Strona 1 z 1

Wymyślna nomenklatura

PostNapisane: Pt, 19 kwietnia 2013, 12:01
przez Milena9989
Witam,

Mam problem z "rozszyfrowaniem", co kryje się pod różnymi "formami" kukurydzy (a raczej co autor mógł mieć na myśli). Mianowicie: Co to może być:
1. Zielonka kukurydzy.
2. Kiszonka kukurydzy zielonka (patrz w porównaniu do pkt. 1).
3. CCM czym się różni od kolb kukurydzy a czym jeszcze od kiszonki CCM z kukurydzy.
4. kiszonka kukurydzy, cała roślina (a mianowicie na czym polega różnica od określeń wymienionych w pkt. 1 i 2)?
5. Czy ktoś orientuje się jaka może być zawartość suchej masy w: zielonej kukurydzy (gdy dopiero pojawiają się kolby) a jaka w kiszonce kukurydzy (ścinanej zaraz po pojawieniu się kolb)? Chodzi mi tak orientacyjnie.. a jeśli niekonkretne wartości, to choć jaka różnica powinna być? Bo Te wszystkie moje pytania wynikają stąd, że takie rozmaitości znajduję w internecie, a mi potrzeba stabelaryzować plon z 1 ha i % s.m. dla przeróżnych zbóż. Ale jak to czytam to oczom nie wierze...

Do czego może odnosić się plon kukurydzy, wynoszący: 10 000 t/ha (samo ziarno? kolby? całe rośliny?)? Takie coś znalazłam i nie wiem co z tym zrobić? uśmiać się czy jak?
A plon 60 t/ha odnosić się będzie najprawdopodobniej do: samej "zieleniny" (liście i łodygi) czy też do tego plus kolby?

Proszę o pomoc, nawet jeśli nie na wszystkie to na część pytań... :(

Re: Wymyślna nomenklatura

PostNapisane: Pt, 19 kwietnia 2013, 12:41
przez DuzyGrzegorz
To są tłumaczenia zrobione przez tłumacza nieznającego się na rolnictwie lub nawet przez translator. O co chodzi nie wie nawet tłumacz.
Co do udziału suchej masy w kukurydzy to w zależności od stopnia dojrzałości wynosi ona:
Mleczna - 20%, z tego w kolbach ok. 7%,
mleczno-woskowa - 25%, z tego w kolbach ok 11%,
woskowa 30, z tego w kolbach ok. 15%,
początek pełnej - 36%, z tego w kolbach ok. 20%.

Re: Wymyślna nomenklatura

PostNapisane: Pt, 19 kwietnia 2013, 13:59
przez Milena9989
ok, a teraz pytanko...
20% to jest gdzie? w samych częściach zielonych czy zielonych + kolby? (dla konsystencji mlecznej)?

Re: Wymyślna nomenklatura

PostNapisane: Pt, 19 kwietnia 2013, 18:58
przez DuzyGrzegorz
W części rośliny od 30 cm nad ziemią i wyżej.

Re: Wymyślna nomenklatura

PostNapisane: Pt, 19 kwietnia 2013, 21:06
przez andrzej2110
1. zielonka z kukurydzy to chodzi o rozdrobniona całą kukurydze ale niezakiszoną.
2. tu nie rozumiem. potrzebny jest cały kontekst rozmowy
3. CCM to kiszone ziarno kukurydzy. Ziarno powinno być zmielone. Można również robić CCM z całych kolb.
4. Kiszonka czyli ścięta i pocięta na drobno kukurydza (cała roślina), dokładnie ugnieciona i szczelnie okryta folią.

Re: Wymyślna nomenklatura

PostNapisane: Pn, 27 maja 2013, 08:37
przez wacek21
@andrzej, kiszonka jedynie z kolb kukurydzy nazywa się LKS: http://www.timacagro.pl/?page_id=602

Re: Wymyślna nomenklatura

PostNapisane: Pn, 27 maja 2013, 13:46
przez andrzej2110
A to już wymyślili inną nazwę na to. Ja kiedyś o tym czytałem to pisali jako CCM.