Ogłoszenie

Zapraszamy do aktywnego korzystania z forum, galerii oraz czatu.
Prosimy o szanowanie zasad pisowni języka polskiego.

Informujemy, że kopiowanie zdjęć, których autorem jest ktoś inny i wykorzystywanie ich, jest złamaniem praw autorskich.
Ekipa Forum Profesjonalnego Rolnika

Zapraszamy do dyskusji o stanie upraw na waszych polach :
rzepak ozimy
zboża ozime



Budowa wiaty

Jak uzyskać pozwolenia na budowę? Jak walczyć o swoje prawa?

Budowa wiaty

Postprzez Jasiupila » Wt, 31 grudnia 2013, 00:15

Witam,
pojawiła się koncepcja budowy wiaty/garażu na maszyny. W jakiej odległości musi ona się znajdowac od pobliskiego rowu melioracyjnego???
Miałaby ona powstac mniej więcej gdzie jest to zaznaczone http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?loca ... nID=765776
Jasiupila
Zaczynający przygodę
 
Posty: 59
Obrazki: 159
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 21:35

Re: Budowa wiaty

Postprzez master20002 » Wt, 11 marca 2014, 21:59

Witam.

Dla wiat nie ma odległości minimalnych. Dotyczą one tylko budynków, wiata natomiast budynkiem w rozumieniu prawa nie jest, tylko budowlą. Zresztą pierwszą czynnością jaką robi inwestor to składa wniosek o wydanie warunków zabudowy w gminie. Po ich wydaniu projektant bierze na siebie odpowiedzialność wykonania projektu zgodnie z przepisami. Czemu pisze o pozwoleniu? Bo wymiar zaznaczony na zdjęciu nie pozwala na budowę na tzw. zgłoszenie lecz na pozwolenie.
Młody inżynier budownictwa. W razie pytań zapraszam na "priv"
master20002
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt, 11 marca 2014, 21:49
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Budowa wiaty

Postprzez zyrafa » Śr, 12 marca 2014, 01:03

A budowa wiaty na granicy, lub tuż przy? Ewentualnie jedna ściana nabudowana na płocie który stoi na granicy. Wiata za stodołą, z dala od budynków sąsiada, nikomu nie będzie przeszkadzać oraz sąsiad wyraża zgodę na powstanie obiektu. Czy jest to wykonalne zgodnie z literą prawa?
zyrafa
Zaczynający przygodę
 
Posty: 77
Obrazki: 23
Dołączył(a): Pn, 6 sierpnia 2012, 22:51

Re: Budowa wiaty

Postprzez Duzy1 » Śr, 12 marca 2014, 09:37

Jak sąsiad sie zgadza to nie ma problemu mozesz stawiac na miedzy
Duzy1
Zaczynający przygodę
 
Posty: 60
Obrazki: 17
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 10:32
Numer GG: 3310833

Re: Budowa wiaty

Postprzez master20002 » Śr, 12 marca 2014, 13:43

Obecnie w prawie nie ma czegoś takiego jak zgoda sąsiada lub nie. Zamiast tego powstało rozporządzenie o warunkach technicznych odnośnie budynków. Wiata może stać w granicy bo dla niej nie ma określonych minimalnych odległości, ale wody opadowe muszą być odprowadzone na teren własnej działki.
Młody inżynier budownictwa. W razie pytań zapraszam na "priv"
master20002
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt, 11 marca 2014, 21:49
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Budowa wiaty

Postprzez Duzy1 » Śr, 12 marca 2014, 17:46

To spruboj bez zgody sasiada pobudowac na granicy zycze powodzenia
Duzy1
Zaczynający przygodę
 
Posty: 60
Obrazki: 17
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 10:32
Numer GG: 3310833

Re: Budowa wiaty

Postprzez master20002 » Śr, 12 marca 2014, 21:13

W toku postępowania w sprawie wydania pozwolenia sąsiad jest tylko zawiadamiany, że może się zapoznać ze sprawą. Przy zgłoszeniu nie musi o niczym wiedzieć. Jeżeli papiery są dograne to sąsiad może sobie chwile poskakać, pisać gdzie chce a wiata jak stanie to będzie stała.
Młody inżynier budownictwa. W razie pytań zapraszam na "priv"
master20002
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt, 11 marca 2014, 21:49
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Budowa wiaty

Postprzez DuzyGrzegorz » Pt, 14 marca 2014, 23:16

Jeżeli na zgłoszenie będzie budowany budynek w odległości mniejszej niż wymagana minimalna odległość od granicy działki to starostwo na podstawie art. 30 ust 7 pkt 4 prawa budowlanego ma obowiązek wyrazić sprzeciw. Jeżeli tego nie zrobi to sąd nakaże rozbiórkę. Pozdrawiam!
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 349
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697

Re: Budowa wiaty

Postprzez Felusonidasso » Pn, 21 kwietnia 2014, 14:42

A jaka jest minimalna odległość budynku inwentarskiego od rowu melioracyjnego / cieku wodnego i jaka ustawa reguluje ten problem?
Avatar użytkownika
Felusonidasso
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 127
Obrazki: 0
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 14:00

Re: Budowa wiaty

Postprzez Jasiupila » Wt, 29 kwietnia 2014, 23:04

Ja słyszałem o 20 metrach, ale pewności nie mam
Jasiupila
Zaczynający przygodę
 
Posty: 59
Obrazki: 159
Dołączył(a): N, 10 czerwca 2012, 21:35

Re: Budowa wiaty

Postprzez DuzyGrzegorz » Śr, 30 kwietnia 2014, 12:44

Prawo wodne:"Art. 27. 1. Zabrania się grodzenia nieruchomości przyległych do powierzchniowych wód publicznych w odległości mniejszej niż 1,5 m od linii brzegu, a także zakazywania lub uniemożliwiania przechodzenia przez ten obszar" - i tyle mówi prawo. I nie chodzi tu o właściciela gruntu pod rowem lecz o wodę. Pewnie do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego jest wpisana odległość wymagająca uzgodnień z właścicielem melioracji. Pozdrawiam!
DuzyGrzegorz
Mający coś do powiedzenia
 
Posty: 349
Dołączył(a): N, 14 października 2012, 18:20
Lokalizacja: łódzkie
Numer GG: 4941697

Re: Budowa wiaty

Postprzez Przemko » N, 29 listopada 2015, 21:54

odświeżę trochę temat odnośnie budowania wiat, jaka trzeba zachować odległość od granicy działki względem wysokości wiaty ???
Avatar użytkownika
Przemko
Zaczynający przygodę
 
Posty: 56
Obrazki: 67
Dołączył(a): Wt, 5 lutego 2013, 18:24
Numer GG: 6007472

Re: Budowa wiaty

Postprzez andrzej2110 » N, 29 listopada 2015, 22:15

4m jeśli w ścianie są okna. 3m jeśli nie ma okien.
Avatar użytkownika
andrzej2110
Administrator
 
Posty: 576
Obrazki: 103
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:22

Re: Budowa wiaty

Postprzez Przemko » Pn, 30 listopada 2015, 16:48

A czy jeżeli w ścianie nie będzie okien to mogę postawić wysokość ściany 7 m ???
Avatar użytkownika
Przemko
Zaczynający przygodę
 
Posty: 56
Obrazki: 67
Dołączył(a): Wt, 5 lutego 2013, 18:24
Numer GG: 6007472

Re: Budowa wiaty

Postprzez andrzej2110 » Pn, 30 listopada 2015, 18:31

Wysokość budynku regulują przepisy lokalne. Musisz iść do gminy i się dopytać o warunki zabudowy. Niektóre gminy mają pan zagospodarowania przestrzennego i tam można wyczytać co można w danym miejscu budować.
Avatar użytkownika
andrzej2110
Administrator
 
Posty: 576
Obrazki: 103
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:22

Re: Budowa wiaty

Postprzez Przemko » Pn, 30 listopada 2015, 22:08

kiedyś jeszcze mi ktoś podpowiadał przypadek na mściwego sąsiada aby podzielić działkę na 2 jedna o szerokości 1m od strony granicy, a resztę u siebie normalnie i defakto plan rozbudowy i pozwolenie wtedy przyszło by do nas, jak się na zaopatrujesz ???
Avatar użytkownika
Przemko
Zaczynający przygodę
 
Posty: 56
Obrazki: 67
Dołączył(a): Wt, 5 lutego 2013, 18:24
Numer GG: 6007472

Re: Budowa wiaty

Postprzez andrzej2110 » Pn, 30 listopada 2015, 23:11

Nie można dzielić działki ewidencyjne na mniejsze niż 30 arów. Wyjątkiem są działki budowlane (przekwalifikowanie gruntów) lub gdy wydzielona działka ma powiększyć sąsiednią.
Avatar użytkownika
andrzej2110
Administrator
 
Posty: 576
Obrazki: 103
Dołączył(a): Pn, 4 czerwca 2012, 12:22

Re: Budowa wiaty

Postprzez Przemko » Wt, 1 grudnia 2015, 22:00

no dobra a czy działkę budowlana potem da się z powrotem przekwalifikować na rolną ???
Avatar użytkownika
Przemko
Zaczynający przygodę
 
Posty: 56
Obrazki: 67
Dołączył(a): Wt, 5 lutego 2013, 18:24
Numer GG: 6007472

Re: Budowa wiaty

Postprzez piootr » Śr, 2 grudnia 2015, 19:51

@andrzej2110 wszystko zalezy od planu zagospodarowanie najprawdopodobniej @Przemko ma oznaczenie działki MR u mnie dopuszczone są działki 6ary


wiate do 50m2 buduje sie bez problemu a przed zmianami jak dopytywałem w starostwie to te 25m2 wiaty mozna było budowac 1m od miedzy


@Przemko jaka masz szerokośc działki jezaeli ponizej 16m to idzie przy granicy budowac i 2 pytanie czy juz masz budynki przy granicy z sąsiadem ??
piootr
Zaczynający przygodę
 
Posty: 69
Obrazki: 4
Dołączył(a): Cz, 15 sierpnia 2013, 13:10
Lokalizacja: lubelskie

Re: Budowa wiaty

Postprzez Przemko » Śr, 2 grudnia 2015, 21:28

właśnie chodzi o to że chciałem po drugiej stronie ulicy a tam nie mam jeszcze żadnego budynku, a wymiary działki to 15,3 m x 400 m
Avatar użytkownika
Przemko
Zaczynający przygodę
 
Posty: 56
Obrazki: 67
Dołączył(a): Wt, 5 lutego 2013, 18:24
Numer GG: 6007472

Re: Budowa wiaty

Postprzez piootr » Śr, 2 grudnia 2015, 21:37

Jaka rolnik mozesz budowac wszedzie nawet na rolnej działce , pewnie bedziemusiał do warszawy pismo napisac do ministerstwa o zblizenie do granicy działki a masz ponizej 16m to dostaniesz bez problemu
piootr
Zaczynający przygodę
 
Posty: 69
Obrazki: 4
Dołączył(a): Cz, 15 sierpnia 2013, 13:10
Lokalizacja: lubelskie

Re: Budowa wiaty

Postprzez Przemko » Śr, 2 grudnia 2015, 21:40

z racji że działka jest wąska to chciałbym jak najbliżej granicy i jakby postawił budynek 10 m to i tak zostaje 5 m przejazdu, a jeżeli będę musiał się odsunąć te 3 metry to nie ma sensu chyba
Avatar użytkownika
Przemko
Zaczynający przygodę
 
Posty: 56
Obrazki: 67
Dołączył(a): Wt, 5 lutego 2013, 18:24
Numer GG: 6007472

Re: Budowa wiaty

Postprzez piootr » Śr, 2 grudnia 2015, 21:47

masz ponizej 16m to spokojnie bedziesz mógł przy granicy budowac
piootr
Zaczynający przygodę
 
Posty: 69
Obrazki: 4
Dołączył(a): Cz, 15 sierpnia 2013, 13:10
Lokalizacja: lubelskie

Re: Budowa wiaty

Postprzez Przemko » Śr, 2 grudnia 2015, 21:52

tylko że pewno z tym że spadek z dachu będzie musiał być skierowany w stronę mojej działki
Avatar użytkownika
Przemko
Zaczynający przygodę
 
Posty: 56
Obrazki: 67
Dołączył(a): Wt, 5 lutego 2013, 18:24
Numer GG: 6007472

Re: Budowa wiaty

Postprzez piootr » Śr, 2 grudnia 2015, 21:59

z tym spadkiem to fakt moze tak byc
piootr
Zaczynający przygodę
 
Posty: 69
Obrazki: 4
Dołączył(a): Cz, 15 sierpnia 2013, 13:10
Lokalizacja: lubelskie

Re: Budowa wiaty

Postprzez Przemko » Śr, 2 grudnia 2015, 22:07

i wtedy pozostaje dach jednospadowy
Avatar użytkownika
Przemko
Zaczynający przygodę
 
Posty: 56
Obrazki: 67
Dołączył(a): Wt, 5 lutego 2013, 18:24
Numer GG: 6007472

Re: Budowa wiaty

Postprzez piootr » Śr, 2 grudnia 2015, 23:16

przy 10m budynku to nie problem
piootr
Zaczynający przygodę
 
Posty: 69
Obrazki: 4
Dołączył(a): Cz, 15 sierpnia 2013, 13:10
Lokalizacja: lubelskie

Re: Budowa wiaty

Postprzez Przemko » Cz, 3 grudnia 2015, 20:44

no niby tak ale te 1,5m pewnie musi być różnicy, a na jeszcze przeszła mi przez myśl wiata hangar można kupić używki w dość fajnych pieniądzach ma ktoś coś takiego ???
Avatar użytkownika
Przemko
Zaczynający przygodę
 
Posty: 56
Obrazki: 67
Dołączył(a): Wt, 5 lutego 2013, 18:24
Numer GG: 6007472

Re: Budowa wiaty

Postprzez tomeklambo » Wt, 8 grudnia 2015, 19:08

Jakie trzeba mieć dokumenty na dostawienie wiaty 6x30 do stodoły ?
I jeszcze na budowę silosów tzn. 4 ściany o wymiarach 1,4m wysokości, 30 długości, odstępy od ścian 6m.
tomeklambo
Zaczynający przygodę
 
Posty: 24
Obrazki: 0
Dołączył(a): So, 9 czerwca 2012, 20:47

Re: Budowa wiaty

Postprzez lukaczmarek » Wt, 8 grudnia 2015, 19:36

Standardowe dokumenty jak przy każdej budowie
Avatar użytkownika
lukaczmarek
Administrator
 
Posty: 533
Obrazki: 274
Dołączył(a): Pt, 8 czerwca 2012, 18:24
Lokalizacja: Łowickie
Numer GG: 7980618

Re: Budowa wiaty

Postprzez Przemko » Cz, 10 grudnia 2015, 20:38

musisz iść i się dowiedzieć to będzie najszybciej i najpewniej
Avatar użytkownika
Przemko
Zaczynający przygodę
 
Posty: 56
Obrazki: 67
Dołączył(a): Wt, 5 lutego 2013, 18:24
Numer GG: 6007472


Powrót do Pozwolenia, spory z urzędami i urzędnikami

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości