Ogłoszenie

Zapraszamy do aktywnego korzystania z forum, galerii oraz czatu.
Prosimy o szanowanie zasad pisowni języka polskiego.

Informujemy, że kopiowanie zdjęć, których autorem jest ktoś inny i wykorzystywanie ich, jest złamaniem praw autorskich.
Ekipa Forum Profesjonalnego Rolnika

Zapraszamy do dyskusji o stanie upraw na waszych polach :
rzepak ozimy
zboża ozime



Rolnictwo precyzyjne.

Wszystko o GPS, jego zastosowaniach, urządzeniach i kosztach

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez walek » Pn, 3 grudnia 2012, 01:17

Jak dla mnei to jak chcesz zamówić optymalne ilości nawozu, wapna i rozsiac to zgodnie z założeniami to bys musiał zrobić badania gleby żeby zobaczyc co tam w niej masz, potem policzyć ile czego potrzebujesz i juz będziesz mial pierwsze ograniczenie kosztów.
Nie wiem czy masz dostosowany do rolnictwa precyzyjnego rozsiewacz wapna i nawozu ale jak nie to od tego by trzeba było zacząć.
Systemy prowadzenia oparte na sterowaniu ręcznym nie są dokładne i nie spełniają wg. mnie oczywiście do konca swej roli.
Jak juz ma byc precyzyjna jazda to tylko z hydrauliką lub z systemem który kręci kierownicą przy pomocy silnika zamontowanego w kole kierownicy lub rolki.

Jak kupisz auto track to chyba jest problem żeby się z czymś nie ze stajni JD podłączyć - ale to informacja jakiej byłem piewien jakieś 3 lata temu nie wiem może się coś zmieniło.
walek
Zaczynający przygodę
 
Posty: 67
Obrazki: 1
Dołączył(a): So, 16 czerwca 2012, 22:59

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez brzozak2 » Pn, 3 grudnia 2012, 02:28

do tych zadan nie ma potrzeby wpinania sie w uklad kierowniczy ciagnika, wez kierownice z silnikiem elektrycznym i z bani. skoro masz jd to chyba najlepiej zwrocic sie do nich, mysle ze dostaniesz najkorzystniejsza oferte, no i na bank bedzie kompatybilne :) .
natomiast nie liczylbym na realne oszczednosci, tak jak @walek pisze, najpierw badania i tym najwiecej zaoszczedzisz.
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 198
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez zyrafa » Pn, 3 grudnia 2012, 12:43

Badania oczywiście rzecz jasna, a wymiana rozsiewacza też wiem, dlatego chcę spróbować od najprostszych czynności.
zyrafa
Zaczynający przygodę
 
Posty: 77
Obrazki: 23
Dołączył(a): Pn, 6 sierpnia 2012, 22:51

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez garek » Cz, 13 grudnia 2012, 07:49

Hej mam pytanie jak zacząć chciałbym kupić dwa zestawy do prowadzenia równoległego chciałbym mieć dokładność pod siew zbóż. Jaki sprzęt jakie koszty i jaki sygnał żeby ten cel osiągnąć ? Wolałbym nie ingerować w hydraulikę ciągnika czyli rolka na kierownice byłaby lepsza
Ostatnio edytowano Cz, 13 grudnia 2012, 23:22 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ortografia
Primum non nocere
garek
Zaczynający przygodę
 
Posty: 82
Obrazki: 81
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 21:23

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez walek » Cz, 13 grudnia 2012, 10:44

Masz dwa siewniki że chcesz kupić dwa zestawy ???
Do jakich ciągników ?
walek
Zaczynający przygodę
 
Posty: 67
Obrazki: 1
Dołączył(a): So, 16 czerwca 2012, 22:59

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez silva » Cz, 13 grudnia 2012, 12:49

Raczej dwa ciągniki wg mnie do których takie maszynki by sie przydały.
GERWAZY WYCIĄGNĄł SZABLE I STRZELIŁ
Avatar użytkownika
silva
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 395
Obrazki: 686
Dołączył(a): Wt, 3 lipca 2012, 22:18
Lokalizacja: Wierzchowiska k. Lublina
Numer GG: 3994722

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez brzozak2 » Cz, 13 grudnia 2012, 15:17

najpierw lepiej kupic jeden zestaw, dzis lepiej brac kierownice z silnikiem elektrycznym niz rolke. zeby wygodnie siac zboza najlepiej wykupic kod aktywacyjny do rtk i korzystac z sieci (zapomnialem nazwy, od tego roku jest dostepna w pl). dokladnosc minimalnie lepsza niz na omnistarze hp (czyli taki jak robilem redliny), a nie trzeba placic za abonament, przynajmniej poki co. ale zalecam kupno jednego systemu, bo bez doswiadczenia nawet nie wiesz czego chcesz i do czego mozesz wykorzystac to ustrojstwo.
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 198
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez silva » Cz, 13 grudnia 2012, 15:27

Warto jest dokładać kupując ciągnik te 50tys zł? Czy mija sie z celem. Kiedy to tak naprawde sie przydaje? Jaką trzeba mieć powierzchnie by to sie naprawde opłaciło?
GERWAZY WYCIĄGNĄł SZABLE I STRZELIŁ
Avatar użytkownika
silva
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 395
Obrazki: 686
Dołączył(a): Wt, 3 lipca 2012, 22:18
Lokalizacja: Wierzchowiska k. Lublina
Numer GG: 3994722

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez walek » Cz, 13 grudnia 2012, 18:53

Jeśli jeździsz ciągnikiem sam albo masz dużo ha to człowiek wsiada mniej zmęczony z ciągnika. Czy to sie opłaca to kazdy musi skalkulować sam czy bycie mniej zmeczonym ma dla niego znaczenie.
Można pracować jak na polu nie ma zbyt dobrej widoczności (noc, mgła, kurz) z dobrą wydajnością.
Trzeba mieć na uwadze że na poczatku to tak jak @brzozak2 pisał nie bardzo nawet wiadomo do czego można to wykorzystać. Ale trzeba kupic taki zestaw żeby można go było rozbudowywać w przyszłości - a nie wszystkie systemy na obecne na rynku można rozbudować, a naprawdę można rozbudować wszystko dość znacznie - a nikt nie wie co bedzie można za parę lat.

Popieram brzozaka że lepiej kupić kierownicę z sinikiem niz rolkę - rolka działa owszem ale ma słabe możliwości rozbudowy i jest kapkę prymitywna.
Obecnie nie trzeba miec stacji RTK bo po wykupieniu kodów jest tzw. wirtualne RTK i dokładnośc jest ok.
Ostatnio edytowano Cz, 13 grudnia 2012, 23:21 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówki
walek
Zaczynający przygodę
 
Posty: 67
Obrazki: 1
Dołączył(a): So, 16 czerwca 2012, 22:59

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez Agrovena » Cz, 7 lutego 2013, 09:29

Najlepiej zacząć od nawigacji do jazdy równoległej. W tych pieniądzach nie zrobisz nic co będzie samo sterowało ciągnikiem. Jeśli masz rozsiewacz i opryskiwacz z odpowiednim sterownikiem to dobrą nawigacje można podłączyć do tych sterowników i dzięki temu można precyzyjnie rozsiewać nawozy oraz ustawić automatyczne zamykanie sekcji opryskiwacza na nakładkach. Takie rozwiązania da się zakupić za ok 15 tys zł.(mam je w ofercie :) ) jeśli chcesz jeździć ciągnikiem z większą dokładnością(5-10 cm) wtedy trzeba zainwestować dodatkowo w system automatycznego prowadzenia dodatkowo min 20- 25 tys. zł w zależności od dokładności,modelu ciągnika, ukształtowania terenu itp itd.
Avatar użytkownika
Agrovena
FIRMA
 
Posty: 3
Dołączył(a): So, 2 lutego 2013, 09:16
Lokalizacja: Barciany woj.war-maz
Numer GG: 5673934

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez Hubert » So, 9 lutego 2013, 14:35

Mam w kombajnie nawigację oryginalna JD, mam mozliwosc dokupienia samego okablowania i moge sobie z kombajna przekladać do kazdego innego ciagnika ją. Koszt okablowania to 20tys pln ;/ troche drogo. Z kombajna wyjmuje antenę i monitor. Troche drogo jak za same kabelki
Hubert
Zaczynający przygodę
 
Posty: 45
Obrazki: 88
Dołączył(a): Cz, 26 lipca 2012, 10:03

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez Guzik » So, 9 lutego 2013, 14:56

A jaki koszt nawigacji jest JD ??
Ostatnio edytowano So, 9 lutego 2013, 21:07 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
Guzik
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 283
Obrazki: 101
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 15:11
Lokalizacja: Powiat Gdański
Numer GG: 33067550

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez Hubert » So, 9 lutego 2013, 16:16

cos k. 40tys
Hubert
Zaczynający przygodę
 
Posty: 45
Obrazki: 88
Dołączył(a): Cz, 26 lipca 2012, 10:03

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez walek » So, 9 lutego 2013, 20:52

Ale w kombajnie nawigacja kręci przez hydraulike czy przez kierownicę.

bo jak przez hydraulikę to nie do kazdego ciagnika sobie to możesz przełożyć - zresztą przez kierownicę też nie wygląda to tak prosto
walek
Zaczynający przygodę
 
Posty: 67
Obrazki: 1
Dołączył(a): So, 16 czerwca 2012, 22:59

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez maksiu » So, 9 lutego 2013, 21:48

Możesz @walek opowiedzieć coś więcej o tym sterowaniu?
Indżoj de sajlens.
--------------------
Liczniki hektarów, sterownik ścieżek technologicznych.
Avatar użytkownika
maksiu
Administrator
 
Posty: 491
Obrazki: 143
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:18
Lokalizacja: Pleszew-Jarocin-Krotoszyn
Numer GG: 42651760

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez bobek » So, 9 lutego 2013, 21:55

Blok hydrauliczny można do każdego ciągnika na orbitrolu założyć. ;) Plus do tego czujnik położenia kół i GPS nie jest ślepy. :D
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 672
Obrazki: 168
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 19:25
Lokalizacja: żeremie

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez Hubert » N, 10 lutego 2013, 18:53

walek@ kombajna kreci nawigacja przez hydraulike. 20tys to koszt okablowania i kierownicy. Problemu z przelozeniem anteny i monitora nie ma zadnego
Ostatnio edytowano N, 10 lutego 2013, 23:18 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
Hubert
Zaczynający przygodę
 
Posty: 45
Obrazki: 88
Dołączył(a): Cz, 26 lipca 2012, 10:03

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez walek » N, 10 lutego 2013, 22:57

Jasne że nie ma problemu z przełożeniem jak ciągnik jest ready - jak nie jest to trzeba ciągnik przystosować.
maksiu chodziło ci o sterowanie poprzez kierownicę ? - JD miał/ma taki system Green star universal się to zwie czy jakoś tak.
Zakładasz przystawkę silnik plus kierownica (oryginalną kierownicę się demontuje) na kierownice w ciągniku i możesz podłączyć do każdego ciągnika (no prawie bo chyba nie do wszystkich modeli JD robił przystawki ) w kazdym razie do ursusa na pewno nie
Ostatnio edytowano N, 10 lutego 2013, 23:19 przez sebekwolkasos, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Literówka
walek
Zaczynający przygodę
 
Posty: 67
Obrazki: 1
Dołączył(a): So, 16 czerwca 2012, 22:59

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez bobek » Pn, 11 lutego 2013, 00:21

Po co się bawić w kierownice, jak każdy ciągnik o jakim pisałem da się zrobić ready?
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Avatar użytkownika
bobek
Moderator
 
Posty: 672
Obrazki: 168
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 19:25
Lokalizacja: żeremie

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez brzozak2 » Pn, 11 lutego 2013, 02:08

bob po co? bo kazde wpiecie w hydraulike to sa potezne koszty, a kieralke kupujesz jedna i mozesz zastosowac w kazdym sprzecie (nawet ursusie jesli ma orbitrol).
brzozak2
Zasłużony dla forum
 
Posty: 533
Obrazki: 198
Dołączył(a): Cz, 7 czerwca 2012, 21:55

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez TurystaOGL » So, 12 lipca 2014, 16:14

Baron napisał(a):Czyli switch nie wyda rozkazu żadnemu komputerowi poza amatronem? żeby sterować opryskiwaczem muszę dokupić jakąś inną nawigację z funkcją sterowania sekcjami?
Mam opryskiwacz lemkena i komputer jest też tej firmy.

Lemken posiada sterowniki Mullera, można go zespolić ze Switchem np firmy Arag i dodać do tego nawigację firmy Leica
TurystaOGL
FIRMA
 
Posty: 24
Obrazki: 1
Dołączył(a): Cz, 10 lipca 2014, 10:32
Lokalizacja: Głubczyce

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez pazdzioch256 » Cz, 17 lipca 2014, 11:21

Lemken może tez mieć Tee jet 844 możesz to podpiąć pod TRIMBLE field iq mam to zrobione u siebie.
pazdzioch256
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz, 5 grudnia 2013, 12:46
Lokalizacja: iława

Re: Rolnictwo precyzyjne.

Postprzez Mariusz35 » Cz, 29 stycznia 2015, 16:56

Wasze doświadczenia i pierwsze kroki. Cenne porady mile widziane.
Myślę, że poprzednicy udzielili Tobie sporo rad dotyczących rolnictwa precyzyjnego, ale ja ze swojej strony również chciałbym coś dodać. Jakiś czas temu natknąłem się na artykuł zatytułowany "10 przykazań rolnictwa precyzyjnego" z tego co pamiętam opublikowany był on w serwisie dla rolników wymoderowano Akurat tam opisywane było rolnictwo precyzyjne na przykładzie rzepaku, ale myślę, że warto zaznajomić się z tym tekstem.
Ostatnio edytowano Cz, 29 stycznia 2015, 21:12 przez gonzo, łącznie edytowano 1 raz
Powód: reklama kamuflowana
Avatar użytkownika
Mariusz35
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr, 28 stycznia 2015, 16:57
Lokalizacja: Krosno

Poprzednia strona

Powrót do Rolnictwo precyzyjne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości