przez DuzyGrzegorz » So, 1 czerwca 2013, 21:49
Niskie pH gleby bardzo mocno ogranicza utleniania azotu amonowego do azotanowego. Efekty będą zatem różne w zależności od formy azotu. Jeżeli chodzi o żelazo to jego ilość dostępna (dostępna, a nie ogólna!) dla roślin jest tym większa im większa jest jest zawartość fosforu, manganu i miedzi i mniejsza zawartość wapnia. Nieprawdziwa jest teoria, lansowana przez niektórych naukowców, wspólnego wytrącania i przechodzenia do form niedostępnych żelaza i fosforu, która w praktyce nie została potwierdzona. Glin jest w nadmiarze toksyczny dla roślin (zastępuje jony wapnia w ścianach komórkowych), a jego ilość w formie dostępnej dla roślin jest odwrotnie proporcjonalna do pH (glin jest pobierany przez rośliny luksusowo). Trzeba też mieć na uwadze, że wprowadzenie substancji organicznej słabo lub nierozłożonej powoduje zmniejszenie zawartości form przyswajalnych wielu składników, w tym miedzi.
W niektórych przypadkach faktycznie pszenica może być ciemniejsza, ale raczej z powodu słabego wzrostu, mniejszej masy i co za tym idzie nadmiaru azotu zastosowanego w formie saletrzanej. Pozdrawiam!