Ogłoszenie



Zbieramy na dalsze funkcjonowanie naszego forum, prosimy o wsparcie!
https://zrzutka.pl/urxc2d



Urządzenie do precyzyjnego pomiaru powierzchni.

Wszystko o GPS, jego zastosowaniach, urządzeniach i kosztach

Urządzenie do precyzyjnego pomiaru powierzchni.

Postprzez crasher » Wt, 5 marca 2013, 01:34

Witam!
Rozpocząłem temat w celu zasięgnięcia wiedzy, ewentualnego rozważenia sugestii o pewnym urządzeniu które opisze poniżej.
Na początek napisze jak ja sobie to wyobrażam bo nie wiem czy coś takiego istnieje w ogole.
Chodzi nam o urządzenie które po obejściu dowolnego obszaru o dowolnych kształtach poda dokładna powierzchnię danego obszaru. :roll: ....
Jest coś takiego w ogole? Jeśli tak to proszę o jakieś dane opisy itp..
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano Wt, 5 marca 2013, 22:47 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówki
Avatar użytkownika
crasher
Zaczynający przygodę
 
Posty: 23
Obrazki: 0
Dołączył(a): Wt, 1 stycznia 2013, 13:56
Lokalizacja: Wielkopolska
Numer GG: 9873968

Re: Urządzenie do precyzyjnego pomiaru powierzchni.

Postprzez silva » Wt, 5 marca 2013, 07:34

Telefon komorkowy z odpowiednim programem i dobra antena :-)
GERWAZY WYCIĄGNĄł SZABLE I STRZELIŁ
Avatar użytkownika
silva
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 403
Obrazki: 752
Dołączył(a): Wt, 3 lipca 2012, 21:18
Lokalizacja: Wierzchowiska k. Lublina
Numer GG: 3994722

Re: Urządzenie do precyzyjnego pomiaru powierzchni.

Postprzez crasher » Wt, 5 marca 2013, 08:28

Zdecydowanie wolałbym zainwestować i kupić urządzenie.
Ostatnio edytowano Wt, 5 marca 2013, 22:48 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
Avatar użytkownika
crasher
Zaczynający przygodę
 
Posty: 23
Obrazki: 0
Dołączył(a): Wt, 1 stycznia 2013, 13:56
Lokalizacja: Wielkopolska
Numer GG: 9873968

Re: Urządzenie do precyzyjnego pomiaru powierzchni.

Postprzez gonzo » Wt, 5 marca 2013, 09:33

Proszę bardzo:
Coś polskiego do zainstalowania na posiadanym urządzeniu http://www.mierniczygps.pl/
Coś kompletnego http://www.garmin24.pl/pl/c/Pomiar-powierzchni/177 sam mam garmina.
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1025
Obrazki: 175
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Urządzenie do precyzyjnego pomiaru powierzchni.

Postprzez lukaczmarek » Wt, 5 marca 2013, 09:36

Takich urządzeń pomiarowych jest bardzo dużo o różnej dokładności jak masz kasę i dużo do mierzenia to możesz inwestować.
Jak chcesz tylko do domowego użytku to telefon z odpowiednim oprogramowaniem w zupełności wystarczy.
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 564
Obrazki: 276
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 17:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618

Re: Urządzenie do precyzyjnego pomiaru powierzchni.

Postprzez crasher » Wt, 5 marca 2013, 09:49

gonzo napisał(a):Proszę bardzo:
Coś polskiego do zainstalowania na posiadanym urządzeniu http://www.mierniczygps.pl/
Coś kompletnego http://www.garmin24.pl/pl/c/Pomiar-powierzchni/177 sam mam garmina.


O widzisz :) dokładnie o takie coś mi chodziło . Dzięki.
A zapytam , czy ktoś korzysta z tego typu rzeczy?
Avatar użytkownika
crasher
Zaczynający przygodę
 
Posty: 23
Obrazki: 0
Dołączył(a): Wt, 1 stycznia 2013, 13:56
Lokalizacja: Wielkopolska
Numer GG: 9873968

Re: Urządzenie do precyzyjnego pomiaru powierzchni.

Postprzez geozidani » So, 23 lipca 2016, 22:06

Dla poszukujących darmowego i łatwego rozwiązania proponuję aplikację GeoDopłaty (https://play.google.com/store/apps/details?id=net.zinkiewicz.android.doplaty) działającą na prawie każdym telefonie z systemem Android. Jestem jej autorem a doświadczenie w pomiarach upraw do dopłat zdobywałem pracując jako inspektor. Na temat samych pomiarów co nieco można znaleźć na Fb pod adresem https://www.facebook.com/geodoplaty/
geozidani
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 23 lipca 2016, 21:52
Lokalizacja: Kolno

Re: Urządzenie do precyzyjnego pomiaru powierzchni.

Postprzez gonzo » N, 24 lipca 2016, 11:32

Jaką dokładność pomiaru można uzyskać bez anteny zewnętrznej? ARiMR usatysfakcjonujemy ? :D
To ja uczę się od was, proszę więc o patrzenie przez pryzmat nauki na moje wypowiedzi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem Polakiem i piszę po polsku.
Avatar użytkownika
gonzo
Administrator
 
Posty: 1025
Obrazki: 175
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 11:13
Lokalizacja: powiat Brodnica
Numer GG: 4140280

Re: Urządzenie do precyzyjnego pomiaru powierzchni.

Postprzez zyrafa » Pn, 25 lipca 2016, 22:30

kolego, ja pobrałem tą aplikację jakiś miesiąc temu i albo coś z moim tel jest nie tak albo z aplikacją. Gdyż chodząc od narożnego słupka płotu do drugiego narożnika, tak aby zmierzyć np. szerokość owej działki to cały czas pokazuje różne wyniki. A rozbieżność nie mała. Działka miała około 20m a tel wskazywał raz 13 raz 16 i tak w koło.

tel to LG G3

Mam też twoją aplikację licznik prędkości i ten działa poprawnie. Jeszcze go nie sprawdzałem z radarem na siewniku ale wedle elektronicznego wyświetlacza z ciągnika jak była rozbieżność 0,5km/godz to wszystko.
zyrafa
Zaczynający przygodę
 
Posty: 77
Obrazki: 23
Dołączył(a): Pn, 6 sierpnia 2012, 21:51


Powrót do Rolnictwo precyzyjne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość