie wolnych impulsów pochodzących np. z czujnika zamontowanego przy pokrywie komory prasy zwijającej lub przy iglicy prasy kostującej - czyli zliczanie sprasowanych bel lub kostek, zliczanie owinięć beli folią itp.
    -zegarek
    -regulacja jasności wyświetlacza oraz diod informacyjnych
    -możliwość ustawienia opóźnienia naliczania przejazdów (aby uniknąć naliczenia przy omijaniu przeszkody, np. słupa, studzienki)

Zestaw składa się z:
    -komputera z przewodem sygnałowo-zasilającym o długości 3m do rozgałęźnika oraz 2m przewodu zasilającego od rozgałęźnika do wtyku zapalniczki
    -dwóch czujników: czujnika montowanego przy kole (prędkość, powierzchnia, droga) oraz czujnika montowanego tak, by wykrywał podniesienie TUZ (by nie zliczać powierzchni podczas uwrocia, by odliczać przejazdy), przewody długości 2m
    -złączki umożliwiającej dorobienie trzeciego czujnika (np. włączenia WOM czy czujnika zliczającego bele/kostki/owinięcia - nie trzeba wtedy demontować z ciągnika czujnika TUZ)
    -instrukcji obsługi w języku polskim

Montaż jest bardzo prosty:
    -w przypadku ciągnika jeden czujnik montuje się przy kole tak, by "widział" np. szpilki piasty koła, umożliwi to pomiar prędkości, drugi czujnik montuje się tak, by wykrywał górne położenie TUZ
    -w przypadku kombajnu/sieczkarni jeden czujnik montuje się przy kole (tak samo jak w przypadku ciągnika), natomiast drugi przy przenośniku pochyłym tak, by wykrywał podniesienie zespołu tnącego co pozwoli na niezliczanie powierzchni podczas nawrotu
    -komputer można zamontować w dowolnym ciągniku, z mechanicznym bądź elektronicznym sterowaniem TUZ, nie ma to znaczenia
    -komputer jest zasilany napięciem 10-14,4 V, w przypadku napięcia w instalacji 24V należy doprowadzić do komputera zasilanie od jednego akumulatora
    -komputer jest zabezpieczony przed zwarciem bezpiecznikiem 1A
    -po wyłączeniu włącznikiem nie pobiera żadnego prądu z instalacji - nie rozładuje akumulatora (pomijając diodę we wtyku zapalniczki)
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez majran » So, 9 czerwca 2012, 21:57

Testowaliście to już w błocie? Czujnik prędkości jest łatwo uszkodzić?
Avatar użytkownika
majran
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 140
Obrazki: 24
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 22:17
Lokalizacja: Pałuki wielkopolska
Numer GG: 10201673

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez slawny sarmata » So, 9 czerwca 2012, 23:37

co rozumiesz kolego przez testowanie w błocie? konsolki do błota raczej nikt nie będzie wrzucał, jeśli chodzi o czujniki to błoto, kurzak i mycie myjka naprzemiennie im nie straszne, ja czujnik uszkodziłem ale przy podnośniku ale to wina mocowanie które źle zrobiłem, czujnik na kole jak uszkodzisz to będziesz miał prawdziwego pecha:)
Avatar użytkownika
slawny sarmata
Zaczynający przygodę
 
Posty: 41
Obrazki: 2
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 07:46
Numer GG: 6399865

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez maksiu » N, 10 czerwca 2012, 08:39

Ja jeżdżę z tym od hmm..jakoś od lutego i błota po osie niestety nie było do tej pory, ale jak coś Ci spadnie na czujnik to się nic mu nie stanie. Uszkodzić by go mogła jedynie zaschnięta bryła przyklejona do szpilek, ale to musiałbyś ciągnik utopić i zostawić na dzień dwa, a i tak nie wiadomo czy by się odpowiednio okleiło ;)
Czujnik przy kole znajduje się bardzo blisko szpilek - ok 2mm, dlatego między niego a szpilkę nic praktycznie się nie dostaje.
Jedyna możliwość uszkodzenia czujnika to nierówne szpilki. Ustawisz czujnik względem jednej szpilki a inna będzie bardziej wystawała, uchwyt zrobisz solidny to wtedy czujnik pójdzie.
A Sławny tak jak pisze, zrobił bardzo mocny uchwyt, trochę źle wypozycjonował czujnik no i się stało, ramię go uszkodziło.

Zamiast czujnika podnośnika możliwe jest też zastosowanie wyłącznika krańcowego.

W zeszłym roku całą jesień jeździłem z innym urządzeniem na tych samych czujnikach i również nie było żadnych problemów. Zamontowałem je i zapomniałem o nich.
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez Senator » N, 10 czerwca 2012, 13:06

maksiu możesz jakoś mi zobrazować jak ten czujnik prędkości jest zamontowany? Bo jakoś nie mogę sobie tego zobrazować, może jakiś inny jestem :)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Avatar użytkownika
Senator
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 205
Obrazki: 108
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:49
Lokalizacja: Okolice Tczewa/pomorskie
Numer GG: 2241096

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez maksiu » N, 10 czerwca 2012, 15:59

Foto w załączniku mojego montażu (taki trochę na szybko byłrobiony, a jak wiadomo prowizorki najdłużej się trzymają).
Akurat szpilka jest obok czujnika, a nie przed nim, ale odległość od czoła czujnika do szpilki wynosi około 2mm.
Załączniki
bardz_male_P3308860.jpg
bardz_male_P3308860.jpg (77.4 KiB) Przeglądane 3143 razy
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez Senator » N, 10 czerwca 2012, 17:29

A takie buty :D
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Avatar użytkownika
Senator
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 205
Obrazki: 108
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:49
Lokalizacja: Okolice Tczewa/pomorskie
Numer GG: 2241096

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez gonzo » N, 10 czerwca 2012, 22:19

no tyle błota to raczej się rzadko zdarza:) trochę innych rzeczy by się najpierw urwało ;)
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1020
Obrazki: 168
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez Arek » Pt, 22 czerwca 2012, 23:03

Kupiłem sprzęt od maksia, jeszcze leży w garażu i czeka na montaż ale obudowa i jej wykonanie są naprawdę dobrej jakości, przynajmniej tak wygląda.
Arek
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 221
Obrazki: 118
Dołączył(a): Pt, 22 czerwca 2012, 22:45
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 374896

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez slawny sarmata » Pn, 25 czerwca 2012, 18:05

w środku też wygląda PRO;)
Avatar użytkownika
slawny sarmata
Zaczynający przygodę
 
Posty: 41
Obrazki: 2
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 07:46
Numer GG: 6399865

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez Arek » Pt, 13 lipca 2012, 23:14

Sprzęt wkrótce będzie uruchomiony na bizonie :D Jako licznik ha i licznik prędkości...
Mam nadzieje, że na przyszły sezon maksi wykombinuje coś bardziej zaawansowanego i dedykowanego pod kombajny :)
Arek
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 221
Obrazki: 118
Dołączył(a): Pt, 22 czerwca 2012, 22:45
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 374896

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez gonzo » Pt, 13 lipca 2012, 23:21

Tak motywujecie że może i ja na kombajn założę :D
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1020
Obrazki: 168
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez rolstudent » Pn, 16 lipca 2012, 22:28

Albo rozsiewacze nawozów , cudem by było jak by taki komp miał i wagę.
Ostatnio edytowano Pn, 16 lipca 2012, 22:33 przez Krzysiek19, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zdanie z małej litery
rolstudent
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 286
Obrazki: 20
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 22:11

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez maksiu » Wt, 17 lipca 2012, 19:47

Pomysł warty grzechu :D
Więc kiedyś na pewno zgrzeszę ;)
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez rolstudent » Wt, 17 lipca 2012, 23:37

W siewnikach do zboza waga tez by nie szkodzila. tylko jak ja zamontowac i ile by to kosztowalo
Ostatnio edytowano Śr, 18 lipca 2012, 01:55 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
rolstudent
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 286
Obrazki: 20
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 22:11

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez maksiu » Śr, 18 lipca 2012, 00:38

Wagę można wszędzie dać, pytanie tylko czy wszędzie da radę skrzynię umieścić na niezależnym zawieszeniu. W siewniku jednak skrzynia jest elementem konstrukcyjnym...
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez rolstudent » Śr, 18 lipca 2012, 22:09

Ja np w swoim siewniku Gaspardo nie miałbym problemu z montażem,

Szukam teraz sterownika do sterowania ,,prysznica dla krów,, ma on włączyć elektrozawór gdy temperatura przekroczy 20 stopni w sekwencja 1 minuta pracy 5 przerwy, Może wam przychodzi coś do głowy
Ostatnio edytowano Śr, 18 lipca 2012, 22:46 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Ortografia, literówki
rolstudent
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 286
Obrazki: 20
Dołączył(a): Pn, 11 czerwca 2012, 22:11

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez maksiu » So, 21 lipca 2012, 22:39

Na dniach wykonałem nową funkcjonalność w komputerze, która umożliwia sterowanie poprzez przekaźnik zamykaniem ścieżek siewnika, jeśli te są sterowane elektrycznie. :)
Drugą, wcześniej wykonaną funkcją jest obsługa czujnika niskiego poziomu ziarna w skrzyni siewnika. Jedynym tego minusem jest konieczność rezygnacji z "trzeciego czujnika" (WOM, zliczanie zwiniętych belek).
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez zuras » N, 16 września 2012, 14:02

Kiedy bedzie w sprzedaży?
zuras
Zaczynający przygodę
 
Posty: 73
Obrazki: 44
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 11:11

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez maksiu » N, 16 września 2012, 14:20

Oficjalne plany były na jesień tego roku, ale będzie obsuwa... Związane jest to z tym, że do Inkubatora Przedsiębiorczości można należeć przez 2 lata, ja chcę z niego pewne korzyści "wyciągnąć", ale najpierw dobrze by było mieć w ręku jeszcze przynajmniej jeden projekt, żeby te dwa lata wykorzystać na maksa.

Niemniej zachęcam Cię do napisania do mnie na PW, jeśli masz jakieś pytania :)
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez Arek » N, 30 września 2012, 20:47

Maksiu do już działających modeli można apgrejdować sterowanie ścieżkami?

Co do użytkowania to przydałby się lepszy wyświetlacz bo nawet w mało słoneczny dzień słabo widać... Albo trzeba dorobić daszek przeciwsłoneczny :)
Arek
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 221
Obrazki: 118
Dołączył(a): Pt, 22 czerwca 2012, 22:45
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 374896

Re: Konsola informacyjno sterująca

Postprzez maksiu » Pn, 7 października 2013, 22:09

Tak, do już pracujących liczników można dołożyć zarówno czujnik ziarna jak i sterowanie ścieżkami.

Ponadto w międzyczasie pojawiły się nowe funkcje:
-praca ze ścieżkami podwójnymi (wykonywanymi jedną stroną siewnika w dwu przejazdach)
-możliwość montażu dwu czujników niskiego poziomu ziarna - w obu końcach skrzyni co zmniejsza ryzyko jeżdzenia "na pusto"
-szybkie ograniczenie szerokości roboczej do 3/4, 1/2 oraz 1/4 ustawionej szerokości - szczególnie przydatne przy pracy kombajnami i sieczkarniami.

W razie pytań zapraszam do kontaktu przez gg: 42651760
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760


Powrót do Komputer w gospodarstwie...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości