Strona 1 z 1

Parametry pszenicy konsumpcyjnej

PostNapisane: Wt, 14 sierpnia 2012, 10:26
przez brzozak2
Witam,
chcialbym zalozyc ten watek w celu rozszerzenia wiedzy o uprawie pszenicy konsumpcyjnej.
Czy mozemy sterowac w jakikolwiek sposob parametrami, czy niektore cechy sa zalezne tylko od odmiany.
W tym sezonie pszenica u nas posiada zawartosc bialka 12,5-16, dosc spora rozbieznosc.

Re: Parametry pszenicy konsumpcyjnej

PostNapisane: Wt, 14 sierpnia 2012, 12:17
przez Senator
Ta sama odmiana przy tym samym nawożeniu?

Co do "sterowania" parametrami odmian, to zapewne występuje możliwość co mogę potwierdzić własnymi doświadczeniami.

Re: Parametry pszenicy konsumpcyjnej

PostNapisane: Wt, 14 sierpnia 2012, 15:23
przez brzozak2
rozne odmiany

Re: Parametry pszenicy konsumpcyjnej

PostNapisane: Wt, 14 sierpnia 2012, 16:09
przez gonzo
U mnie na lekkich gruntach ;) białko w pszenicy do 10 przy plonie ważonym zależnie od odmiany 7.3-7.6t/ha. Zaskoczyło mnie pszenżyto na identycznym gruncie i po tym samym przedplonie(kukurydza na kiszonkę) białko 10.9 przy plonie ważonym 9.1t/ha.
Na jednej działce miałem obok siebie dwie pszenice, zdjęcie jest nawet w galerii. Position i Bamberkę, podobna norma wysiewu, identyczne nawożenie i ochrona różnica w zawartości białka 1.5 %. Jest to więc cecha dodatnio skorelowana z odmianą, Senator pochwal się jak sterujesz:) Brzozak idę pod prysznic i jadę Cię odwiedzić, zamawiam ładną pogodę;)
.

Re: Parametry pszenicy konsumpcyjnej

PostNapisane: Wt, 14 sierpnia 2012, 18:53
przez Senator
Co do tego roku to nic powiedzieć nie mogę, bo pszenice jeszcze nie ruszone :evil:

Natomiast w zeszłym roku wykonałem małe doświadczenie co do wpływu podziału dawki azotu na parametry, obie pszenice (ta sama odmiana oczywiście, to samo stanowisko,te same zabiegi) zostały potraktowane: część pola azot na dwie dawki, druga część na trzy, oczywiście w sumie wychodziło na ha tyle samo kg azotu. Oto parametry:
I) azot w dwóch dawkach - białko 14,1 gluten 32,5 gęstość 81,8 opadanie 312
II) azot w trzech dawkach - białko 15,8 gluten 33,5 gęstość identyczna 81,8 opadanie 222

Wiem że to nie jest za bardzo miarodajne, bo powinno być powtórzone kilka razy ;) Ale zawsze coś :)

Re: Parametry pszenicy konsumpcyjnej

PostNapisane: Wt, 14 sierpnia 2012, 23:04
przez brzozak2
gonzo napisał(a):Brzozak idę pod prysznic i jadę Cię odwiedzić, zamawiam ładną pogodę;)
.

ja tyz, jeszcze prawie 50 ha do skoszenia, a tu podorywki piszcza, wapno wyje i buraczki powoli przerastaja :lol: .

Re: Parametry pszenicy konsumpcyjnej

PostNapisane: Wt, 14 sierpnia 2012, 23:33
przez Guzik
Ty chociaż coś zboża wykosiłeś a ja może 3m2

Re: Parametry pszenicy konsumpcyjnej

PostNapisane: Śr, 15 sierpnia 2012, 06:02
przez farmermf
Ja zauważyłem że 3 dawkę na kłos azotu jak dawałem w fazie wykłoszenia 50% kłosów to białko 13-14%, a w tym roku dałem 40N w fazie zamknietej pochewki kłosowej i mam białko 15,1 totez chyba im wczesniej tym lepiej z tym azotem.